Сајт за наставнике биологије


3346885874_457df31c25 (Small)Научници некада умеју да се баве и стварима са оне стране реалног. Понекад се запитају да ли су неки људи заиста способни за телекинезу или да ли је могуће да неко постане зомби.

Science dump: Is telekinesis real? (13.4.2015) & Could zombies actually exist? (14.4.2015)

Зомбији, дакле, не постоје, али постоје колеге које су чланови политичких партија и које извршавају налоге које добијају. О томе пише Боба Недић:

Блог – Клотфркет: Директива или савест? (15.4.2015)

Савест је и те како потребна када говоримо о животној средини. И аргументи. И тачна дефиниција, додало би америчко Удружење физичара. Њима, наиме, смета што су 2007. докази да се глобално загревање дешава, окарактерисани као „неоспорни“.

Scientific American.com: Physicists Battle over the Meaning of „Incontrovertible“ in Global Warming Fight (14.4.2015)

_851808878201862_3371441597048748882_n (Small)Да ли смо прешли границу без повратка што се глобалног загревања тиче? Другим речима, да ли смо толико у проблему да не можемо да санирамо последице? Следећи текст тврди да нисмо, али да смо веома близу томе:

Scientific American.com: Have We Passed the Point of No Return on Climate Change? (13.4.2015)

Некакве границе ипак јесмо прешли и загађење ваздуха из јужне Азије (које потиче од шумских пожара, спаљивања усева и домаћинстава) стигло је и до врхова Хималаја. До сада смо већ знали да слична загађења на тибетанском платоу апсорбују Сунчево зрачење и убрзавају топљење тамошњег леда, а пристижу из Европе и Азије, али није баш било очекивано да ће слична загађења пристићи и преко тако високих врхова као што су хималајски. Логично је за очекивати да ће планине бити некакав природни штит.

Scientific American.com: Himalayas Fail as Pollutants Barrier (14.4.2015)

_mhltscd7MC1qinh1vo2_500Гласине кажу да на Хималајима живи јети. Ипак, ДНК до кога су научници дошли, а из остататака животиње тамо нађене, указује да животиња за коју се сумњало да је велико стопало, заправо је ишчезли хибрид поларног и браон меде.

Рhys.org: New analysis of DNA evidence contradicts claims of ‘Yeti’ brown/polar bear hybrid in Himalayas (17.12.2014)

Но, вратимо се загађењу Хималаја. Највиши врх ових планина, Монт Еверест, прекривен је ђубретом.

Национална географија: Како је дошло до тога да Монт Еверест буде прекривен тонама смећа (31.3.2015)

guanoОсим планина, угрожена су и острва. Острво мачака, како га Американци зову, једно је од четири највећа гнездилишта за птице у Луизијани. Макар је тако било док изливање нафте из дубинске бушилице није уништио мангрову, која је одржавала седимент, односно земљиште острва, па је 2010. вода из Мексичког залива однела пет и по хектара острва. И птице су остале без свог дома.

National geographic: The Gulf Oil Spill Disintegrated This Island (14.4.2015)

Како је кренуло, доћи ће ред и на нас да останемо без свог дома, а ми осим ове наше планете, други дом немамо. На то треба подсећати увек, али је посебна прилика Дан планете Земље.  Припреме су већ почеле.

Blog – phs our english nook: Earth Day 2015  (15.4.2015)

_m6qc5j3wZ71rraqsio1_250Но, да се за крај вратимо на поменути Мексички залив и једног његовог ретког становника, кога су научници из Тексаса случајно затекли, испитујући нешто сасвим друго. Искористили су прилику да сниме кратак филм о њему, а ми вас препуштамо гледању.

IFL Science: Scientists Film Rare Sperm Whale Encounter 600 Meters Below The Gulf Of Mexico  (16.4.2015)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: