Сајт за наставнике биологије

Емоције за успех


_n9jwm6DWgq1s0jodno1_400Да ли нас боље материјално стање чини срећнијима? Свакако. Уз помоћ новца можемо задовољити неке своје потребе. И што га је више, јасно, више потреба можемо задовољити (чак и оне за које нисмо ни знали да их имамо). 🙂 Логика такође каже да је боље новац трошити на ствари него на искуства, јер ствари су материјалне и временски гледано, имамо их много више. Другим речима, ако бирамо између ципела и путовања у Париз, ципеле нам могу потрајати целу годину, а путовање баш и не. Међутим, истраживачи кажу да ова логика не пије воду, односно да оно што нас чини срећнијима, ипак су искуства.

Fast co.exist.com: The Science Of Why You Should Spend Your Money On Experiences, Not Things (30.3.2015)

iiiglaЗа оне који су се ипак одлучили да потроше на ствари, добра информација је да има и таквих које коштају свега 20 динара. 🙂

Србија данас: Пронашли смо 10 ствари које можете купити у Србији за 20 динара! (12.4.2015)

С обзиром у каквој смо ситуацији ми, наставници, овакви чланци није баш да нису потребни, а с обзиром да Енглези кажу да „очајна времена захтевају очајне мере“ (desperate times call for desperate measures) ни следећи текст није непотребан. 🙂

Телеграф: Ево како да избегнете плаћање рачуна старијих од годину дана! (15.4.2015)

А што се старих ствари тиче, могле би се исплатити:

b92: Да ли сте сачували неке VHS касете? (15.4.2015)

Gas blazeА да ли се исплати писање блога? Из искуства можемо да вам кажемо да не, макар не у овом, платежном смислу. Но, нека мотивација свакако мора да постоји, иначе блогер изгоре. 🙂

Креативно писање: Kада блогер изгори…

Сваког дана, широм света, небројено много блог чланака се напише. Већина њих су кратког даха и нити имају значајнију публику, нити остављају неки траг. Ипак, има и таквих који за кратко време плану, привуку огроман број (неки чак и милионе) посетилаца и актуелни су данима, недељама, па и дуже. Шта одлучује да ће неки чланак доживети (не)славну судбину? Ово питање привукло је и научнике. И шта су установили?

Scientific American: The Secret to Online Success: What Makes Content Go Viral (14.4.2015)

_n7lcahoQgk1r51oypo1_500Најпре, емоције су важне. Наиме, чланци који изазивају емоције имају већу шансу за успех. И ако пишете чланак боље је да типујете на позитивне емоције него на бес и тугу. У случају ових потоњих осећања, изазивање беса ће славније проћи јер је то осећање интензивније од туге. Наравно, није све у емоцијама и да би чланак био успешнији, требало би да буде занимљив, практично применљив и – изненађујућ (оригиналан, што бисмо ми рекли). 🙂 Ако сте блогер, ето правца у коме би требало да се крећете, али би заиста и требало да се крећете (буквално), а не само да седите испред компјутера. Следећи чланак нас упозорава које су последице прекомерног седења пред екраном лаптопа или компјутера:

Тhe mind unleashed.org: This Is What Sitting for Too Long Can Do to Your Body (15.4.2015)

_914702275224877_1495277539622751306_nНисмо пронашли да једна од последица може бити епилепсија, али јесмо пронашли да неки истраживачи верују да ову болест може лечити марихуана (у течном стању). Докази за ово ипак су анегдотски, пре него научни. Наиме, клиничка пракса је показала да може да спречи нападе у појединим случајевима код деце код које друге терапије нису дале резултате. Неким стручњацима је то довољно да сматрају да истраживања у том смеру треба наставити.

IFL Science: Trial Suggests Medical Marijuana Could Offer Hope For Children With Severe Epilepsy (14.4.2015)

Истраживачи из Лондона, пак, тврде да канабиноиди из марихуане, тетрахидроканабинол и канабидиол ослабљују ћелије канцера тако да оне постају осетљивије на зрачење.

Тhe mind unleashed.org: The US Finally Admits Cannabis Kills Cancer Cells (16.4.2015)

_10154816328325284_1425170776598308426_nИ још један чланак о канцеру и нећемо више (заправо нећемо више уопште за данас). Учинак витамина D је изгледа повезан са раком простате и та веза је – упални процес. Овај витамин када се убаци у канцерогене ћелије инхибира њихов раст, али није доказано да је анти-канцерогени агенс. Он регулише експресију гена GDF-15, који очигледно чува ткиво да буде здраво, али тај ген је одсутан у ћелијама простате које су захваћене упалом (иначе га има и у здравим и у канцерогеним ћелијама). Ово је тек почетак приче коју откривају истраживачи и јасно је да их је и због чега их је заинтересовала. А ако је вас ова прича заинтересовала, ево га цео текст:

Мedicalxpress.com: Finally: A missing link between vitamin D and prostate cancer (22.10.2014)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: