Сајт за наставнике биологије

Ноћ биологије 2015.


10409247_756787794437021_3987095615777812333_nСада већ традиционална манифестација, Ноћ биологије, одржана је по пети пут 17. априла 2015. године на Департману за биологију и екологију Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду.

Да ова ноћ буде посебно занимљива, побринули су се професори, студенти, докторанти, млађи сарадници, а посебно домаћини ове значајне манифестације проф. др Ружица Игић и проф. др Оливера Бјелић Чабрило.

Организатори овог догађаја осмислили су и реализовали више од 50 интерактивних радионица. Сви посетиоци су имали прилике да се активно укључе, учествују у извођењу експеримената или да сами буду предмет експеримента. Тако су откривали мистерије и тајне природе, а уз помоћ људи који су били ту да одговоре на свако њихово питање и реше сваку недоумицу.

_756781847770949_7905496866330145574_nКако млађи, тако и старији посетиоци могли су да завире у пчелињу кућицу,  сазнају све о лековитом дејству прополиса и упознају грађу поленовог зрна захваљујући изванредном моделу који је дело креативних студената.

Најмлађи су помоћу микроскопа упознавали свет микроба, бактерија и бактериофага. Иако су ови појмови за њих непознати, упијали су сваку реч када су им студенти објашњавали колико су ови организми опасни.

А они који су у некој мери већ упознати са опасностима које ови организми могу изазвати, имали су прилике да сазнају како делују различити антибиотици и како се одређује њихова ефикасност. Помоћу микроскопа такође смо могли да видимо како изгледа шећер у појединим врстама воћа и поврћа. Било је јако занимљиво и сложити слагалицу на основу микроскопског препарата листа и стабла неких биљака. Посетиоци су видели и различите микро-структуре које биљке у себи садрже, као што су кристалне друзе и рафиде.

1378650_756782097770924_2749971690077794798_nЧудесан свет гљива привукао је пажњу најмлађих, који су кроз игрице научили да разликују отровне од јестивих гљива и упознали се са гљивама које су најчешћи становници наших шума и околине. Најуспешнији учесници су освојили награде. Такође, имали смо прилику да закорачимо и у микросвет гљива и под микоскопом се упознамо са квасцима и пеницилином.

Од посебног значаја су биле радионице у функцији нашег здравља. Једна од њих је у вези са све учесталијим обољењем, дијабетесом. Употребом светлосних микроскопа и трајних  препарата панкреаса здраве јединке и јединке са дијабетесом, сазнали смо шта то дијабетес ради нашем организму. Мерењем телесне масе сазнали смо на који начин односи између висине и масе тела дају слику о грађи и укупном здравственом стању организма.

Уз помоћ креативне радионице из генетике, помоћу куглица и новчића, приказан је пут наследних особина од предака до потомака и одгонетнуто питање зашто личимо на своје родитеље.

20981_756789271103540_272246529688697954_nПодједнако важна и корисна је радионица на којој су нас студенти упознали са дерматоглифима, шарама на јагодицама прстију. Посетиоци су на лицу места проучавали сопствене отиске прстију, а студенти су им показали да се на месту злочина ништа не може сакрити.

У интерактивној радионици „Јести или бити поједен – питање је сад“ посетиоци су сазнали да се у природи свако храни нечим (или  неким), тј. свако је храна некоме; ко су произвођачи, а ко потрошачи, па су састављали ланце исхране.

Будући истраживачи су решавали слагалицу, односно повезивали животиње са храном коју преферирају на основу типа њиховог виличног апарата.

Посетиоци су могли да завире и у тајни свет биљака месождерки, упознају њихов начин живота, као и мноштво различитих облика које је природа подарила овим биљкама. Имали су задатак да пронађу њихово место на карти света, а и могућност да освоје сопствену биљку месождерку. Најмлађи су, цртајући занимљиве цртеже, изражавали своју креативност.

_756793197769814_7642148990372702090_nМноштво радионица из ботанике пружило је важна сазнања у вези са покретима биљака. Рецимо, шта све утиче на затварање и отварање цветова биљака, као што су лала и шафран. И не само то. Посетиоци су се ближе упознали са биљкама које их свакодневно окружују, а о чијим лековитим својствима нису много тога знали; које се то биљке налазе у храни, а које наш организам штите од многих болести. И наравно, које то биљке можемо користити у козметичке сврхе.

Многи посетиоци, а посебно најмлађи, имали су прилику да освоје диплому за најбољи ботанички нос! У питању је занимљиво такмичење у којем су на основу мириса откривали о којој је биљци реч.

Ученици средњих школа имали су прилику да покажу своје знање из биологије и екологије у квизу „Желите ли да постанете еколог“ и освоје лепе награде.
10155682_756791314436669_540428768012469302_nХрабри су се дружили са егзотичним животињама: пауцима, шкорпијама, а најхрабрији су могли да „помилују“ мадагаскарску („шиштећу“) бубашвабу, која може достићи дужину од (чак) 8 центиметара.

Мало мање храбрима пажњу је привукла радионица „Свет у капи воде“; свет за који већина није ни знала да постоји, а којим је свакодневно окружена. У оквиру ове радионице посетици су под микроскопом посматрали праживотиње, дупљаре, ротаторије, планарије, зглавкаре који настањују баре, реке и језера. Могли су и да лично направе препарат који су потом, уз помоћ студената, посматрали под микроскопом.

Истраживали смо шта то сове једу. Знамо да су сове ноћне животиње и да је их је тешко посматрати док једу. Али, ипак постоји начин. Наиме, након оброка, ове птице испљуну несварене остатке хране (гвалице), и на тај начин нам пружају увид у свој ноћни „мени“. Под микроскопом смо гледали делове скелета разних животиња које представљају плен сова.

11138563_756784194437381_7047304450483447421_nА кад смо код птица, не можемо заобићи велику дропљу (Otis tarda), угрожену врсту, а уједно и најтежу птицу летачицу. С обзиром да је угрожена врста, њена јаја нисмо били у могућности да видимо, али смо зато имали прилике да видимо јаја емуа, препелице, и многих других.

Ову предивну ноћ смо „зачинили“ и корисним биохемијским експериментима. Посетили смо шарену лабораторију, и у њој стекли извесна кулинарска умећа – направили сир од млека и чај од хибискуса. А ако обојимо млеко и додамо мало детерџента – добијамо прелепе дугине боје.

Најмлађе посетиоце је посебно обрадовао маскенбал. Ученици основних школа од 1. до 4. разреда приказали су своје биолошке и еколошке маске. Атмосфера је била толико весела да су нам се учесници представили и дечјим пролећним песмицама. Одлуком стручног жирија, најкреативнији су освојили лепе и корисне награде.

Ноћи биологије су посебан допринос дали и Зоо-врт Палић, Национални парк Фрушка гора, Друштво за зашиту и проучавање птица Србије, Специјални резервати природе Засавица, Царска бара, Слано копово, и многи други.

_756790801103387_2295474130857397173_nТоком ноћи одржана је и дебата на тему за и против лова, а посетиоци су имали прилику да виде и филм „Потиски бисер“ чији је аутор мр Оливер Фојкар.

Сви присутни су заиста уживали у креативним радионицама научног, образовног, а и забавног карактера. Свако од присутних је након ове ноћи својој кући отишао са одређеном дозом знања. А ми са великим нестрпљењем ишчекујемо и следећу Ноћ биологије.

Неке фотографије сте видели, а ево и остатка галерије:

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

аутор текста:

Ивана Дамњановић

наставник биологије у ОШ „Иво Андрић“, Београд

Advertisements

Коментари на: "Ноћ биологије 2015." (2)

  1. Izvinite sto vas to ovde pitam, ali da li mozda znate gde se odrzava gradsko takmicenje za Beograd? U kojoj skoli?

    • Такмичење се одржава у четири школе, али како ћемо бити распоређени, тј. ко ће у коју школу ићи, сазнаћемо, надам се, ускоро.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: