Сајт за наставнике биологије

Земља џинова


i_heart_biology_mug-p168821086648879775b2p7c_400Почињемо једним писмом које нам је упутила проф. др Томка Миљановић:

Хвала колегама Марини Дрндарски, Дејану Бошковићу и Активу професора биологије основних школа Београда на организацији градског такмичења из биологије за град Београд.
Тестови за све разреде и решења тестова достављени су благовремено у све Школке управе у Републици Србији, укључујући и Београд.
Свим школама домаћинима желимо успех у организацији окружног (градског) такмичења, а ученицима и њиховим професорима менторима пуно успеха на овом нивоу такмичења.
Видимо се на републичком такмичењу на Департману за биологију и екологију у Новом Саду.
Тим за организацију републичког такмичења са ПМФ-а у Новом Саду

Захваљујемо на овом писму подршке, а ми дајемо подршку свакој креативној идеји која ће унапредити наставу биологије, али и животну средину. Нисмо сигурни да је идеја, која је дефинитивно креативна (а то знамо јер је и награђена), истовремено и значајна за очување животне средине, али вам је свеједно представљамо. Овај пројекат постојеће електричне стубове, а уз незнатне измене уобичајеног дизајна, претвара у људске фигуре. Пројекат је назван „Земља џинова“. Да ли је пројекат до данас заживео, не знамо, али ако јесте, Земља џинова се налази на Исланду:

Choi + shine architects: The Land of Giants (награђено 2010)

tumblr_mjav5fGg9K1r9bfqro1_500

Део енергетике који нас више занима је у вези са одрживим развојем, а држава која нас више занима од Исланда је Србија. Дакле:

На длану: Да ли Србија користи обновљиве изворе енергије? (4.11.2014)

У тексту се наводи и примена биомасе. О томе нешто више у следећем тексту:

Блог – Надградња: Биомаса (округли сто) (4.10.2014)

urban-ecology-growth-plate-light-switch2 (Small)За оне које ова тема посебно занима, следећи чланак одговара на питање како функционише гориво на бази алги.

Нow stuff works.com: How Algae Biodiesel Works

Алге су згодне и за апсорпцију загађења које ствара саобраћај на аутопутевима, па су искоришћене баш за ту сврху негде у Швајцарској.

Тhe mind unleashed.org: This Amazing Algae Farm Absorbs Highway Air Pollution (13.11.2014) & IFL Science: Urban Algae Farm Gobbles Up Highway Air Pollution (4.11.2014)

Морске алге ипак нису успеле да спрече загађење које је изазвало изливање нафте током хаварије у Мексичком заливу 2010. које је проглашено највећим икад у историји САД. Милиони литара загадили су морско дно и то величине Конектиката (није баш превелика држава, али када је загађење у питању, никад није довољно мала). Феномен познат као морски снег обично настаје тако што фитопланктон који је загађен уљем или било којом хемикалијом ствара лепљиву слуз коју Американци називају морским балама. Ова супстанца прилепљује заједно алге, измет и друге случајне трунчице у бусење које подсећа на пахуље које падају. layers-of-life_25846_600x450Али научници кажу да се нешто друго десило те 2010, након експлозије бушилице. Честице глине из реке Мисисипи и средства за распршивање која се користе за чишћење, придружили су се овом миксу које алге стварају, формирајући велику „прљави мећаву“, односно тешке громуљице, богате нафтом. Оваква појава је до тада била непозната научницима, а инспирисала их је да размишљају о новим и бољим стратегијама чишћења.

National geographic: Why Did ‘Shocking’ Amounts of BP Oil Fall to the Seafloor? (18.4.2015)

Надамо се да се оваква, застрашујућа загађења морског дна неће понављати, јер се тамо разне занимљиве ствари дешавају.

Блиц: Крабе направиле подводну пирамиду (20.4.2015)

Причу је направила жена која болује од рака и роњење је део њене терапије. Да ли јој ова терапија помаже више психички или и физички, не знамо, али смо сазнали да витамини које узимамо у виду таблета могу да повећају ризик од рака. Међутим, текст у коме се то тврди наводи да се то дешава код оних људи који узимају више витамина него што им је потребно.

IFL Science: Vitamin Pills Could Increase Cancer Risk (21.4.2015)

tumblr_msmd6c1j6m1r87rwqo1_500

Ово ће, сигурно, покренути нове расправе и сумње у савремену фармацију, попут оних у вези са вакцинацијом. А у вези са тим:

b92: Студија доказала: Нема повезаности између вакцина и аутизма (22.4.2015)

Очигледно је потребна већа едукација наше јавности, а оно што ми можемо да учинимо је да образујемо наше ђаке. Макар до мале матуре.i Teaching ILLO (Small)

Вечерње новости: Мала матура 15, 16. и 17. јуна (23.4.2015) & 24 сата: Сутра је проба мале матуре, ево шта никако не смете да заборавите! (23.4.2015)

Да ли ће до тада моћи да се надокнаде часови штрајком изгубљени?

b92: „Тешко може ово да се надокнади“ (23.4.2015) & РТС: Синдикати: Недељу дана за нормализацију наставе (23.4.2015)

Штрајк је, очигледно, завршен. Да ли су синдикати и што је још важније, наставници, овим исходом задовољни, не знамо. Неких реакција има.

Актер: До почетка недеље потписи на уговор и споразум (23.4.2015) & b92: Просветари различито о штрајку (23.4.2015) & Блиц: Председник Уније синдиката просветних радника поднео оставку због прекида штрајка (23.4.2015) & Зелена учионица: Бранислав Павловић: Oд тринаесте плате до платних разреда (23.4.2015)

_37232_green_ecology_280x210Да ли ће бити нечега од тринаесте плате до платних разреда, видећемо, а ми морамо да водимо рачуна да не буде од плаве планете до пустоши. Зато су акције у школама налик на ову описану у вести коју смо оставили за крај, више него потребне.

Шумадија прес: „Плава планета“ у ОШ „Мирко Јовановић“ (23.4.2015)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: