Сајт за наставнике биологије


PVZIAT_SquashЈедном да почнемо и – љуто. 🙂 Како да одгајите црвене папричице, учи вас први чланак који смо одабрали за данас:

Blog – Garden of eaden: How to grow hot chilli peppers from seed (март 2015)

За оне који воле необично, плодове могу одгајати на сасвим нов начин:

Екологија – магазин: Крушке у облику беба (3.9.2014)

563531_438099869635960_1703537556_n (Small)Још мало о воћу:

БК ТВ: Да ли знате које је ово воће? (фебруар 2015)

Са воћа прелазимо на житарице (што је у складу и са пирамидом исхране) и то на пиринач. Научници са Шри Ланке пронашли су начин како да кувамо ову намирницу, а да се не угојимо једући је. Рецепт је веома једноставан; треба је кувати са кокосовим уљем и овог уља је потребно око 3% од тежине пиринча који кувамо. Након што је пиринач скуван, још је потребно да одстоји у фрижидеру 12 сати. И то је то. Током целог овог процеса дешавају се хемијске промене које спречавају да скроб, који пиринач садржи, буде разградљив (такав скроб се у органима за варење претвара у глукозу, те добијамо приличан број калорија), већ он постаје неразградљив и понаша се више као дијетална влакна, која неоштећена пролазе кроз дебело црево, чинећи му добро.

Science alert: Scientists discover a simple way to cook rice that could halve the calories (26.3.2015)

_mlz1sxGQGC1r9bfqro1_500Научници су такође пронашли начин да боцу у којој држимо воду, а која нам значи када идемо у шетњу, напослетку, када попијемо воду, напросто – поједемо. Где ћете бољу рециклажу? 🙂 Процес којим се флаша претвара у хранљиву супстанцу назван је сферификација, јер се заиста формира сфера која у себи садржи течност обавијену јестивом мембраном. Да би ово било могуће, потребни су натријум-алгинат, који се добија из мрке морске траве и који се комбинује са водом и калцијум-лактат који се може наћи у прашку за пециво и сиру.

IFL Science: How To Make Edible Water Bottles (9.5.2014)

Ето начина да се једу и боце за воде, а да смо саркастични приметили бисмо да није баш да нам неће значити. 🙂 Но, не морамо ми то да будемо, већ такве коментаре препуштамо мајсторима, као што је Зоран Кесић, чија емисија замало да не доживи ново издање.

Зелена учионица: Кесић о просвети (28.4.2015)

10421102_709184962511790_3140294463989127648_nСада озбиљно (мада је и сатира веома озбиљна работа). Најдужи штрајк у просвети икад завршен је и ми сад лебдимо. Каже следећи чланак:

Машина: Школа будућности: на земљи или у облацима? (24.4.2015)

А са нама и синдикати (такође лебде, ваљда 🙂 ).

Зелена учионица: УСПРС: Отворено писмо члановима Уније (27.4.2015) & Унија синдиката просветних радника Војводине: „Вратићу осмех на лица учитеља“ (28.4.2015)

teachingДа ли нас је овај штрајк нечему научио? Другим речима, да ли га можемо схватити као (нешто дужи) семинар о животно важним питањима? Време ће показати, а што се тиче ових обичних семинара, сада имамо прилику да их оценимо онлајн:

Завод за унапређивање образовања и васпитања: Утисци и коментари учесника семинара/стручних скуповa (17.4.2015)

4-iconУтисака има и са окружног такмичења из биологије и још се нису слегли, а већ имамо нове – са пробе завршног теста. Многе колеге ће се тек сад, ових дана, ухватити у коштац са прегледањем нашег (биолошког) дела композитног теста и по ономе што смо чули са разних страна питања из наше области била су листом прилично лагана.

Научионица: Пробни завршни испит мала матура задаци решења 2015 (24.4.2015)

Уколико ви имате неки коментар, као и увек можете га поделити са нама овде. 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: