Сајт за наставнике биологије


514_400x400_NoPeelСа Биолошког факултета Универзитета у Београду, стигло је писмо које треба да проследимо, а у вези са понудом издавачке куће „Еден“. Ова издавачка кућа понудила је свим активима наставника биологије, па тако и нама, бесплатну књигу „Еволуција или стварање“. Иако власници ове фирме то нису навели (али ми јесмо 🙂 ), књигу су писали креационисти. И ево реакције професора са БУ:

Реакција на креационистичку књигу

Књиге које наилазе на различите реакције у јавности ових дана јесу уџбеници. Нови закон је повучен из скупштинске процедуре, а министар Срђан Вербић дао је нека објашњења зашто је то тако.

Данас: Закон и притисци (15.5.2015)

Не знамо како поједини материјали подносе законе, али знамо да поднесе притиске. Други, пак, мењају агрегатна стања. Научници су открили ново стање у коме материја може да се налази:

Science alert: Scientists have discovered a new state of matter, called ‘Jahn-Teller metals’ (12.5.2015)

TvyamNb-BivtNwcoxtkc5xGBuGkIMh_nj4UJHQKuoX2qVeMnRbJFfBvr_pL0Chbt_iGWpz2kspP0Tw (Small)Нама су, ипак, блискија открића нових врста. Ми смо набасали на две: прелепог плаво-љубичастог јастога из Индонезије и стакленог (зато што му је трбух провидан) жапца из Костарике, који неодољиво подсећа на Кермита из популарне емисије „Мапет шоу“.

New scientist: Mysterious beautiful blue crayfish is new species from Indonesia (13.5.2015) & National geographic: New Species of See-Through Frog Found, Looks Like Kermit (21.4.2015)

Некада и старе врсте умеју да изненаде, па чак и да унесу револуцију у науку. То је случај са врстама рода Lampris, које насељавају хладна мора у слабо осветљеним зонама стотину метара испод површине. Рибе које се налазе у тој зони обично су мирне и радије чекају плен него да јуре за њим, а како не би изгубиле сувише енергије. Међутим, ове сребрнасте рибе, величине аутомобилске гуме, веома брзо машу својим црвеним грудним перајима и тако загревају своју крв, те постижу да им је стално топла попут оне код птица и сисара. Ово им даје предност у односу на „комшијске“ рибе и оне се крећу брже, те јуре за пленом, могу да праве велике миграције, а чак боље и виде. Да би то постигле, топла крв из тела иде у сусрет (да тако кажемо) хладној крви из шкрга, која апсорбује кисеоник из ледене воде и тако је греје (крв, не воду). Ово очување топлоте, познато као ендотермија, први пут је установљено код (ето, ових) риба.

Рhys.org: New research reveals first warm-blooded fish (14.5.2015)

432061_10150548593383951_2075425177_n (Small)Тешко је остати хладнокрван када вас нападне медвед, а једној Рускињи се управо то догодило.

Блиц: Медвед из пакла напао жену, па је живу закопао за следећи оброк (узнемирујуће фотографије) (14.5.2015)

А подмладак једне сове напала је змија, но се сова одбранила, што снимак и показује. Мајка храброст (па макар била и сова). 🙂

National geographic: Watch: Mother Owl Takes On Snake—and Wins (8.5.2015)

116-1412065769 (Small)Таман овај чланак некако „иде“ уз данашњи празник:

Зелена учионица: Данас је Светски дан породице (15.5.2015)

Лав Толстој је написао: „Све срећне породице личе једна на другу, свака несрећна породица, несрећна је на свој начин.“ Изгледа да је у просвети другачије; несрећна ситуација је свуда једнака, а о томе сведочи и догађај из Хрватске.

Вечерње новости: Милановић поручио учитељици без посла: Бавите се политиком (13.5.2015)

Демократска странка у нас тражи да се поједини министри, па и наш, не баве више политиком. Другим речима:

Актер: ДС тражи оставке Стефановића и Вербића (15.5.2015)

А наш министар посетио је Врњачку Бању и том приликом рекао:

Блиц: Вербић: Нису најпопуларније школе оне које су најбоље (14.5.2015)

tumblr_mxlxypDO671t2sz0ro1_500

Зато Биолошки блог испуњава оба услова. Ми смо и најпопуларнији и најбољи. 🙂 Читајте нас и даље.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: