Сајт за наставнике биологије


Са новосадског ПМФ-а, тачније Департмана за биологију и екологију, пристигле су нам још неке информације важне за сам финиш такмичења:

Информације за републичко такмичење из биологије 2015.

_10155535783340284_6942333697987244246_nА бићемо ускоро и у финишу школске године – најпре осмаци, па и сви остали – а то значи и закључивање оцена.

Блог – Клотфркет: У сусрет закључивању оцена (15.5.2015)

Наши осмаци треба да одлуче коју ће средњу школу уписати, а после тога, ко зна, можда се неко одлучи и за биологију. „Ја сам дипломирани молекуларни биолог и физиолог. Много дуго тражим посао. До сада сам само волонтирала и то у Институту за кукуруз. И то је то. Послала сам око 100 пријава за посао. Не само да ме нико није запослио, већ ме ниједном нису позвали ни на разговор. У Националној служби за запошљавање су ми предложили да се преквалификујем у пица мајстора. Очајна сам, па ћу на крају пристати и на то.“

Најстудент.ком: Факултет у ђубре: НСЗ даје срамотан савет незапосленима са дипломом (15.5.2015) & Блиц: Ево зашто образовани беже из Србије – Баците дипломе, траже се пица-мајстори (15.5.2015)

22385_952546581468425_2059949677090172617_nМожда уопште не би било лоше да се као обавезни предмет на Биолошком факултету уведе и домаћинство. Ем нам значи као изборни предмет у школама, ем младима који се одлуче на живот у Србији значи приликом запослења. Ето нама идеје за будућност, која ће тако бити светла. Додуше, еколози то исто не могу да тврде. Нека истраживања показала су да је у претходној деценији ниво мора растао спорије него у деценији пре тога. И то би била сјајна вест, да је истинита. Наиме, са Универзитета у Тасманији стигао је извештај да је отапање леда са западног Антарктика и Гренланда значајно допринео повећању нивоа мора. Како то да онда нисмо приметили? Па, зато што сателитска мерења нису узела у обзир тзв. вертикална померања копна.

IFL Science: Sea Level Rise Is Accelerating Globally (13.5.2015)

Ето, некада су и научници у заблуди што се глобалног загревања тиче, а о ненаучној јавности тек да не говоримо. Следећи филм разоткрива чак 13 погрешно усвојених веровања о томе:

Људи имају погрешна уверења у вези са свим и свачим и веома је тешко указати на све њих. Па, ипак, трудимо се. Ево и погрешних веровања у вези са кућним љубимцима:

Сuriosity.com: Мisconceptions about pets (21.11.2014)

$1414592961vЈош мало о кућним љубимцима, конкретније псима:

Животиње.рс: Откривамо: Ове ствари пси једноставно не воле! (22.9.2014)

А ако ви желите да заволите неког, односно да се заљубите у неку особу, те она у вас, то уопште није тако компликовано као што се чини. Психолог Артур (Arthur Aron) успео је да то уради, односно да наведе двоје да се страсно заљубе и то на следећи начин: ушли су у лабораторију на различите улазе (што значи да се нису познавали), сели једно наспрам другог и одговарали на веома интимна питања. Након тога гледали су се у очи нетремице тачно четири минута. Шест месеци касније, ово двоје су се венчали и позвали све запослене у лабораторији на свадбу. 🙂

The New York Times: To Fall in Love With Anyone, Do This (9.1.2015)

За заљубљивање је потребно око четири минуте, а за одређене високотехнолошке изуме сигурно много, много више времена. Па ипак, аутор следећег текста тврди, макар 15 таквих биће готови за наших живота:

Science dump: 15 Futuristic technologies you’ll see in your lifetime (11.5.2015)

Једна од њих је робот у облику јегуље који ће истраживати океан на Европи, Јупитеровом сателиту, који има све шансе да садржи, ако не живот, а оно значајне супстанце од којих је живот сачињен:

IFL Science: Fishy Robot Designed To Dunk Into Europa’s Oceans (14.5.2015)

81st-anniversary-of-the-loch-ness-monsters-most-famous-photograph-4847834381680640-hp

Најбољи кандидат за домаћина ванземаљског живота изгледа да је ипак Сатурнов сателит Енкелад. Иако је тамо веома хладно (-180 °C) и иако је прекривен ледом дебелим читавих 30-40 км, изгледа да испод њега постоји вода, али и хидротермални извори. Научници су то закључили на основу „млазница“ уочених на јужном полу. Такође су закључили да је вода прилично базна (pH 12), што би одговарало веома концетрованом раствору амонијака. Таквих вода има у Калифорнији (језеро Моно) које заправо јесу насељене посебним врстама рачића и алги. Па, што их не би било и на Енкеладу?

IFL Science: Saturn’s Moon Enceladus Could Be Suitable For Primitive Life (13.5.2015)

И док трагамо за животом у немогућим свемирским условима, уопште не поштујемо овај на нашој планети. Србија је, нажалост, пример тога.

Блиц: Узнемирујући призор – Остаци угинулих животиња труну на планини Жељин (13.5.2015)

Ипак, није баш истина да младе генерације не поштују ништа (и никог). Они су верни поштоваоци електронске музике, па због тога једна необична вест за крај:

Блиц: Британија: Матуранти могу да полажу предмет из ди-џејинга (16.5.2015)

_mor2myuUbP1sqfs6oo1_500

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: