Сајт за наставнике биологије


_1601321253418599_207898478143175807_n (Small)Почињемо једном причом која је прича из живота, али је далеко од уобичајене. Младић по имену Ричард (Richard Norris) у пуцњави која се десила пре 15 година, погођен је у главу и преживео, али изгубио нос, усне и вилице. Након серије операција, које су имале веома ограничен успех, његово лице било је видно унакажено. Ричард је био у депресији и размишљао је о самоубиству. Свих тих година водио је живот скривајући се иза хируршке маске, а у куповину је ишао у касним вечерњим сатима када није било много људи напољу. Пре три године се десио обрт, када је убијен младић по имену Џошуа (Joshua Aversano). Џошуина сестра, Ребека (Rebekah) и мајка Гвен (Gwen), одлучиле су да смрт њиховог брата и сина не буде узалудна и прихватиле су да он буде донор за Ричардово ново лице. У операцији која је уследила, а која је била не само неуобичајена, већ и екстремно комплексна, хирурзи су пресадили вилице, зубе, језик, кожу и поткожно ткиво, све од скалпа до врата. Они су успели да поврате неке осећаје у лицу, омогућили му да се смеје и да показује неку гестикулацију, али Ричард не би смео да пије, пуши и изгори на сунцу. Такође, до даљег мора да посећује докторе и терапеуте, те да прима лекове против одбацивања органа. Све то не смета Ричарду, који је добио нови живот и могућност да има породицу и каријеру. А Ребека? Девојка је имала прилику да поново дотакне лице свог брата. Погледајте на снимку у следећем чланку:

IFL Science: Woman Meets The Man Wearing Her Dead Brother’s Face (29.5.2015)

_ltbxkkKKUK1qdvxtto1_500 (Small)Жене имају прилике да свакодневно имају ново лице, додуше не екстремним захватима као у Ричардовом случају, већ уз помоћ шминке. Лорен (Lauren Vino) одлучила је да шминку престане да носи и из тог искуства понела је чак девет сазнања.

MTV: 9 Truths I’ve Learned From Not Wearing Makeup (18.5.2015)

И за наше читатељке ми смо их превели.

1. Уштедећете много новца…

Према некој студији, коју је Лорен пронашла, просечна Американка потроши 3770 долара (што му дође 414700 динара) током свог живота само на маскару, чак и ако користи знатно приступачније брендове. Лорен верује да ће прелазак на природну лепоту бити значајно лакши уз сав тај уштеђени новац. 🙂

tumblr_nnlv0dILos1qmwicro1_250Ништа не дисциплинује народ као новчане казне. Међутим, у Хонгконгу тако не мисле. Они су смислили сасвим другачије казне за оне који бацају пикавце и жваке на улицу – јавно понижење. И да би то остварили, искористили су достигнућа генетике. Иако је тај део поменуте науке још увек веома комплексан и у експерименталној фази, они сакупљају ове отпатке и са њих узимају узорак ДНК. На основу овог макромолекула стварају слику лица особе чији је тај ДНК и постављају на билборде са јасним порукама:

Science alert: These billboards publicly shame litterers using their discarded DNA (20.5.2015)

2. …и много времена.

Стављање шминке траје од десет минута до целих сат времена, у зависности од расположења. Све то време може да се искористи за додатни сан пред полазак у школу или на посао. Додуше, има и оних припадница лепшег пола које ову активност обављају у путу до школе или посла, али Лорен сматра да треба да се прекине са тим, поготово када је жена тада за воланом. 🙂

11000350_10155233106170015_8064936852843120824_nНе, нећемо да улазимо у дебате који пол боље вози аутомобиле, али о аутомобилима хоћемо. Према аутору следећег чланка, једна од најпожељнијих марки аутомобила је Ферари. Један од дизајнера у поменутој фирми, Флавио (Flavio Manzoni), осим што креира лепа и скупа возила намењена овоземаљској употреби, воли да дизајнира и ванземаљска, која ће у будућности превозити људе до Марса и назад:

Science dump: Here’s the Ferrari that would take you to Mars and back (16.5.2015)

Будућност је већ почела. И то не на Марсу, већ у нашим школама:

Удружење Родитељ: Представљамо добре праксе: Школа будућности се одвија – на поду! (28.5.2015)

3. Можете да плачете када год то пожелите.

tumblr_nishpwh3mv1s2959zo1_500

Лорен је уверена да је шминка за очи осмишљена да би се жене одвикле од плакања у јавности. Није да је плакање нешто што желе да раде, али ако већ имају лош дан, изглед лица са размазаном маскаром није нешто што ће помоћи нерасположеној жени да се осећа боље.

Није тајна да (не)расположење других утиче и на нас. Да ли можемо од тога да се заштитимо? Аутор следећег текста тврди да да и даје савете како да то учинимо:

Вести.нет: Ево како да се заштитите од негативних емоција других људи (23.1.2015)

4. Постаћете јачи.

Оно што Лорен жели да каже је да девојке које објављују своје фотографије без шминке, успеле су да пређу из једне „безбедне зоне“, односно када су сређене и лепе, на један нови ниво када су поносне на свој изглед баш такав какав им је мајка природа подарила. И у томе нема ничег лошег, напротив.

Уосталом, шминка није свемогућа. Рецимо, тешко да може баш много да прикрије године. Но, оно што не може шминка, може наука и могу Јапанци. Иако је старење једно од основних одлика живих бића које се помиње још у петом разреду, наука о њему зна јако мало. _mno9obbaL21rlxtnvo1_250Додуше, постоје теорије и једна од њих каже да су за старење одговорне митохондрије, односно мутације које се дешавају у митохондријалној ДНК. Сумњичави јапански научници упоредили су стопу мутација у ћелијама узетим од младих људи и од старијих и утврдили да разлике, заправо, нема. То их је довело до закључка да мутације у митохондријама нису спонтане, већ да их нешто (споља) изазива. То би могло да буде накупљање током времена неког протеина који би даље правио дефекте на ДНК. Ако би то био случај, кажу они, онда би „ресетовање“ старих ћелија у матичне, отклонило те спољашње (епигенетичке) факторе. И у томе су и успели. Када су проучили који део митохондријалне ДНК је погођен мутацијама, пронашли су два региона који производе аминокиселину глицин. Направили су базен од ове киселине и купали ћелије узете од 97-годишњака целих десет дана. И успели су да постигну да митохондрија наново проради и чак да преокрену неке дефекте изазване старењем. Фонтана младости нам је на дохват руке. 🙂

IFL Science: Scientists Reverse Aging In Human Cell Line (28.5.2015)

_863803400311514_2814625126226735911_n (Small)Без обзира на све ово, ми знамо да је човек млад онолико колико се младим осећа. 🙂

Блиц: Пуни живота – Ова пензионерска банда прави графите по улицама Лисабона (27.5.2015)

5. Схватићете да шминка није решење ако имате лошу кожу.

Лорен има искуства у овоме, јер води рат са акнама. И јефтина подлога за лице јој само одмаже, мада свакако није једини кривац. Ту су и стрес, хормони и дехидратација.

Све ово потврђује и следећи текст, али додаје и генетичке факторе. Гени детерминишу ниво хормона, структуру фоликула длаке, активност лојних жлезда и имуни одговор на бактерије које иначе акне изазивају.

Science dump: This is why we’re all doomed to have acne! (20.4.2015)

6. Сви ће мислити да заиста напорно радите.

01-coal-worker-carrying-load-670 (Small)Људи ће радије веровати да нисте ставили шминку зато што нисте имали времена, него зато што је напросто не волите. Ненашминкано лице прилично добро дочарава да сте уморни. Лорен саветује да се не нервирате ако сви буду коментарисали и да их не уверавате да сте добро наспавани и да ваше лице заиста тако изгледа. Наместо тога, уживите се у улогу и реците како се у послу дајете 110%. 🙂

А колико заиста улажете у посао, можете проверити одмах:

Зелена учионица: 10 знакова да сте сјајан наставник (24.5.2015)

7. Иронично, али наношење шминке код оних жена које је иначе не носе често, учиниће да се осећају боље.

Без шминке, жена ће боље сагледати карактеристике свог лица и знаће шта је то најбоље што треба нагласити. У том случају шминка дође као прави бонус.

tumblr_ninn6kLpYa1r60jpeo5_250Ако још нисте упознали све своје карактеристике (не само лица, већ и душе), ево једног теста који ће вам помоћи да то напокон обавите:

Его магазин: Его-тест: којим талентом се издвајате? (16.11.2014)

8. Мушкарци и тако немају појма. 🙂

С обзиром да мушкарци шминку не носе, о шминкању појма ни немају и зашто онда бринути? Са или без шминке, тврди Лорен, самопоуздање је оно што осваја.

У следећем експерименту шминка је искоришћена и за њу и њега, а због веома занимљивог циља. Она и он су млади пар који треба да се венча за месец дана. Професионални шминкери су три пута урадили сјајан посао, претворивши младе у старији брачни пар. Наиме, показали су им како ће изгледати са својих 50, 70 и коначно, 90 година. _1043354095692407_3455222868271835487_n (Small)Циљ је био да се види да ли ће и даље желети да се венчају. Погледајте снимак на следећем линку и откријте:

MTV: Would You Still Get Married If You Saw Yourselves At 50, 70 And 90? One Couple Found Out (15.5.2015)

9. Навићи ћете се на то да не носите шминку много брже него што очекујете.

Лорен је приметила да безброј жена шета улицом без шминке сваки дан и не види разлог да и ви не будете једна од њих.

Човек се на свашта навикне. Па и на рад у сменама. Међутим…

b92: Рад у сменама затупљује мозак и изазива болести (5.11.2014)

Лајмску болест, пак, изазивају крпељи. У Америци ово је најчешћа болест коју изазивају животињски преносиоци (око 30000 пријављених оболелих сваке године). cvet244Болест је, додуше, ретко кад смртоносна, али може довести до озбиљних последица, попут артритиса, менингитиса и упала нерава и повремено, срчаних проблема. Добра вест је да постоји врло ефикасна (на узорку од преко 10000 испитаника успешно је заштитила 80% одраслих од нових инфекција и целих 100% деце и то без озбиљнијих нуспојава) и одобрена (од Светске здравствене организације) вакцина која превентивно делује на болест, али је лоша вест што је повучена због тамошњег покрета који се противи вакцинацији.

IFL Science: There’s An Effective Vaccine For Lyme Disease – But You Can’t Get It, Thanks To Anti-Vaxxers (29.5.2015)

Боље је да не ширимо ову причу на Србију, јер би је било много и то оставимо за неки други пут. 🙂

Advertisements

Коментари на: "Девет истина које знају жене које не носе шминку" (2)

  1. Milena рече:

    Zanimljiv izbor teme-šminka. Oduzeti ženi šminku je isto kao da paunu odstranite perje sa repa. Pri tom ne mislim na šminku za scenski nastup, već onu laganu, svakodnevnu. Žene su se ulepšavale i u praistoriji. Nemam ništa protiv nenošenja šminke na plaži, po kući isl., ali posao, izlazak! Ma dajte! I kao muškarci ne znaju šta je šminka! Možda se ne razumeju u marke, mada i to sumnjam, ali sigurno znaju da prepoznaju ženu koja drži do sebe. Na kraju, i muškarci se ulepšavaju i nemam ništa ni protiv toga. Šminka ne znači samopouzdanje već držanje do sebe i svoje urednosti. Dobro da nije napisala i da je protiv parfema, dezodoranasa i praška. Pa zašto da ne, i na to trošimo novac i „daje nam samopouzdanje“ da smo uredni i čisti… A hit je ono da izgledate umorno i misliće svi oko vas da dajete sebe na poslu. Epa veću glupost kao razlog nisam čula! Znači ako se sredim ja sam neradnik?! Nadam se, dragi kolega, da ovaj tekst niste postavili zato što dajete podršku već samo kao mogućnost da se čuju i vide različiti stavovi.

    • Их, драга колегинице, када би сваки текст који поставим имао моју подршку, ја бих се озбиљно забринуо за себе. Ипак се надам (а и рекао бих) да Вам је текст био занимљив, а то је био један од циљева. 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: