Сајт за наставнике биологије


На сајту Српског биолошког друштва објављено је обавештење:

Поштоване колегинице и колеге, чланови Српског биолошког друштва, пријатељи биологије,

_689882347788160_4218042440757571733_nМинистарство просвете, науке и технолошког развоја (МПНТР) је позвало Српско биолошко друштво, као стручно друштво из области биологије, да изради појмовник са изразима ради постизања квалитетнијег образовања. Према ставу МПНТР, појмовник би пружио смернице за унапређивање актуелних наставних планова и програма и формирање нових профила у средњим стручним школама.
Зато вас све позивамо да се укључите у акцију прикупљања и предлагања дефиниција појмова који би били заступљени у појмовнику, за оне појмове које сматрате да треба да га чине и за које су дефиниције потребне. Српско биолошко друштво је оформило базу појмова, и све вас молимо да у базу упишете све појмове за које мислите да треба да буду дефинисани и (евентуално, није обавезно) предложите дефиницију. База ће бити отворена до даљег.

Хвала вам унапред на помоћи, сугестијама, труду и вољи да сви заједно покушамо да знање из биологије генерација које долазе буде квалитетније, а учење сврсисходније.

Срдачан поздрав,
др Душко Благојевић,
председник Управног одбора Српског биолошког друштва

Уредништво Биолошког блога придружује се овом позиву. Већ смо успоставили сарадњу са руководством СБД-а, конкретније председником, др Душком Благојевићем, а први корак је да пренесемо информацију. Израдили смо и упутство за унос појмова, које је довољно детаљно тако да ће свако, ма колико год се (не) сналазио на рачунару, моћи да се снађе. 🙂 Видећете, веома је једноставно.

Регистрација

Најпре је потребно да се региструјете на сајту Српског биолошког друштва. Када мишем дођете до поља „Регистрација“ (горе десно), отвориће се ролетница на којој треба да кликнете на „Регистрација“ (опет исти назив, али испод претходног, на слици означен стрелицом):

sbd01 (Small)

Отвориће вам се страна на којој попуњавате поља, односно уносите своје податке. Шифра коју одаберете мора да има најмање осам карактера (слова, бројева, шта год).

sbd02 (Small)

Потом, на истој страни, следи текст о условима регистрације, који треба да прочитате, јер се на самом дну саглашавате да те услове прихватате (чекирањем поља). Још треба да испуните капчу (или макар оно што личи на њу) и кликнете на поље „Submit“ (скроз на дну).

sbd03 (Small)

Ако сте све добро урадили, вратиће вас на исту ту страну (на врх) али са једним додатком – текстом који вам потврђује регистрацију (на слици на зеленој подлози и чекиран).

sbd04 (Small) (Small)

Веома брзо стићи ће вам и верификација на мејл, са линком на који треба да кликнете и који ће вас одвести на следећу страну:

sbd05 (Small)

Сваки пут када желите да унесете неки појам, довољно је да се улогујете („Login“ на слици десно). Укуцате ваш надимак („Username“) и шифру („Password“) и кликнете на дугме  „Log in“. Уколико желите да сајт запамти та два ваша податка на вашем рачунару, како их не бисте сваки пут укуцавали, чекирајте поље поред натписа „Remember me“.

Уношење појмова

Тек кад сте улоговани, можете да уносите појмове, кликом на овај линк:

http://www.serbiosoc.org.rs/pojmovnik/index.php

Отвориће вам се страна са вашим подацима:

sbd06 (Small)

 

У уоквирени део насловљен са „Појмови“ уносите назив појма, дефиницију коју предлажете и коментар уколико сматрате да је потребан. Дефиниција такође није обавезна, али би било добро да је има. Једино ограничење је што не може бити већа од 500 карактера. Следи пример који је одабран само у циљу демонстрације:

sbd07 (Small)

На крају кликнете на дугме „Унос“ (на слици обележено стрелицом). Ако сте све добро урадили, вратиће вас на исту страну са поруком на тиркизној подлози:

sbd08 (Small)

И то је то. У ствари није, пошто појмова можете унети и више. 🙂 Надамо се да ћете допринети да се појмовник направи, јер не би требало да се ова акција одвија без нас, наставника. За сва питања и сугестије, Биолошки блог вам стоји на располагању. 🙂

Advertisements

Коментари на: "Појмовник из биологије" (2)

  1. Pojmovnik je sjajna stvar. Predlažem da se omogući unošenje više varijanti definicije, ne da bi napravili zbrku nego da bi postojali nivoi objašnjenja za studente i za osnovce. A da bi stvar bila popularna i zabavna može se uvesti i kategorija tipa „olovka piše srcem“ ili ti kako su neku stvar objasnili najmlađi. Just for fun.
    Ovo je inspiracija i rukava, pa poželeh da je podelim.

    • Мислим да је идеја не само забавна, већ и одлична, те ћу је пренети. 🙂 Хвала, Ирина.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: