Сајт за наставнике биологије

Три врсте суза


BTlvCrAБогами, данас ће неки плакати. Од среће или од туге, тешко је рећи. 🙂 Оно што и није тако тешко је одговорити зашто плачемо. Најпре да вам кажемо да плачемо много више него што смо то уопште могли да помислимо. Годишње излучимо око 130 килограма суза! Но, све сузе нису исте. Константно стварамо базалне сузе које чине чак три слоја (мукусни, водени и липидни). Уколико сецкамо црни лук, стварамо другачије сузе, које садрже и антитела и које нас штите од напада штетних супстанци. Ове сузе називамо рефлексним. Напокон, ту су и емоционалне сузе, које садрже хормоне стреса, али је још увек нејасно како оне функционишу, односно како нас штите од стреса, јер по свему судећи то је њихова улога.

Science dump: Why do we cry? The three types of tears (7.3.2014)

Кад смо већ у сузама…

Бесно пиле: Ова прича је расплакала свет: Како сам убио свог најбољег пријатеља! (23.1.2015)

_525929480849727_1768997077_n (Small)Следи једна другачија прича, са срећним крајем. Јунак ове приче је несрећни мозак Броди, а који је постао срећни мозак. 🙂

Science dump: This is the story of how Broody, a very unhappy brain, became very happy (19.3.2015)

Причу може да исприча и крв која се нађе на месту злочина. Инфографика на следећем линку би могла да буде занимљива нашим ђацима. Потребно је да се преведе и да се додају још неке чињенице о крви које се уче у седмом разреду и – воала, ето нам лепог паноа. 🙂

Science dump: Blood stains sometimes tell the whole story (25.9.2014)

Крв диносауруса и те како би могла да нам исприча разне приче, али ми до ње не можемо доћи. Уколико дође до фосилизације, остаће нам остаци костију, односно прецизније, минералне, неорганске супстанце из њих. Мека ткива, попут коже и крви, не можемо очекивати јер се протеини који их чине релативно брзо денатуришу, а ту су и увек присутни микроорганизми који воле да их разграде. _niz6p4zEY11tr9vtuo1_1280 (Small)Закључак је да нема шансе да видимо крв једног тираносауруса старог 68 милиона година. Ипак, откриће из 2005. нас демантује. Унутар кости ноге ове животиње изгледа да је пронађено меко ткиво, па тако и црвена крвна зрнца!

IFL Science: Scientists May Have Found Red Blood Cells In 75-Million-Year-Old Dinosaur Fossil (9.6.2015)

Још једно занимљиво откриће меког ткива датира из још давнијих времена. Конкретно, од пре 520 милиона година и ради се о мозгу једног од првих предатора у тадашњем мору. Овај предатор је био зглавкар из групе аномалокаридида (што би у буквалном преводу значило „ненормални шкамп“). И испоставило се да му је мозак био зачуђујуће једноставан, чак много простији од мозга животиња за које се верује да су му биле плен.

Рhys.org: Brain of world’s first known predators discovered (16.7.2014)

2374_animadoТом неком добу (фанерозоику) посвећена је цела једна Фејсбук страна:

Фејсбук – Веб локација о науци: Prehistoric Life in the Phanerozoic Eon

Из славне прошлости враћамо се у не тако светлу садашњост, а зато што смо је ми таквом начинили. За неке врсте учинили смо и да будућност буде крајње неизвесна. Следи списак од седам врста које су се у 2014. приближиле, да тако кажемо, истребљењу:

Grist.org: 7 species that moved closer to extinction in 2014 (30.12.2014)

_mumlicNMxt1qh0g6wo1_500За ове врсте неопходно је неко еколошко склониште. Другим речима, потребна им је – тетка. 🙂

b92: Тетка – еколошко склониште дечје душе (30.4.2009)

Како тек мајку назвати еколошким именом? Но, уместо да тражимо адекватан појам, за крај једна прича о љубави детета према мајци. Једино што је у овој причи дете – коала.

Блиц: Мама, пробуди се! Младунче коале нераздвојно од мајке која се бори за живот (8.6.2015)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: