Сајт за наставнике биологије


Данас су наши осмаци полагали тест из математике, па овај пут почињемо управо овом науком и питањем: како да рачунате бесконачно? Математичари кажу да су неке бесконачности веће од неких других. Како то? Па, погледајте филмић на следећем линку:

Science dump: How to count infinity (4.7.2012)

tumblr_lxuqrjYGTw1qd0edbo1_500

Наш свет дефинитивно није бескрајан, али има бескрајно много прелепих предела. Такве су и воде које окружују Велики Кајман, највеће острво Кајманског архипелага. У тим водама обитава чудесан живи свет:

The rainforest site: See the Beautiful Waters of Grand Cayman! (октобар 2014)

Поједине врсте живог света не само да нису чудесне, него нису ни пожељне. Прави пример су комарци:

Блиц: Веровали или не, најопасније и најсмртоносније животиње на свету су – комарци! (15.6.2015)

unnamed6Наравно, има и оних животиња које су нам веома блиске, чак их називамо најбољим пријатељима, али нисмо увек добри према њима. На то су хтела да нас подсете двојица новосадских момака једном несвакидашњом акцијом:

Животиње.рс: Акција посвећена псима: Ево зашто су се младићи у Новом Саду „сунчали“ на улици! (14.6.2015)

Где ћете се сунчати ви овог лета? Уколико имате болна леђа, стручњаци саветују – Амазонију. Уочено је да тамошњи староседеоци имају кичму у облику слова Ј, а што је природан облик (сасвим мала деца га имају) и појам лепоте (грчке статуе га имају), за разлику од нашег S-облика, који смо добили јер смо тежи и у дефициту мишићне снаге.

Skeletal rib cage of a gorilla which protects its vital organs & provides girders for its big chest muscles, on display at the Museum of Natural History..  (Photo by Andreas Feininger//Time Life Pictures/Getty Images)Science dump: Is your back killing you? It might be time to move to the Amazon (14.6.2015)

Ово баш није у складу са кампањом коју спроводи премијер, а да се летује у Србији, али следећи текст јесте, мада у складу са једном другом његовом кампањом:

Танјуг: У току изграда студиjе изводљивости за дуално образовање (16.6.2015)

Видећемо да ли је дуално образовање изводљиво, али оно за шта сигурно знамо да није, то је школство са смањеним бројем људства у стручним службама. На срећу, то је и мишљење министра, па је Правилник о финансирању школа повучен на дораду. Ово је министар изјавио, а рекао је још и:

b92: Вербић: Уџбеници јефтинији за 20 до 30 посто (15.6.2015)

Опет се вратисмо математици, која не само да је актуелна данас, већ је и свеприсутна. У прилог овој тврдњи говори и следећи филмић који тврди да постоји математички начин да се изабере (јавни) тоалет:

Када смо већ код тоалета, следећа инфографика нас упознаје са властитим фекалијама:

IFL Science: How Well Do You Know Your Shit? (16.6.2015)

Превод овог наслова би измамио најразличитије одговоре, ако бисмо га тумачили у пренесеном значењу, верујемо. 🙂 _1019139714770004_6015720746967399367_nНо, shit happens што би рекла браћа Енглези и ево једна галерија фотографија које приказују како изгледа заиста лош дан:

Diply: 19 Pictures Showing What A Really Bad Day Looks Like

Данас је за многе, прегледаче, дежурне, супервизоре, организаторе и све остале ангажоване на завршном тестирању осмака дан био напоран. Не нужно лош, а и не мора такав да буде, јер како ћемо дан доживети умногоме зависи од нашег става. Што би такође рекла браћа Енглези, don’t worry, be happy. 🙂

Бест: И оболели од Дауновог синдрома снимили своју верзију спота „Happy“ (27.3.2015)

Advertisements

Коментари на: "Како додати бесконачност" (3)

  1. Božanstveno šareno. Meni jedno od najzanimljivijih izdanja. 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: