Сајт за наставнике биологије


_mukybyzdzZ1s8rlddo1_500 (Small)На првом линку, који смо одабрали за данас, видећете филм који у једној и по минути приказује комплетну еволуцију која је довела до настанка човека.

IFL Science: Animation Shows 550 Million Years Of Human Evolution In Seconds (12.6.2015)

Некима ни еволуција од неколико милијарди година није много помогла. Такав је случај и са двојицом Американаца који су се одлучили на необичан спорт; скијање на води, али су уместо скија „користили“ кит-ајкулу. Ове ајкуле су иначе класификоване као рањива врста.

IFL Science: The Moment Two Absolute Idiots Attempted To SURF On A Whale Shark (19.6.2015)

И док поједини показују свирепост према животињама, има и таквих људи чија је хуманост за пример другима.

Блиц: Овај доктор из Параћина лечи најцрњу српску дијагнозу (19.6.2015)

Лекари би заправо требало, осим да буду добри у својој струци, да буду и добри психолози. Јер, ауторка следећег текста тврди да пацијенти својим негативним ставом могу да своје стање учине лошијим, а какав ће став формирати, зависи много од става самог лекара.

Discover: Say No to Nocebo: How Doctors Can Keep Patients’ Minds from Making Them Sicker (9.7.2014)

_1574947486100149_5125353291694499360_nАуторка је овакав став пацијената назвала ноцебо, што би било супротно од плацеба, када поједини лекови, који то заправо нису, побољшавају стање пацијента јер он верује да му је боље. Међутим, нов лек који су сомислили (бело)светски научници веома је прави и он делује тако што иницира да матичне ћелије у мозгу и кичменој мождини постану олигодендроците, тип нервних ћелија које производе мијелински омотач. Ово је заправо лек за мултиплу склерозу и научници верују да не само да ће успорити и ублажити болест, већ и да ће излечити пацијенте од парализе која је једна од последица ове болести.

IFL Science: New Drugs Could Reverse Multiple Sclerosis Nerve Damage (28.4.2015)

Следећи лек је сличан, али различит. Ми знамо да са старошћу организма опада способност матичних ћелија да регенеришу поједина ткива. Већ је познато да матичне ћелије имају ту способност захваљујући молекуларним променама у њиховој микро-средини. Такође је познато да је један од делова механизма, који игра улогу у томе да матичне ћелије губе ту способност, трансформишући фактор раста бета 1 (TGF-beta1). Сада научници већ могу да, блокирањем одговарајућих гена (уз помоћ поменутог лека) у ћелијама мозга миша, успоре активност овог фактора. И приметили су да се мозак старих мишева у овом случају боље регенерише. Да ли су научници открили фонтану младости? Па, изгледа да не баш, јер иако признају да овај фактор јесте један од главних у ланцу молекуларних збивања, ипак није и једини. 🙂

IFL Science: Drug Could Rejuvenate Aging Brain And Muscle Tissue (13.5.2015)

7c7756040b7325041d1586c93a8c434d_how-to-train-your-creative-brain-580x326_featuredImageМозак када стари губи и неке своје функције. У коликој ће то бити мери зависи, веровали или не, од крвне групе. Рецимо, људи са АВ крвном групом имају веће шансе да ће им се старењем имати проблема са когнитивним функцијама.

Scientific American: Blood Type Matters for Brain Health (18.12.2014)

Да не бисмо изгубили своје когнитивне функције, препоручујемо Курсерин курс под називом „Научите како се учи“:

Сoursera: Learning How to Learn: Powerful mental tools to help you master tough subjects

funcion-ejecutiva (Small)Но, колико год учили, постоје питања на која никада нећемо моћи да дамо одговор. Рецимо, да ли рибе осећају патњу?

Science dump: Questions no one knows the answers to (17.3.2012)

Зато на питање, које смо припремили за крај, одговор постоји.

Опуштено.рс: Како је настао бар код? (5.4.2012)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: