Сајт за наставнике биологије


_10153056412713908_353241201492769880_n (Small)У претходна три чланка научили смо да је почетак (часа) веома важан. Данас почињемо са пар питања. Прво је: да ли човек треба да буде понизан? Ево шта су рекли мудри људи, а саставила и сакупила на једном месту учитељица Данијела:

Данијелине паметнице: Понизни пред добротом (25.6.2015)

Друго питање је: постоје ли реченице које су забрањене? Судећи према аутору следећег текста, одговор је потврдан.

Чарапице: Та забрањена реченица – НИСИ ДОБАР! (26.6.2015)

Ми смо увек добри, тако да ова реченица не само да је забрањена, него је и немогућа. 🙂 А ако и ви желите да будете добри (заправо већ јесте, али да будете још бољи), треба добро да започнете час. И зато настављамо са преводом и допуњавањем текста о томе.

22. Нацртајте дингбате на табли.

Dragon_Anatomy_by_SecUnder (Small)Нећемо да се правимо паметни – и сами смо морали да потражимо шта реч дингбат значи. 🙂 Дакле, на табли треба да нацртате симболе који ће да асоцирају на тему лекције, а задатак ђацима је да тај назив погоде. Следећи линк садржи презентацију са цртежима људске фигуре, али не зато што су ђаци погађали да је тема часа анатомија, већ за потребе једног веома занимљивог истраживања:

Блог – Психоблогија: Цртеж људске фигуре – истраживање ученице Таре Маринковић (11.12.2014)

Ми немамо ништа ни против анатомије, напротив. Додуше, до многих сазнања из ове науке долази се сецирањем лешева, што није баш за свачији стомак, али постоји и други начин, а захваљујући достигнућима ИКТ-а.

Град Пожаревац: „Час анатомије“ можете добити и на интернету (18.6.2014)

23. Отворите дискусију.

_792454854133422_4598863529146819526_n (Small)Теме заиста могу бити разне, а посебно су за ово захвалне еколошке теме. Рецимо, једна група би могла да дискутује да је наш утицај на сечу амазонских шума немогућ и да не можемо ништа да учинимо да се она смањи, а други да бране став да је ипак могуће да утичемо, чак и ако не живимо тамо. За ове потоње имамо текст који објашњава како. 🙂

Scientific American: How to Help Prevent Cutting Down the Amazon (30.3.2015)

24. Ученици погађају шта је у врећи.

Донесете неколико предмета у непровидној врећи (рецимо љуштуре пужа и шкољки) и ђаци треба опипавањем да погоде шта је то, а тако и о чему ће се тај дан говорити. _nizgvtulFW1qi36zeo1_1280 (Small)У овом случају ђаци се ослањају на своје чуло додира, али нећемо о њему, већ о другом кожном чулу. Следећи (веома добар) чланак бави се тиме зашто поједини људи осећају хладноћу више него други:

IFL Science: Why Do Some People Feel The Cold More Than Others? (16.4.2015)

 25. Ученици погађају загонетну реч.

Пре часа направите текст који ћете прочитати ђацима, али тако да једну, кључну реч замените неком другом, рецимо да то буде реч „кувало“ (за кафу, а ту реч предлаже аутор текста). Текст би требало да звучи отприлике овако:

_mra3u9VdAh1qeysqho1_500 (Small)Гуштери, када их грабљивац ухвати за реп, отпусте свој реп. То исто раде пауци са ногама. Ово се зове аутотомија и приликом ње, ране које настају лако зацељују и често се изгубљени делови тела надокнађују. Животиње радије пристају да изгубе део себе него да изгубе живот. Аргентински научник Камило (Camilo Mattoni) уочио је ову особину код групе ретких врста јужноамеричких кувала. Наиме, оне то чине са својим реповима, на чијем крају се налази отровна бодља. Репове кидају после другог или трећег сегмента гледајући од врха. У једном случају, реп који је кувало отпустило, дивље се увијао, као да покушава да убоде. Међутим, кувала не регенеришу свој реп, иако га отпуштају са намером. И ту настају проблеми, јер се при врху репа код ових животиња налази анални отвор, те оне губе могућност да избацују измет, а да не говоримо о томе да губе могућност да се бране и да лове. Абдомен кувала се чак надује од створеног измета и дешавало се да се још неки сегменти одломе како би се животиња олакшала. И поред тога, кувало без репа може да живи још свега осам месеци, али и то време је довољно да се размножи и остави потомство. Зато је логично што ће се на безрепи начин живота радије одлучити мужјаци него женке, које треба то потомство и да подигну, па им је енергија, те тиме и храна коју ће ловити, неопходна.

National geographic: How the Scorpion Lost Its Tail (And Its Anus) (29.1.2015)

26. Поново кувало.

unnamed4Ово је варијанта претходне игре, али овога пута ученици постављају питања тако да им наставник одговара са да или не, све док не погоде. Ево и ми имамо једно питање алтернативног типа за вас. Сви знамо да постоје људи алергични на мачке. А да ли је могуће и обрнуто? Другим речима, могу ли мачке бити алергичне на људе? Одговара следећи текст:

National geographic: Can Your Dog or Cat Be Allergic to You? (11.4.2015)

27. Ученици пишу дијалог.

_541812849274634_4136746968932213393_nУченицима се покаже слика или фотографија двоје људи, а која их приказује у неком односу и потребно је да напишу дијалог, односно да предвиде о чему су то двоје причали, а то би била и тема часа. Дијалози су иначе неопходни (јер многе ствари могу решити), а посебно између родитеља и њихове деце. Јасно, не само да је важно причати, већ и како причати са дететом.

Зелена учионица: Како комуницирате са својом децом? (3.2.2015)

28. На слово на слово.

Потребно је да ђаци од слова, које сачињавају насловну реч, смисле нове речи које почињу на та слова, али и које асоцирају на тему. На пример:

_modvkuHS1L1rcvh74o1_1280 (Small)Препелица

Тигрица папагај

Источна шарена мухарица

Царић

Еја мочварица

Верујемо да вам је јасно какав чланак смо одабрали за крај. 🙂

Центар за заштиту сова Србије: Мала сова утина испала из гнезда – како јој помоћи?

 

Коментари на: "Увод у лекцију 4. део" (2)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: