Сајт за наставнике биологије

Веверица вампирица


_n7lbg6aIAH1trh6n1o1_400На првом линку за данас је снимак који ће вам се сигурно допасти. Младунче хаскија, старо ни месец дана, арлауче по први пут.

Paw bonito: Alaskan Husky Puppy Howling for the First Time (15.3.2012)

Обично кажемо да све што је мало, то је и слатко. Па, ипак, није увек тако. Рецимо, копита тек рођеног ждребета док не очврсну, делују заиста грозно. Ако не верујете погледајте слику на следећем линку:

IFL Science: What The Hell Are These?? (4.9.2015)

Са копитаре прелазимо на папкаре, заправо једног од њих, а који је постао жртва необичне окрутности, настале услед занемаривања. Наиме, аустралијски мерино ован, коме су дали име Крис, није шишан дуже време и руно му је толико нарасло да је једва могао да се креће и гледа. Иако је изгледао комично, ситуација му није била нимало смешна. Уколико би пао, не би могао да се придигне, а кожни паразити и сунчево зрачење правили су му не мали проблем. Кожа му је била већ инфицирана због урина који се задржао у руну. 1966951_680092798699632_1578427875_n (Small)Мерино овце морају да се шишају најмање једном годишње, што код Криса очигледно није био случај, те само шишање траје у просеку пар минута и добија се између четири и пет килограма. Криса су шишали 45 и тежина руна је износила 40 килограма!

IFL Science: Overgrown Sheep Is Shorn Of 40-Kilogram Fleece (4.9.2015)

Крис је знатно допринео биомаси (додуше својом длаком), али се на другом делу света, у Казахстану, биомаса сајга антилопа значајно смањила. И то је већ други пут ове године. Прошли пут у мају страдало је 85 хиљада примерака (вест смо тада пропратили на Био-блогу) и сада – 60 хиљада. Најпре су почеле да страдају женке, а потом и њихови младунци који нису били довољно стари да се хране вегетацијом. Изгледа да се оно што убија ове животиње преноси преко мајчиног млека. Истраживачи су у узорцима ткива пронашли бактерије из рода Pasteurella и Clostridia које производе токсине који могу бити објашњење за крварење појединих органа. Међутим, прва наведена бактерија је уобичајена међу сајга антилопама и доводи до смртног исхода само ако је имуни систем животиње компромитован. Додуше, станиште је знатно измењено необично хладном зимом и влажним пролећем, што је довело до обиља вегетације, али и стајаћих вода (бара), а то су лепи услови за напредовање бактерија. Ипак, научници не искључују ни друге, па ни много чудније, разлоге.

IFL Science: Second Inexplicable Die Off Of 60,000 Antelopes (4.9.2015)

tumblr_nmo502P6cy1rfsdpwo1_500

Да ове животиње живе у Борнеу, могли бисмо да окривимо „вампирску“ веверицу. 🙂 Ова ретка врста, која изгледа изненађујуће љупко, први пут је снимљена камером. Додуше, није снимљена, па тако ни потврђена прича локалног становништва, према којој ова злочеста звер чека на грани каквог јелена и када он прође испод, скаче на његов врат и коље га угризом за вратну вену. Када га убије, поједе му све органе, али мишиће не дира. 🙂

IFL Science: „Vampire“ Squirrel Caught On Camera (4.9.2015)

Заиста опака вампирица, нема шта, додуше вероватно само у тамошњем народном веровању. 🙂 Вампири, очигледно, нису измишљотина старих Срба, али сама реч јесте и као што сви знамо, усвојили су је многи народи. Међутим, ми усвајамо стране речи непрекидно и ево једне новије – вирално. Следећи текст објашњава шта она значи.

Марио Пилар.пост: Како да направите виралан Фејсбук пост и шта је виралност (1.9.2015)

_10155765121740284_698751613921573692_nУбацивање туђица у српски језик је тек један од проблема, којих и те како има.

Политика: Све је више бораца за неписменост (3.9.2015)

Борба која следи заиста је беспоштедна:

b92: Беспоштедна борба: Питон против кобре (2.9.2015)

У следећем случају није било борбе, већ је већа змија, четворопругасти смук, Elaphe quatuorlineata, појела мању, тзв. шилца, Platyceps najadum. Међутим, малиша је овог пута имао среће, јер је његовог предатора убила домаћа мачка, те је утекао из стомака. 🙂 Погледајте.

National geographic: Freshly Eaten Snake Makes Amazing Escape—Find Out How (20.1.2015)

Када већ поменусмо змије, никад није згорег научити нешто ново о њима:

Васељенска.ком: Истине и заблуде о змијама (9.5.2015)

_mll43bsrCP1qa4c3uo1_500 (Small)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: