Сајт за наставнике биологије

Освета осредњих


_nij0yr0WqB1u6hyugo1_500 (Small) (Small)Да ли сте знали да у појединим земљама, и то развијеним, попут САД или Британије, постоји тзв. алтернативна валута (и локална и глобална), која се једнако користи као и она регуларна. Смисао овог новца је да омогући људима да послују ван банкарског система и јасно је да челнике банака чине и те како нервозним. Ако желите да сазнате више о овом делу економије, погледајте први текст који смо одабрали за данас, а ми само да вас известимо да је недавно у Лондону у оптицају таква, алтернативна, новчаница са ликом Дејвида Боуија.

Аnti media: Central Banks Nervous as Alternative Currency with David Bowie’s Face Goes Viral (1.9.2015)

Можда би и нас спасила нека алтернативна валута, јер како сада ствари стоје, од наше плате живети се не може. Но, без обзира на толику плату, потражња за радним местима у просвети је велика, посебно сада, после рационализације ненаставног кадра и велики је притисак на директоре.

Унија синдиката просветних радника Војводине: Пљуште оптужбе против директора школа (12.9.2015)

tumblr_n7miubsFKk1tc8bl0o1_500

Једна од притужби на директоре школа је и да неће да примају технолошке вишкове, што сада морају. Са друге стране, постоје озбиљне најаве да се Закон о забрани запошљавања неће продужити и уколико се то буде односио и на нас (а нема разлога да не), поставља се логично питање да ли ћемо у том случају имати колизију синдикалних прохтева у образовању и закона. Ако је судећи према председнику једног од репрезентативних синдиката, просвета би свакако требало да се посебно третира.

Зелена учионица: Томислав Живановић: Зашто се Министар није заложио да се образовање посебно третира (9.9.2015)

18525_10207044779984135_1304261532580406398_n (Small)Ми бисмо свакако морали посебно да третирамо надарене младе људе, али пракса углавном показује да им не поклањамо довољно пажње. Следи прича о једном од њих.

Newsweek: Ovo je Stefan Velja, srpski naučnik: Najmlađi belgijski vitez o kome priča svet (7.9.2015)

И док одлични ђаци постају белгијски и уопште инострани витези, лоши ђаци остају овде и свете се. 🙂 „Освета лоших ђака“ је парола коју су већ многи усвојили и користе је да би описали стање ствари у нашем просветном систему. Музичар Марчело је ситуацију сагледао још шире и закључио:

Блиц: Марчело: На делу је апсолутна освета медиокритета (6.9.2015)

Дванаестогодишња девојчица, јунак следеће приче, дефинитивно није медиокритет. Њен резултат на Менсином тесту интелигенције је већи него што га је својевремено имао Стивен Хокинг и износи 162. Међутим, није све у интелигенцији, има нечег и у мотивацији, посебно када су деца у питању. Рецимо, откривено је да у неким случајевима награда од (свега) 10 долара утиче да се резултат повећаза целих 20 бодова! Шта рећи, све је јасно као дан. 🙂

IFL Science: Is This 12-Year-Old Girl Really Smarter Than Einstein? (9.9.2015)

tumblr_nfrblxZbCO1rrhhiyo1_500

Следећа инфографика приказује десет људи са највећим IQ на свету. Ту је и поменути Хокинг.

Science dump: 10 people with the highest IQ in the world

За манифестацију „Ноћ истраживача“ није потребан вртоглави коефицијент интелигенције. Довољна је и заинтересованост за науку. Програм је планиран за 25. септембар.

Мондо: Ко су истраживачи у 6. Ноћи истраживача? (8.9.2015)

_ml2atizRjI1r4t9h1o1_500 (Small)А након тога следи и викенд резервисан за посматрање птица:

Фејсбук група – Друштво за заштиту и проучавање птица Србије: Учествујте у најзабавнијем викенду у години – викенду посматрања птица (за 3. и 4.10.2015)

И да животињским светом завршимо, али не птичијем. Салвадор је млади во, рођен на једној чилеанској фарми, где је био одређен за клање, пошто као мужјак не може да даје млеко. Од те суморне судбине спасила га је једна породица чији је члан постао и проводи време у мажењу са њима. 🙂

Animals Australia: Saved from slaughter: dairy calf repays rescuers in cuddles (26.6.2015)

Погледајте филмић при самом почетку чланка и – уживајте у остатку дана, ако не у мажењу, а онда у пријатним тренуцима са вама драгим особама. На ове друге немојте трошити време. 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: