Сајт за наставнике биологије

Свиња плаве крви


_839524059477879_2818108367836436232_nИако је свом блогу дао назив „Школа без зидова“, колега Зоран Милојевић се ипак преиспитује:

Школа без зидова: Да ли школа мора да има зидове? (11.9.2015)

Одговор је да наравно да не мора. Уосталом, многе школе у Србији не морају да имају ни тоалете, фискултурне и друге сале, опремљене учионице, а однедавно ни медијатекаре и логопеде, па ни целог библиотекара, психолога и педагога. Кад смо већ код радних места, постојећих и непостојећих, ево шта каже каталог, да га тако назовемо, министарстава:

Република Србија – Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство државне управе и локалне самоуправе: Каталог радних места у просвети (август 2015)

1234548_642088402498638_311691699_nПриметићете да је рубрика за платне разреде (запањујуће) празна, те ваљда чекамо да се једног лепог дана попуни. 🙂 Но, док ми чекамо, радне групе које је оформило Министарство просвете, а за праћење ангажовања запослених и оних који треба да се распореде, раде пуном паром.

Република Србија – Министарство просвете, науке и технолошког развоја: Праћење ангажовања запослених у установама образовања и васпитања (18.8. – 18.9.2015)

Кад већ те радне групе постоје, поставља се логично питање како директори успевају да прикрију право стање, о чему се већ толико пише и како сада разоткривање тих директора није посао синдиката, како тврде, када су ангажовани наставници у тим радним групама листом њихови чланови? Не, нећемо се бавити хипотетичким питањима, већ Хипатијом. Слично звучи, али није исто. Ово потоње ја назив пројекта.

Центар за промоцију науке: „Хипатија“ и родна равноправност у науци

62428-large-128422То је што се тиче толеранције међу половима, која очигледно није на довољно високом нивоу. Додуше, људско друштво кубури са толеранцијом на свим пољима, али и са хуманошћу према другим врстама.

Блиц: НВО апелује – Не делите магарца као награду! (11.9.2015)

Међутим, позитивних примера има. Спасиоци на плажи у Масачусетсу недавно су спасили младу белу ајкулу која се насукала. Ово спасавање ни мало није наивно, с обзиром да и млада јединка ове врсте није безопасна. Погледајте снимак на следећем линку:

IFL Science: Beachgoers Stumble Across Beached Great White Shark (8.9.2015)

Untitled1 (Small)Дивља свиња у другој америчкој држави, Калифорнији, није прошла тако добро. Видевши је како тумара около, један пар фармера одлучио је да омрси брке за породичном вечером и упуцао је свињче. Међутим, када су је отворили током припреме, наишли су на нешто крајње необично. Иако су крв и месо били нормалне боје, комплетно масно ткиво било је сасвим плаво! Одмах им је пало на памет да би такву боју могао да узрокује какав рудник бакра, са чијим сировинама би свиња евентуално могла да дође у додир, али тамо је изгледа у близини само стари и напуштени рудник живе. Углавном, тело животиње је послато на испитивање.

IFL Science: Why The Hell Is This Pig’s Flesh Bright Blue?! (11.9.2015)

Американци баш немају среће што се ручка тиче. Свиње које улове необично су плаве, а краставац који им је пристигао из Мексика, садржи салмонелу. Ова болест је до сада инфицирала 285 људи у 27 држава и пријављен је и један смртни случај узрокован овим патогеном.

IFL Science: Salmonella Outbreak Spreading Across America Is Linked To Cucumbers (8.9.2015)

_m79v3izXrh1r6kbbzo6_250Краставац мори Амере, а нас у Србији – маргарин.

БКТВ: Ово је најканцерогенија намирница у Србији: Дели је само један молекул да би била пластика! (8.9.2015)

Заиста, која је разлика између маргарина и путера?

Science dump: What is the difference between butter and margarine? (28.2.2013)

А која је разлика између правог и лажног факултета? Па, ови потоњи немају акредитацију. 🙂

Мондо: Студенти преварени: 3.000€ за „бивши“ факултет? (11.9.2015)

Нашем блогу није потребна акредитација, али сте му свакако потребни ви да нас усмерите својим сугестијама да будемо још бољи и вама кориснији. 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: