Сајт за наставнике биологије

Незаменљиви наставници


jungle-junction-toysЧетрнаестогодишњи дечак, Ахмед Мухамед (Ahmed Mohamed), ухапшен је у једној школи у Тексасу, зато што је донео направу коју је сам начинио и која је наставника преварила да помисли да је бомба. Направа је била сачињена од интегрисаног кола, жица и дигиталног дисплеја и подсећала је на оне темпиране справе из филмова, али пресудно је било то што је дечак, очигледно, муслиманске вероисповести, те је наставник показао недвосмислено велику дозу предрасуда. Полиција је дошла и ухапсила дечака, да би се испоставило да је у питању надарени проналазач који је желео да се у школи похвали својим изумом. Овај случај је доспео у медије и на друштвене мреже и Ахмеду је пристигло много писама и постова подршке. Ваљда је и сам амерички председник, Барак Обама, осетио да се његов народ огрешио о дечака, па га је (лично) позвао да гостује у Белој кући.

IFL Science: This Boy Was Arrested For Bringing A Clock To Class – And Now He’s Been Invited To The White House (17.9.2015)

tumblr_mnkchnpen01r66mb9o1_500 (Small)Што се наших ђака тиче, у скорије време није забележено да су доносили непожељне направе, ако изузмемо одевне предмете и ђачки прибор са обележјима два највећа српска спортска клуба. Наиме, у неким школама они су непожељни.

Мондо: Звезда и Партизан избачени из школе (17.9.2015)

Да ли ће и наставници постати непожељни у школама? Не, не мислимо на тренд у Србији да се неразумно смањује број запослених у школама, већ какве су шансе да нас негде у будућности замене роботи. Према интерактивном сајту који је направио Би-Би-Си, шансе да се то деси наставницима биологије у основној школи (код њих је то већ средња) је свега 1%, односно од 366 послова, наш је предвиђен за роботску замену тек на 357. месту. Погледајте и сами, па и проверите за нека друга занимања.

BBC: Will a robot take your job? (11.9.2015)_mqfbc3QV7b1rq1doco5_250

Па шта ће онда бити са нама у будућности? Пре него што одговоримо на то питање, још један чланак (односно филмић) о роботима. Овај нас убеђује да су нам роботи у облику мрава неопходни. 🙂

Science dump: Scientists show the world why we need robot ants (27.3.2015)

Сада да одговоримо на претходно питање у вези са нашом будућношћу. У ствари не ми, него познате личности, од којих неке будућност виде и кроз квалитетније образовање.

Блиц: Какву бисмо Србију волели за 10 година (17.9.2015)

1186057_1409426002608126_1497846780_nТо је за десет година, а када ће Национални просветни савет поново почети да ради, предвиђања не постоје. 🙂 Тренутно је ситуација таква да је половини чланова истекао мандат, али да нови нису изабрани.

Зелена учионица: Савет блокиран, одлуке на министру (16.9.2015)

Осим што сада одлучује без учешћа овог тела, министар посећује и конференције:

РТВ: Регионални центар за иновације у Сплиту, потписник и Србија (17.9.2015)

abstract hd wallpaper animal (Small)И кад смо код иновација, опет дођосмо до робота. Шта ћемо када у сфери роботике свако мало нешто иновирају. Рецимо, тврде да ће роботска рука, налик на пипак октопода, унети револуцију у хирургију:

IFL Science: Robotic Octopus Arm Could Revolutionize Surgery (14.5.2015)

Једна жена из Тексаса (опет се Тексасу враћамо) имала је недавно операцију на мозгу. Није је оперисала поменута рука-пипак, али то за причу није тако важно. Наиме, имала је главобоље месецима, без видног разлога. Када се напокон обратила лекару, открила је застрашујућу истину. Чак осам ларви пантљичаре јој је расло покрај мозга, хранећи се крвљу. Изгледа да је тридесетједногодишња несрећна жена ове ларве „покупила“ током одмора у Мексику пре две године, преко фекалијама контаминиране хране, што је регуларан начин ширења овог паразита. diseno-de-tenia-en-3d_34592На следећем линку можете одгледати и кратак видео прилог о случају, ако баш имате живце за то. 🙂

IFL Science: The Horrifying Reason One Woman Had Headaches (15.9.2015)

И да завршимо црвима, али овај пут маринским врстама, које су пронађене у дубинама, а негде пре 12 година. Ови црви припадају врсти рода Osedax и хране се костима угинулих животиња. Међутим, хране се само женке, које су много веће од мужјака и полиандричне су. Свака има по неколико патуљастих „каваљера“ који су попут паразита прикачени за њихово тело. Недавно је пронађена нова врста овог рода, на дубини од 700 метара, чији су мужјаци десетине хиљада пута већи од њихових мајушних рођака и готово су велики као и женке им. Овакав преокрет у величини у еволуцији до сада је виђен само код ових црва, а иначе је регресивна еволуција у животињском свету редак феномен. Ова нова врста вратила се на примитивну особину – пуну величину – која је била присутна и код предачке врсте. Научници су очекивали да ће се гени за пуну величину временом изгубити, јер их савремени црви (макар у претходној врсти) нису користили, да тако кажемо, али су они очигледно још ту. Још једна разлика између мужјака ове и претходне врсте је у томе што се и ови хране слободно костима, баш као и женке и мобилни су. Заправо, мобилни су управо зато да би пронашли женке ради парења и крећу се издуживањем и контраховањем тела, те су у стању да се издуже десет пута у односу на контраховано стање. Толики труд да се нађе партнерка није остао незапажен и научници су овој врсти наденули име Osedax priapus (према Пријапу, старогрчком богу плодности).

Рhys.org: The story of a bizarre deep-sea bone worm takes an unexpected twist (11.12.2015)

Коментари на: "Незаменљиви наставници" (1)

  1. […] Мухамед из Тексаса, довео је до тога да дечака ухапсе, о чему смо писали пре неки дан. Прича је добила и […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: