Сајт за наставнике биологије


_mn824rgV4k1rw6hhbo1_500 (Small)

Стив је фотограф који је прошле године дао интервју за „Националну географију“ због својих божанствених фотографија великих мачака. И ако вас не занима интервју, занимаће вас слике на линку:

National geographic: Through Steve Winter’s Lens, Big Cats Step Into the Limelight (3.12.2014)

Други један фотограф (Atif Saeed) из Пакистана имао је заиста јединствено искуство. Снимио је лава тренутак пре него што га је напао. Фотографија која је настала истовремено је и дивна и застрашујућа.

Bored panda: Photographer Shoots Angry Lion Photo Moments Before It Jumped At Him To Attack (март 2015)

Светлост нам је потребна да бисмо направили фотографије, али како фотографисати светлост? Научнике је ово копкало и због тога што знамо да светлост има дуалну природу: понаша се и као талас и као честица – истовремено. Како то уопште изгледа? Па, открили смо у марту ове године када је направљена прва фотографија светлости, а коју можете видети на следећем линку:

École polytechnique fédérale de Lausanne: The first ever photograph of light as both a particle and wave (2.3.2015)

Сасвим супротно од овога: светлост, али не било каква, већ УВ, искоришћена је да видимо како нас „види“ Сунце. Другим речима, како изгледамо под УВ светлошћу:

Са УВ светлошћу није се шалити, макар не ми, Европљани. Научница са Берклија у Калифорнији, Кели (Kelley Harris), открила је да европеидни тип има много већу стопу мутација (у односу на друга два типа) које се могу довести у везу са излагањем УВ зрачења. Наиме, код Европљана су значајно већа одступања у стопи мутација TCC->TTC, које су најчешће соматске мутације присутне у меланому, а јављају се и када се УВ зрачењем утиче на ћелије in vitro.

Phys.org: Seeing the (UV) light: Previously undetected difference in human mutation rate unique to Europeans (27.3.2015)

adview (Small)Кад смо већ код те грозне теме, канцера, у јануару ове године истраживачи (опет из Калифорније) пронашли су некакво разјашњење зашто дуготрајна исхрана црвеним месом (што ће рећи свињетином, говедином и јагњетином) може да изазове рак црева. Наиме, у том месу налази се шећер, кога су назвали Neu5Gc, који многе карниворне животиње могу да синтетишу у телу, али не и људи. Па ипак, у канцерогеним ткивима пронађена је значајна количина ове супстанце. Ово би објаснило зашто код других месоједа црвено месо не изазива исти ефекат као код нас.

IFL Science: Possible Link Between Red Meat Consumption And Increased Cancer Risk Identified (3.1.2015)

Наместо црвеног меса, можда бисмо могли да једемо инсекте? Идеја није потпуно блесава и у Америци постоје места, односно ресторани и суши-барови где можете појести понеког зрикавца или каквог другог јестивог инсекта, а веровали или не, исти јеловник можете наћи и у мензама појединих основних школа у тој земљи. Људи који једу инсекте називају се ентомофаги и један од познатијих је глумац Мики Рорк. 10411406_10153336560136164_4138588652069251260_n (Small)Они сматрају да ће инсекти постати значајан извор меса, јер тренутно популарне животиње међу гурманима (прасићи, пилићи и друге), неће бити довољне. Према проценама, до 2050. године људи ће бити 9 милијарди, а можда и више и биће заиста проблем прехранити толико људи. Биће нам потребно да дуплирамо тренутне усеве, а због помањкања простора и средстава, хтели, не хтели, прибегаваћемо и ГМО, као и другим мање популарним начинима производње. Истина је, заправо, да ми већ сада производимо довољно биљне хране да прехранимо 13 милијарди људи и то тако да сваки дан свако од њих има пристојан доручак, ручак и вечеру. Ипак, тек трећина тих приноса стиже на наше трпезе, а остатак користимо да прехранимо стоку, коју ћемо такође користити за исхрану. Математички гледано, ништа се не губи, јер изгледа свеједно какве ћемо протеине користити, али заправо губи животна средина, јер су узгајалишта животиња један од највећих произвођача гасова стаклене баште. Уз то, потрошња воде уопште није занемарива. За производњу једног хамбургера потребно је невероватних 1892 (и још малко више) литра воде!

IFL Science: Has Meat Met Its Match? (12.6.2015)

10413328_10152299699527979_9022573926625590953_n (Small)И док у Америци размишљају да инсекти постану значајан део људске кухиње, у Кини су се одлучили за посреднији приступ. Наиме, они живину, стоку и рибе хране инсектима, а људе – поменутом живином, стоком и рибама. 🙂 Инсекти који се користе су ларве мушице врсте Hermetia illucens, а које узгајају тако што њих хране отпацима од хране коју једемо. И тако су Кинези затворили финансијску конструкцију. 🙂 Другим речима, покренули су одрживу пољопривреду.

National geographic: Gross or Brilliant? Using Bugs to Feed the Animals We Eat (30.3.2015)

Да ли је наша ситуација у просвети одржива, неодржива или неиздржљива, биће свакако тема на скупу који организује један од синдиката 23. септембра:

Синдикат радника у просвети Србије: Трибина СРПС-а: Тражимо оно што је потписано! (17.9.2015)

Још мало реч имају представници синдиката:

Душан Кокот каже да функцију образовања заправо имају разни ријалити програми, а школе су ту само да прикрију ту чињеницу. Већ одавно се у медијима пласира прича да директори такође прикривају, али стварно стање запослених у колективу, те је Агенција за борбу против корупције одлучила да више не прикрива један такав случај:

Јужне вести: Откази и смена директора школе због корупције (16.9.2015)

Да ли је ово усамљени случај или почетак једне нове праксе, видећемо, а примером добре праксе завршавамо за данас.

Југмедија: Првацима и ученицима прве године по 5000 динара (18.9.2015)

_n0y4t2KgTv1qfsvnyo1_500 (Small)

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: