Сајт за наставнике биологије

Простим речима речено


_681824715266663_3185721940500356483_nДа ли се људи заиста заљубљују на први поглед или је то само плод маште режисера романтичних филмова? Па, докторка Стефани (Stephanie Ortigue) са Универзитета у Сиракјузу тврди да је могуће заљубити се 0,2 секунде након што погледамо неку особу. И љубав нас погађа брзином муње. Заправо не баш, муња је кудикамо бржа. 🙂

Science dump: Is it possible to fall in love at first sight? Science has the answer!

Где су муње, ту су и громови.

Форум београдских гимназија: Гром из ведра неба: Оставка Жељке Радојичић Лукић (22.9.2015)

Очигледно ће доћи до нових расподела ресора у редовима просветног врха, а синдикати пишу о још једној расподели, такође веома занимљивој.

Унија синдиката просветних радника Војводине: Расподела новца у просвети! (22.9.2015)

_716769738419979_4358795867345307881_nНема сумње да је новац важан, али су важни и датуми, тврди пријатељски сајт „Зелена учионица“. 🙂

Зелена учионица: Важни датуми у школској 2015/2016 (21.9.2015)

Иако је без сваке сумње да је образовање важно, ипак…

Политика: Не треба свако село да има факултет (21.9.2015)

Кад смо на (градском) факултету, један од њених познатијих чланова, др Рајна Драгићевић, говорила је о ономе што јој је и струка:

Зелена учионица: Др Рај­на Дра­ги­ће­вић: Само су мисли просте, а језик не може да буде прост (21.9.2015)

Некада, колико год упрошћено, односно поједностављено говорили, људи нас разумеју погрешно. Зато се ауторка следећег текста одмах оградила:

Зелена учионица: Пријатељи драги, немојте ме погрешно схватити… (20.9.2015)

1507900_769419709753135_991617164_nКако ће колеге које предају историју и географију схватити следећу вест, заиста не знамо, али смо свакако отворени за коментаре.

еКапија: Аустралија у школство уводи програмирање уместо географије и историје (21.9.2015)

А ми уместо ђака, имамо интернет звездице, тврди Зоран Милојевић:

Школа без зидова: Да ли Ким Кардашијан седи у нашим клупама? (20.9.2015)

Радица из села Рача постала је такође медијска и интернет звезда, али из сасвим необичног разлога:

Србија данас: Радицу је ујео поскок: Оно што је она урадила одушевило је лекаре (18.9.2015)

Да ли су наши ђаци, када њихови родитељи плате осигурање у школи, осигурани и од оваквих, необичних повреда? Од чега су осигурани, заправо?

Просветни информатор: Шта покрива осигурање деце у школи (20.9.2015)

sjHPzdS (Small)У тексту ћете видети да су наставници криви чак и у овом случају, јер не обавештавају родитеље о условима осигурања (друго је питање да ли је нама уопште у опису посла да спроводимо купопродајне уговоре између родитеља и компанија у којима нисмо запослени). Друга ствар коју ћете научити је да се и живот детета цени одређеним сумама новца. То изгледа, најблаже речено, застрашујуће, али то је део посла осигуравајућих компанија. Тако се за премију од 150 динара, смрт услед болести цени са 60.000. А болест једне трогодишње девојчице из Тексаса, лекари су оценили као последицу немара њених родитеља. Наиме, девојчици је дијагностикован дијабетес типа 2, који у 90% случајева настаје услед прекомерне тежине. Ни ова мала Хиспанка није изузетак. Она већ сада тежи 35 кила, што је сврстава у 5% најкрупније деце њеног узраста. Њени родитељи су такође гојазни, мада не и дијабетичари, са уочљиво лошим навикама у исхрани. Углавном, ово је најмлађи забележени случај оболеле особе од ове болести.

IFL Science: Obese Three-Year-Old Diagnosed With Youngest Known Case Of Type 2 Diabetes (17.9.2015)

acИ једна морска видра из аква-парка у Сијетлу, оболела је од – астме. Већ знамо да астма прави велики проблем људској популацији, тим пре што још увек нисмо сасвим сигурни шта је изазива, а тек о животињама да не причамо. Нема баш много литературе која се бави овим обољењем код животиња које нису кућни љубимци. Видра Мишка (Mishka) почела је да осећа проблеме са дисањем након што је дим допро до ње од пожара који је захватио ту област у августу ове године, што може да објасни окидач за ову болест. Међутим, могуће је и да је већ била подложна због редукованог генетичког диверзитета њене врсте, с обзиром да је она истребљена из мора које запљускује обале Вашингтона, још почетком 20. века због неконтролисаног лова (крзно видро је веома цењено). Било како било, Мишка је морала да прође дресуру (са све рибом као наградом) како да користи инхалатор и сада то уме да ради. 🙂

IFL Science: Asthmatic Sea Otter Learns To Use An Inhaler (19.9.2015)

kada-te-svrbe-leda-na-nezgodnom-mestuИ панде су угрожене, али њихов проблем не да не може да реши инхалатор, већ изгледа баш ништа. И даље нестају као врста, мада су научници уложили велике напоре, а многи спонзори и велики новац. Да ли је све било узалудно трошење ресурса? Изгледа да не, али не због панди. Прелепе какве јесу, ове животиње су измамиле не само симпатије, већ, као што написасмо и велике донације белосветских добротвора. Оне су помогле да се донекле сачувају њихова станишта, али тако и друге угрожене врсте сисара, водоземаца и птица, које нису довољно атрактивне да привуку те исте донаторе. Дакле, панде можда нису успеле да заштите себе, али јесу друге. 🙂

IFL Science: Should We Just Let Pandas Die Out? (17.9.2015)

Нису животиње једине којима је потребна заштита.

БКТВ: Да ли сте срели људе који имају црну тачку на длану, ако јесте, урадите ово одмах! (19.9.2015)

Да и ми ставимо тачку на данашњи чланак.

_njst3k5TGH1qzec1no1_500

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: