Сајт за наставнике биологије

Срећан нам празник


http://www.besplatne-slike.net

Прво што морамо да учинимо данас је да вам пожелимо срећан Светски дан просветних радника. 🙂

Танјуг: Данас је Светски дан наставника (5.10.2015) & Зелена учионица: Срећан Дан учитеља! (5.10.2015) & Ученици.инфо: Сретан Вам Свјетски дан учитеља (4.10.2015)

И кад нас већ други не хвале, онда ћемо да хвалимо сами себе. И да се надамо да изрека која почиње са „ко се хвали…“ неће да важи у нашем случају. 🙂

Зелена учионица: „У будућем друштву главна личност ће бити учитељ, а не генерал.“ (Франсоа Бабеф) (10.11.2013)

Можда генерали неће бити главне личности, али би учитељи могли бити наоружани попут, ако не генерала, а онда каквог војника. Макар ако је слушати Доналда Трампа.

Блиц: Нови бисер Трамп: Наоружајте наставнике, и све ће бити у реду (4.10.2015)

Главно оружје којим се војевају битке и што је још важније – побеђује у њима, а које ми просветари углавном немамо, свакако је јединство. Погледајте следећи филм. 🙂

У групи је снага, али је и отежано доношење одлука. Не и немогуће, пошто мрави и пчеле функционишу баш по том принципу (када, на пример, мењају место свога гнезда) – доносе одлуке сви, без правог вође, који би имао све информације и могао да донесе и проследи коначну одлуку. Оваква врста одлучивања постоји и у људској популацији, приликом гласања за председника државе, на пример. Tisin cvet-3Закључци научника са Универзитета у Питсбургу указују да на квалитет оваквих одлука утичу позитивне повратне реакције током периода истраживања. Но, да би се формирала коначна одлука потребно је и да јој довољан број чланова пружи подршку. Да би тестирали своје претпоставке, научници са поменутог Универзитета направили су математички модел, који је показао једну занимљиву ствар. Када нека одлука има више варијанти како може да се сагледа, група је бира ређе и ствара се, како су је назвали, „системска аверзија према ризику“. И то уопште није лоша ствар, чак, јер имати аверзију према ризику када се пчелињак сели на друго место, еволуционо је безбеднији избор. Не каже се џаба – паметан као пчела. 🙂

Рhys.org: Researchers determine how groups make decisions (18.9.2015)

У тексту се помиње и да овако функционише наш мозак, јер да бисмо донели одлуку, довољан број неурона мора да се укључи. 🙂 A кад стигосмо и до мозга, ево га и у сликама, односно стрипу:

Scientific American: Mind in Pictures: The Calamari Connection (24.6.2010)

spongebob3Поједине личности из стрипа, али и цртаног филма, имају озбиљне менталне поремећаје – макар тако тврди инфографика у следећем чланку. Рецимо, Пепе ла Твор, познати заводник, болује од Нарцизма. 🙂 Овај поремећај се дефинише тако што је особа прекомерна заокупљена сопственом личношћу, односно квалитетима, али и моћи и престижом. Овакве, претерано сујетне особе нису тако честе, има их свега 1%. Током историје називали су их мегаломанима, а сам поремећај блиско је повезан са егоцентризмом. Међу „болеснима“ нашли су се и Сунђер Боб, Чарли Браун и Хомер Симпсон.

Science dump: Mental disorders of cartoon characters

Бити наставник није ментални поремећај, мада у овим условима, може се довести у везу са мазохизмом. Ипак, бољу дефиницију даје Џон В. Слотер.

Учитељица која не жели да одрасте: Ја сам учитељ. Џон В. Слотер (5.10.2015)

Све је то рекао Џони, а ево шта каже наш министар:

b92: Интервју: Срђан Вербић (4.10.2015)

111066-glowing-green-neon-icon-business-clock1 (Small)Министар је говорио о новоотвореном центру за признавање диплома из инострантва. Из иностранства бисмо могли да признамо још неке ствари – рецимо ново радно време. 🙂

Н1: Шведска прелази на шесточасовни радни дан (2.10.2015)

Наравно, није важно само колико се ради, већ и како. А мурал који је урађен на згради ОШ „Ћеле кула“ у Нишу одрађен је, па најблаже речено, дискутабилно.

Корени: Суицидна симболика на згради основне школе (3.10.2015)

Надамо се да ће они који треба да брину почети да брину, јер и то је неки почетак. А вама желимо срећан почетак октобра и још једном, срећан празник учитеља и наставника.

_nkkg2j30tb1qlq9poo5_r1_500 (Small)

Advertisements

Коментари на: "Срећан нам празник" (2)

  1. Данијелине паметнице рече:

    Хвала, срећан данашњи дан и теби и…Сунђер Боб није нарцис! 😀

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: