Сајт за наставнике биологије

Борба у штиклама


На самом почетку да вам откријемо једну тајну:

Блиц: Тајне учења – Овако ћете брже запамтити шта год пожелите (9.8.2015)

Оно што не треба да користите да бисте било шта научили јесте да се никако не хипнотишете. Породице средњошколцаца из Флориде открили су ово на тежи начин.

tumblr_n7gyjjA13D1rejb9lo1_400

Наиме, 2011. тадашњи директор школе у тој држави, Џорџ (George Kenney) хипнотисао је троје својих ђака, како би им помогао да буду концентрисанији на рад. Међутим, двоје од троје се убило након те хипнозе, а једно од њих дан након сесије. Трећи ђак је погинуо у саобраћајној несрећи, након што је хипнотисао самог себе. Макар су тако закључили, пошто се враћао са посете зубару, која није била безболна, а у колима је возио и своју девојку (која је преживела и касније сведочила). Она је рекла да је момак имао необичан израз лица и да је скренуо са пута. Иако није доказива веза између хипнозе и смрти ове деце, Школски одбор је донео одлуку да ожалошћеним породицама исплати по 200.000 долара одштете.

Yahoo news: School Board Settles With Families of Students Who Died After Being Hypnotized by Principal (8.10.2015)

Директор Џорџ је иначе хипнотисао чак 75 ученика (једног и преко 40 пута), али и наставно особље и друге људе, све док се први ученик није убио.

tumblr_n3dqxozq0x1t7lixko1_500

Шта се десило са директором? Па, 2011. је био суспендован, да би 2012. поднео оставку. У међувремену је био осуђен на годину дана условне казне, јер се бавио активношћу за коју није имао лиценцу. Годину дана касније, 2013. под притиском Школске управе одрекао се наставничке лиценце и није тражио нову. Сада је у пензији у другој америчкој држави. А како не би ишла у пензију, једна наша докторка поднела је, најблаже речено, необичан захтев.

Бета: Докторка ушла у процедуру промене пола (8.10.2015)

luplanine (Small)У данашње доба промене пола не би требало да су проблем, јер се полни органи одгајају у лабораторији и потом могу успешно усадити. Макар је такав случај са вагином.

Science dump: Vaginal canal built in the lab from patient’s cells (10.4.2014) & Scientific American: Lab-Grown Vaginas Implanted Successfully in 4 Teenagers (11.4.2014)

Органи који се најчешће пресађују (макар у Америци) су рожњача, срце и бубрези. Да ли људи којима се пресађују органи, осим делова тела добијају и нову личност? Другим речима, да ли човек који добија орган од свог донора добија и неке његове карактерне особине? Иако научно непотврђена (макар не 100%) теорија ћелијске меморије има неколико присталица у научним круговима.

Medical daily: Can An Organ Transplant Change A Recipient’s Personality? Cell Memory Theory Affirms ‘Yes’ (9.7.2013)

brain-gearssm (Small)Можда би несрећном Вилијаму (William O.), тридесетосмогодишњем Британцу, оваква ћелијска меморија (ако би се показала тачном) била од помоћи. Наиме, Вилијам је 2005. доживео нешто сасвим ново за медицинску праксу, а да све буде мистериозније, није патио не само од менталних поремећаја, већ ни од промена расположења, а није их имао ни од кога наследити. Он је једног дана отишао код зубара на интервенцију и примио локалну анестезију. Након интервенције, изгубио је памћење. Оно се није вратило ни касније тог дана и одведен је у болницу. Тамо су лекари радили са њим, али шта год да су радили, памћење нових догађаја није било дуже од десет минута. Временом је напредовао само толико да може да се сећа шта је радио у последњих сат и по. И дан данас Вилијам се буди верујући да је 2005. година и да треба да иде код зубара. То мења једино чињеница да супруга и он записују нове ствари које он може да прочита и схвати да су се добрано промениле од пре десет година. 🙂

IFL Science: Meet The Man Whose Memory Lasts Just 90 Minutes (16.7.2015)

tumblr_ma7o1g4uUr1qzuaolo3_250Код нас се свашта променило за последњих десет година, а мења се и даље. Рецимо, променила се пракса нишке библиотеке. Укинуте су повластице пензионерима, како би се „уштедело пар милиона динара“. Није шала.

Грађанин: Да ли је морало: Библиотека пензионерима укинула повластице да бесплатно читају књиге и новине (8.10.2015)

И док библиотеке штеде на пензионерима, наше министарство штеди на наставницима. У школама Новог Пазара, Сјенице и Тутина округло 47 је вишак.

Радио Сто плус: Вишак 47 просветара (8.10.2015)

Из Новог Пазара враћамо се у Ниш, где се боре са проблемом насиља.

Грађанин: Боре се да нишки основци „проговоре“ о бахатој деци безобзирних родитеља (6.10.2015)

Iris Van Herpen RTW Fall Winter 2015 Paris

Некаква „борба“ дешаваће се и у суботу.

Блиц: Борба против рака дојке: Спортске активности и мушка трка на штиклама (7.10.2015)

Некакве спортске активности (али у улози посматрача) очекују и студенте који су, предвођени министром просвете, отпутовали у Албанију.

b92: „Студенти безбедни и задовољни пријемом у Тирани“ (8.10.2015)

То су били задовољни студенти, а ево мало и о незадовољним. У ствари, незадовољни ће тек бити. 🙂

Ало:  Нема више померања рокова – Ево до кад морају да дипломирају вечити студенти  (6.10.2015)

А надамо се да сте ви задовољни данашњим издањем. До сутра. 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: