Сајт за наставнике биологије


Још једном вас подсећамо да је у уторак, 13.10.2015. у 18 часова Стручни актив наставника биологије Београда у ОШ „Дринка Павловић“.

lungsТо је у уторак, а већ од сутра моћи ћете да пратите занимљиво предавање о респираторном систему и болестима којима је подложан. Заправо, и више од предавања – сајт „Активности учења на даљину“ (Distance Learning Activities) нуди вебинаре, форуме, документа и друге ресурсе на ову тему, а упаковане у један кратак курс. Пријавити се можете одмах:

Scientix: Join an exploration of the respiratory system (од 12. до 16.10.2015)

Испуштање гасова не мора нужно да буде респирација. 🙂 Иако нимало пријатни, гасови који су производ варења, тема су појединих научних истраживања, али и следећег чланка. Занимљиво је знати да је просечан тако испуштен гас сачињен од азота (59%), водоника (21%), угљен-диоксида (9%), метана (7%) и кисеоника (4%) и сви побројани гасови су, као што знамо, без мириса. Wallpaper-Waves-Blue-Green-Abstract (Small)Тек преосталих 1% је оно што (јелте, непријатно) мирише. 🙂

Science dump: The science behind something you might not be so happy to know – farts (19.1.2012)

Следећи чланак детаљније објашњава како од пасуља настаје ово о чему смо малочас писали, а кроз један заиста симпатичан анимирани филм. 🙂

Giantant.ca: Men’s health // How a bean becomes a fart (2014)

Наравно, ако сте љубитељ пасуља, нема разлога да га не једете, посебно ако сте одлучили да вече не проведете у гостима, али није баш згодно јести искључиво пасуљ, али ни друге биљке. Другим речима, није згодно бити веган, тврди аутор следећег текста (људи су омнивори, подсећа он). Заправо, он нуди чак пет конкретних разлога зашто није упутно. _10203304868729631_1475087747_nЈедан је да вегани себи ускраћују веома значајне супстанце којих у биљкама нема. Рецимо, витамин В12, који је важан за стварање крви и функционисање мозга. У тексту се наводи једна студија која је показала да 92% вегана пати од недостатка овог витамина. Но, он је тек „врх леденог брега“, тврди аутор. У биљкама нећете наћи ни, такође важне, супстанце као што су креатин, карнозин и докозахексаеноинска киселина.

Popular science: Why Vegan Diets Suck (27.8.2013)

_mpgocrdbnX1snf5fro1_500А за оне који се и поред овог текста воћа не одричу, те иако није сезона:

Вечерње новости: Целог живота смо погрешно секли лубеницу, ево много лакшег начина (24.6.2015)

У просвети у последње време некако смо навикли на „сечу“ свега, без обзира колико значајно за школски живот било. Тако да када се помене да нешто треба повећати, заиста представља вест.

Зелена учионица: Потребан већи фонд часова за стране језике (10.10.2015)

Можда колеге „језичари“ ово заиста и постигну, с обзиром да њихов факултет у Београду сада има и председника државе у својој клупи. У вези са недавним уручењем повеље председнику Томиславу Николићу настао је и један веома оштар текст.

Истиномер: Зима долази (8.10.2015)

1479504_1539031063007674_3606312732407740058_nЗима ће тек доћи, а тренутно је (очигледно) јесен. Ово годишње доба поједини учитељи користе на најкреативнији начин:

Блог – Учитељица која не жели да одрасте: Јесен у мом крају /Мс Јелена Стошић/ (22.9.2015)

Могуће је да је креативне учитеље и наставнике тешко наћи данас, с обзиром на нулту мотивацију услед свих дешавања, али у САД имају већих брига. Они не могу да пронађу учитеље и наставнике уопште. Сваког августа имају исти проблем – мањак запослених. 🙂 Највећи мањак је забележен у области специјалног образовања, билингвалне наставе, али и редовне наставе математике и науке (и то баш биологије, јер су спорне теме којима недостаје стручно појашњење еволуција и глобалне промене). Само у Калифорнији број људи уписаних на програме за обуку наставника пао је са 44.692 током 2008/2009. на 19.933 у 2012/13. и процењује се да ће се тај тренд наставити. Па шта раде просветне власти тамо? Узимају замене, које немају довољно искуства да изнесу веома захтевне програме и постоји бојазан да ће квалитет научног образовања у тамошњим школама опасти (као да су га и имали, прим.Метод 🙂 ). Где су им отишли сви ти наставници (то је уједно и наслов текста)? Изгледа да нису отишли, већ се нису ни ишколовали. Американцима школовање студената није домен колективне одговорности, већ они морају да се школују из личног буџета. А колеџи су радикално поскупели, тако да будући интелектуалци морају да нађу такве послове који ће им омогућити да такав буџет и остваре, а наставнички позив није међу њима.

Huffington post: Where Have All the Teachers Gone? (29.9.2015)

И то није цела прича. Колегиница Ненси (Nancie Atwell), доживела је да је, након 42 године рада, награди фондација – Varkey Foundation – као најбољег наставника са (незамисливих) милион долара. И Ненси је у интервјуу за Си-Ен-Ен изјавила:

…Искрено, сада бих их подржала да се пронађу у приватном сектору, због тога што су наставници у државним школама веома ограничени заједничким стандардима и тестовима који су развијени да прате шта наставници раде са тим стандардима. То је претворило наставнике у техничаре, а не рефлексивне практичаре. И ако сте креативна, паметна млада особа, не мислим да је сада време да уђете у наставу

education (Small)

Ненси је све рекла и из њених речи видимо да у америчком школству руже не цветају. А да је слично и код наших суседа, говори текст са прилично мрачним насловом.

Ученици.инфо: Како су убили Учитеља? (10.10.2015)

А од наших других суседа, пре пар дана, вратили су се наши студенти:

РТВ: Студенти: Да научимо да живимо са комшијама (9.10.2015)

Истина јесте да много тога треба да научимо, а учење је увек боље када се остварује са неким, па макар био то и Биолошки блог. 🙂

_1003281549729759_7160886720795308008_n (Small)

Advertisements

Коментари на: "Зима долази, а наставници одлазе" (2)

  1. Kolega, ovaj (članak) Ti je baš odličan! 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: