Сајт за наставнике биологије

Мистериозно порекло


_926436317377380_4834949589601520701_nИсторији, као учитељици живота, веома често помаже (наша) наука о животу. 🙂 Тако је био случај и са одгонетањем енигматичног порекла народа познатог као Баски, а који насељава северну Шпанију и јужну Француску. Од поменутих народа, Баски се разликују својим посебним генетичким материјалом и древним језиком. Раније се мислило да су они популација ловаца – сакупљача, који се нису мешали са другима и који су преживели прилив ратара са Блиског истока пре шест хиљада година. Међутим, новија генетичка истраживања указују да њихово порекло није баш тако „чисто“. Изгледа да су најблискији преци Баскија били иберијски ратари, који су опет били потомци првог таласа неолитских пољопривредника, а који су се мешали са локалним ловцима – сакупљачима. Изолација, која је за последицу имала посебну генетичку структуру Баскија, уследила је после тог првог мешања народа, те су се они даље сепаратисали од каснијих налета ратара, најпре са истока, а онда и са југа. Но, наставили су да се миксују са ловцима – сакупљачима и њихов генетички материјал је у наредним миленијумима нарастао, да тако кажемо, те су Баски данас сличнији њима него овим другим прецима који су задужили Европу доневши јој пољопривреду.

IFL Science: Researchers Unravel The Mysteries Of The Basque People (9.9.2015)

Чиме смо ми задужили Европу бавиће се историчари, а оно чиме су се бавили синдикати је поређење са том истом Европом и оно што су сазнали поражавајуће је.

Унија синдиката просветних радника Војводине: У Европи једино просветарима Србије смањене плате (10.10.2015)

_582796791769740_750462669_nНо, економска неједнакост није само међудржавна. У једном истраживању у Америци питали су људе колико процењују да најбогатији поседују процената од свеукупне имовине, а колико најсиромашнији. Испоставило се да је реалност много мрачнија од уверења. Просечан Американац верује да 20% најбогатијих поседује 59% целокупне имовине, а 40% најсиромашнијих 9%. Истина је да 20% најбогатијих има 84%, а 40% најсиромашнијих тек 0,3%.

Scientific American: Economic Inequality: It’s Far Worse Than You Think (31.3.2015)

Овим најсиромашнијима бави се следећи текст.

Vice: Kada beskućnice imaju menstruaciju, to je prava noćna mora (30.1.2015)

Крварења код жена могу изазвати антибеби пилуле и у доба када не би требало да има менструације. Могу се јавити још неки нусефекти, попут акни и појачане и нежељене маљавости. Па, ипак, жене широм света користе ову врсту контрацепције и то у великом броју – око сто милиона њих.

D486HF A typical brain with the left side depicting an analytical, structured and logical mind, and the right side depicting a scattere

И већина их је задовољна учинком ових таблета. Истраживаче из Салцбурга занимало је какав учинак таблете имају на мозак. Да би имали јасне податке, проучавали су три групе жена; прва није користила пилуле, друга јесте са андрогеним прогестином (вештачким прогестероном), а трећа са анти-андрогеним прогестином. И утврдили су да је код ове потоње сива маса мозга значајно дебља у односу на прву групу, а да се код друге – истањила. Ово дебљање је било веће што је узимање пилула било дуже, а настало је у појединим регионима мозга – амигдали (значајној за учење и меморисање) и делу за који се верује да има улогу у препознавању лица. Каснији тестови где се од испитаница захтевало управо то – да препознају лица, потврдили су да су жене које су практиковале анти-андрогене прогестине биле значајно успешније. Но, истраживање, иако занимљиво, мора се узети са резервом, јер је узорак жена био мали и тешко је рећи који састојак једне такве, хемијски сложене пилуле, конкретно има утицај на сиву масу.

IFL Science: Contraceptive Pill Associated With Changes In Brain Structure (26.11.2014)

aYXKYMAM_700wa_0Зашто само жене да буду паметне? Пилуле које користе жене постоје већ деценијама, али шта је са јачим полом? Науци је већ познат протеин калцинеурин, који помаже активацију имуних ћелија, а и значајан је за фертилност у мушкарца. Међутим, протеин постоји у више форми (изоформе) у тестисима, те је компликовано проникнути у тачну улогу сваке од њих. Ипак, недавно, пронашли су доказе да се само изоформе које садрже каталитичку субјединицу PPP3CC и регулаторну субјединицу PPP3R2 налазе у ћелијама које формирају сперматозоиде. PPP3CC се спаја са PPP3R2 те формирају калцинеуронски комплекс током производње сперматозоида. Када су истраживачи са Универзитета у Осаки утицали на ген који кодира PPP3CC код мишева, он је мутирао тако да су мишеви постали стерилни. Сперматозоиди су постали слабо покретни и нису могли да прођу кроз ћелијску мембрану јајне ћелије. Но, и даље су мишеви могли да се паре, односно мужјаци су били сексуално активни. Овај резултат обећава да ће у будућности мушка контрацепција бити могућа.

IFL Science: Newly Identified Sperm-Specific Protein Bolsters Prospects Of Male Contraceptive (5.10.2015)

И то је ваљда некаква родна равноправност. А у вези са тим је и следећа галерија, сачињена од комичних мушких имитација женских поза за сликање. 🙂

Bored panda: Hilarious Pics Of Men Mimicking Women’s Instagram Photos (октобар 2015)

_v_by_claudia_r-d3i9s2n (Small)Ове слике ће свакако насмејати представнице лепшег пола, а да ли ће им се допасти мушкарци на њима, већ је ствар укуса. Ипак, „Мушки магазин“ тврди да су неке карактеристике универзално привлачне. А које су то, прочитајте:

Мушки магазин: Топ 10 мушких карактеристика које узбуђују девојке (јун 2015)

Имамо опет листу од топ 10, али овог пута најнеобичнијих прича о животињама у 2014. години:

National geographic: Top 10 Weirdest Animal Stories of 2014: Editors’ Picks (24.12.2014)

Да ли је министар Вербић дао десет обећања нама наставницима? Нисмо сигурни, али колико год да их је дао, синдикати тврде да их није одржао.

СРПС: „Обећања“ министра Вербића (11.10.2015)

Надамо се да смо ми испунили, ако не наша обећања, а онда ваша очекивања. 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: