Сајт за наставнике биологије

Танко спасавање


iconsДанас је Међународни дан хране. Пошто и просветни радници треба да прославе овај дан, стиже помоћ. 🙂

Унија синдиката просветних радника Војводине: Стиже танка повишица или једнократна помоћ (15.10.2015)

Да ли ће нас ова помоћ спасити? Наместо нас, одговара посланик на састанку Народне скупштине:

Joш један (овога пута филм) о пропасти српске просвете, рецимо непознатог аутора.

Јутјуб: О српској просвети [1. део] (14.9.2014)

eyes26Можда је боље да наместо оваквих ипак гледамо најлепше филмове. 🙂

Сity магазин: 10 визуелно најлепших филмова ове године (10.10.2015)

Следећи часопис посебно протежира један филм:

Мондо: Mарсовац: Спасилачка мисија (филмска рецензија) (10.10.2015)

Прилично је јасно да Марсовци не постоје, али око звезде назване KIC 8462852 некакав интелигентан живот би могао да се нађе. tumblr_ni4jtu5eSv1tuy5mao1_500 (Small) (Small)Астрономи су ову звезду (између осталих) пратили четири године и закључили да око ње круже небеска тела. То они виде тако што, поједностављено речено, планета из њене орбите, када се испречи између ње и нас, направи право мало помрачење. Ова помрачења трају од неколико сати до неколико дана, у зависности од орбите саме планете. И астрономи су уочили два кратка помрачења током 2009, потом једно дуже које је 2011. трајало готово недељу дана, да би 2013. била забележена читава серија значајних помрачења. То је толико неуобичајено било да су истраживачи са Јејла морали најпре да провере резултате још једном, пошто су изгледали више као грешка у мерењу. Овакав образац помрачења указивао је да око звезде кружи више неправилно обликованих објеката велике масе. Могао би бити протопланетарни диск, али  KIC 8462852 није млада звезда. Уз поменути диск морала би да постоји и прашина, која би емитовала инфрацрвено зрачење, али оно није детектовано. Па шта је у питању?

Астрономи не знају. 🙂 Оно што могу да кажу је да су ти објекти настали недавно. И наравно, имају теорије. Према најприхваћенијој, породица егзокомета пришла је сувише близу звезде и њена масивна гравитација их је исецкала на комаде, који су остали у орбити. Међутим, има их и таквих који верују да би у питању могла бити и ванземаљска технологија.

Popular science: Have we detected megastructures built by aliens around a distant star? (14.10.2015)

_mqfbc3QV7b1rq1doco4_250И није тако немогуће да заиста јесте ванземаљска технологија. У то нас уверава следећи чланак:

Блог – Свет тајни: Мислите да смо сами у свемиру? Након ових фотографија променићете мишљење! (14.10.2015)

Следећи текст има за циљ да промени мишљење женама да не носе брусхалтер. У САД 13. октобар је Национални дан без грудњака и тим поводом објављено је истраживање научника са Универзитета у Безансону. Истраживањем је било обухваћено 330 жена узраста од 18 до 35 година. Истраживање је трајало 15 година, а циљ је био да се види да ли брусхалтер доноси више користи или више штете. Утврђено је, односно није утврђено да брусхалтер на било који начин повољно утиче на груди, не дају им подршку, не делује превентивно да се временом опусте, а чак ни не смањује бол у леђима. Заправо, показано је да девојкама које нису носиле грудњак, груди су биле мање опуштене, а што се објашњава већом производњом колагена и тиме и еластичношћу.

IFL Science: Here’s Why You Shouldn’t Wear A Bra, According To Science (13.10.2015)

zVB1e-1PCS-335x200Кад већ зборимо о њима, ево два текста (један је и сликовни) о десет ствари које о грудима нисмо знали. Рецимо, у једном тексту се тврди да су еволуционисти збуњени тиме што жене имају дојке све време, јер код неких других сисара оне се појављују само онда када за њима постоји потреба. Рецимо да је ово ексклузива људске врсте.

Science dump: 10 things you didn’t know about boobs‏ (Infographic)Нello giggles: 10 things you didn’t know about boobs (17.8.2015)

Птице млечних жлезда немају уопште, али су и без њих занимљиве. А следећи текст тврди да мапирање птица може бити веома корисно за наставу наука, а ми се ту некако видимо. 🙂_908689849180431_1066656808691472837_n

Вird sleuth.org: Mapping with Birds

Са летећих прелазимо на подводне животиње. Ми смо знали да је врста велики буцањ велика риба (некако и сам јој назив указује 🙂 ), али нисмо знали да је баш толико велика. Снимљена је јединка која је достигла тежину од нешто више од две тоне! Погледајте поменути снимак на следећем линку:

IFL Science: Divers Encounter Enormous Ocean Sunfish (14.10.2015)

Слонови и када су деца, прилично су тешки. Зато је спасавање малишана који је упао у бунар негде у Индији, било толико компликовано. Овом видео-причом са срећним крајем и завршавамо за данас.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: