Сајт за наставнике биологије

Звук тишине


tumblr_npz0o2fbQe1s5tqvpo1_500 (Small)Најпре да честитамо:

Со-инфо: Октобарска награда Ивану Павићу (15.10.2015)

Наш министар није добио награду (макар не још), а ни наградно путовање, већ је послом пре неки дан био у Албанији. И пажљиви медији пажљиво су пропратили све детаље који су у вези са тим путовањем, па тако и ово:

Вечерње новости: Шпијунка: Рами три прста (17.10.2015)

Некако је за очекивати да ће представник просвете подићи два прста? 🙂 Свакако, у питању је симболичан гест, који изгледа нико тамо није узео за зло. Језик знакова није екслузивно право људи; њиме се могу научити и неке паметне животиње. _10154816476045284_5170215856063303828_nЖенка орангутана, рођена на Борнеу пре 50 година, а коју су ухватили са две године, отишла је и корак даље. Иако нема података шта се са њом дешавало од друге до десете године, верује се да су је користили за забављање људи, јер је показивала особине које нису уочене код њене врсте у дивљини. Она је умела да тапше, маше руком и звижди, али и да подражава људски говор. Ово јединствено оглашавање, Тилда, како су је назвали, користи и данас, у једном немачком зоолошком врту, како би привукла пажњу чувара и то ради без подстицања. Осим пажње чувара, привукла је пажњу и научника, јер ова њена интересантна особина можда може помоћи разрешењу тајне настанка људског говора.

IFL Science: Orangutan Learns To Produce Human-Like Sounds (12.1.2015)

dumbo17Тилда може да производи звуке, а слонови да их чују. И то не било какве. Зна се да слонови мигрирају, али оно што је збуњивало научнике јесу неуобичајени обрасци кретања током кишне сезоне у Намибији (која је иначе прилично сушна, попут осталих делова југо-западне Африке). Слонови су се кретали у крдима, да би само наједном и без видног разлога мењали смер кретања. Зато су се истраживачи прихватили лавовског подвига, те пратили миграције слонова од 2002. до 2009, а такође су пратили и где има кишних олуја у Намибији, а путем сателита. И закључили су да слонови некако непогрешиво иду за кишом, а како би се домогли драгоцене воде. Још чудесније откриће је како су уопште знали где пада киша. Изгледа да су је чули. Па, добро, рећи ћете ви, киша није баш нечујна. Свакако, али са удаљености од близу 250 километара? Управо са те раздаљине слонови могу да чују кишу. А већ како то могу, тек треба да се разјасни.

Phys.org: Elephants may be able to hear rain generated sound up to 150 miles away (15.10.2014)

Звук о коме говори следећи чланак немогуће је не чути, јер је то изгледа најјачи звук који постоји.

Science alert: Watch: The loudest possible sound, according to science (19.5.2015)

Најтиши могући звук је, ваљда, тишина. 🙂 Да ли њу можемо да чујемо? Одговор на ово питање тражили су ђаци Основне школе Креативно перо кроз интердисциплинарне активности.

Некада је потребно да буде тишина на часу да би се неке активности, интердисциплинарне или само дисциплинарне, реализовале. Па, ипак то није увек могуће, а ево и зашто:

Блог – Учитељица: Узроци недисциплине на часу (2.11.2014)

10418299_10153101355228800_460774451187904827_n (Small)Када нисте успели да остварите радну дисциплину и часови вам нису ишли како сте планирали, немојте одустајати, каже Џоана (Johanna Rauhala). Постоји чак пет стратегија како да се опоравите:

Edutopia: Don’t Quit: 5 Strategies for Recovering After Your Worst Day Teaching (16.4.2015)

То је било пет стратегија како се опоравити, а ево и пет великих идеја, које не функционишу у наставној пракси. Једна од њих је стандрад квалитета. Стандарди су замишљени веома једноставно; постоје циљеви које треба постићи у образовању деце и што их више постигнете, успешнији сте. Међутим, у Америци постоје школе (а и код нас, да се не лажемо) које имају ђаке из прилично проблематичног окружења и оне које имају одабрану децу. У првом случају морају много да се труде, а у другом нимало, те опет неће постићи исте резултате.

npr.org: 5 Big Ideas That Don’t Work In Education (13.8.2015)

Још једна идеја која нема покриће у пракси, запањићете се, у вези је са смањењем броја ђака по одељењу. Уколико их имате мање, бићете успешнији. Али како онда објаснити да Јапан и Кореја, са просечним бројем од 33 ђака по одељењу, имају најбоље образовне системе у свету? Русија са друге стране, постиже исподпросечна постигнућа ђака, којих има по 18 по одељењу. Одговор може бити да мањи број ђака може утицати на квалитет наставе, али у спрези и са умећем наставника, техничком опремљеношћу и оптималним методама рада.

tumblr_ne19yiHNiL1qixd45o5_500

Углавном, оно до чега теорија дође, не мора да се добрим покаже и у пракси.

Алтернатива информације: Теорија неокаљана праксом (11.7.2014)

А ево га један пример не неокаљане, већ добре праксе. Односно:

Зелена учионица: Професор за пример (14.5.2015)

CNfyIodUYAUBob4Некада су професори били пример угледних чланова друштва. Нећемо да причамо о томе како је данас, већ управо о тим колегама некад.

Зелена учионица: Сећате ли се својих учитељица, наставника, професора? (14.5.2015)

Враћамо се још више у прошлост.

Блог – Историјска читанка: Образовање у Византији (8.2.2014)

А из прошлости враћамо се у (нашу) будућност. Ево како су људи некад (1930) замишљали како ћемо изгледати ми данас. 🙂

Оно што би данас требало да буде нормално, некако није заживело, а то је да будемо хумано друштво које брине о својим мање способним сународницима, посебно када су деца у питању.

РТВ: Дискриминација деце са сметњама у развоју (19.10.2015)

Још један пример лошег односа и дискриминације поделила је ових дана на друштвеним мрежама Јелена Марјановић:

јелена марјановић

Надамо се да ће се на том пољу ствари променити. Што се биљака тиче, ствари су се умногоме промениле гледајући њихов еволутивни развој. О томе у презентацији за крај:

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: