Сајт за наставнике биологије

Апокалипса банана


mushroom-photography-vyacheslav-mishchenko-thumb640 (Small)На почетку две најаве. Прва је да је напокон Србија богатија за још две Црвене књиге и то водоземаца и гмизаваца. Књиге ће бити представљене на Сајму књига у суботу, 31. октобра, на штанду Завода за заштиту природе Србије. У 18 сати треба да крене и промоција на штанду Центра за промоцију науке.

Друга је најава конкурса:

ЗУОВ: Конкурс за одобравање програма сталног стручног усавршавања за школску 2016/17. и 2017/18. годину (до 22. новембра 2015)

adultsinclasslaptops-deshaisМноги облици су стручног усавршавања, па тако и међународни масовни онлајн курсеви које воде и то за џабе, водећи светски универзитети. Истраживачи са једног од њих, Станфорда, желели су да виде имају ли такви курсеви ефекта, односно да ли су успели да остваре циљеве које су поставили. Већ је прошло три године како је покренут MOOC (massive open online course – масовни бесплатни онлајн курс), те је било крајње време да се резултати сагледају. И били су поражавајући. Наиме, ови курсеви покренути су са циљем да се помогне студентима у земљама у развоју. Међутим, без солидне академске позадине, учесници нису могли да пропрате ипак не тако једноставне курсеве и испоставило се да су већину полазника чинили људи са факултетском дипломом из већ развијених земаља. _852740331428094_116802938454532614_nИпак, закључак је да иако сјајним професорима није лако пало сазнање да нису помогли онима којима су желели, овакви, свима доступни курсеви свакако не могу бити лоша ствар.

Рhys.org: Massive open online courses haven’t lived up to the hopes and the hype, professors say (16.10.2015)

Дакле, и даље можемо добијати дипломице са ових курсева. Курсеви, наравно, нису довољни да би се предавало у школи, а шта је потребно у Америци говори случај колеге Скота (Scott McKim) са Аљаске. Он има мастер из екологије вода, као и диплому из метеорологије, те диплому која му омогућава рад у тамошњој средњој школи за предмете физику и математику (у овој потоњој области има и награду као најбољи наставник на Аљасци). У своје слободно време водио је ученички клуб који је инсталирао турбину на ветар, успоставио је кафетерију са програмом компостирања и саградио стакленик. Такође је основао додатну школу са СТЕМ програмом (чине га предмети – науке, технологија, инжењерство и математика) са фокусом на активности на отвореном. Уз све то, некако је завршио и други мастер, овог пута из области методике наставе наука и математике. И када се преселио у Њујорк, где су неопходни наставници наука, испоставило се да све ово није довољно. 🙂

Вloomberg view: How Many Degrees Do You Need to Teach Middle School? (12.5.2015)

'Well it's obvious when we went through mitosis, the brain went to my side!'

‘Очигледно је да када смо прошли кроз митозу, мозак је прешао на моју страну!’

А да ли сте ви довољно штребер да разумете штреберске шале које нуди следећи линк? Проверите.

Science dump: Are you smart enough to get these nerdy jokes? (15.7.2013)

А што се сна тиче, довољно је осам сати, кажу новија истраживања. За средовечне људе и оне старије, уколико спавају више од тога, повећан је ризик од можданог удара и то значајно – чак 45%.

IFL Science: Eight Hours Is Enough – More Sleep Could Lead To An Early Grave (25.3.2015)

И видео на следећем чланку бави се тиме колико нам је сна заправо потребно.

Curiosity: How much sleep do you actually need

У сну изгледа не можемо да научимо нове ствари, тако да ђацима не препоручујемо да стављају књигу испод јастука. Боље је да је прочитају. 🙂

tumblr_nca1mdB68h1txeruoo1_500

Међутим, нека истраживања ипак указују да искуства током спавања могу да утичу на наше понашање када смо будни. Истраживачи са Универзитета у Реховоту позвали су 66 пушача, који су желели да се одрекну ове гадне навике, да им се придруже у необичном експерименту. Задржали су их током ноћи и мерили активност њиховог мозга док су спавали, али су им при томе пуштали мирис попушених цигарета, а потом и мирисе покварених јаја и распаднуте рибе кроз некакву маску. И дошли су до следећег закључка: они који су добијали мирисе током нРЕМ фазе, смањили су пушење за чак 30% током идуће недеље. Они који су их осетили током активне фазе сна (РЕМ) смањили су за 12%. Било је и оних којима су мирисе пуштали док су били будни, али они нису редуковали своје пушачке навике. 🙂

Scientific American: Quit Smoking in Your Sleep (12.2.2015)

Ми се нећемо бавити кружењем мириса, посебно не овако непријатних, већ кружењем супстанце у презентацији Иване Дамњановић:

Још једна презентација, овај пут у изведби Ене Хорват:

За разлику од нас, зглавкари имају скелет споља. То њима даје чврстину, али ипак не довољну да ми не можемо да их здробимо када их згазимо. Међутим, наслов следећег текста каже: „Зашто никад не смете да згњечите паука?“ Погледајте видео у чланку. 🙂

IFL Science: Why You Should Never Squash A Spider (24.4.2015)

_mjg7trHiz21r9bfqro1_500 (Small)Пауци који скакућу, каже „Национална географија“, могу да виде много више боја од нас. Рецимо врста Habronattus pyrrithrix може да види и УВ светлост, али само преко два од укупно осам очију колико има. 🙂

National geographic: Surprise: Jumping Spiders Can See More Colors Than You Can (18.5.2015)

Како време долази, изгледа да ми више нећемо моћи да видимо – банане. Кажу да су угрожене и да нестају, макар поједине сорте. Гљивично обољење корена банане, названо панамском болести, угрожава сорту Грос Мајкл (Gros Michel banana) која је пред истребљењем. Ова сорта је негде до шестдесетих година прошлог века била главна увозна сорта у САД.

Curiosity.com: The Coming Banana Apocalypse — Today I Found Out

halloween-pumpkin-carvings-villafane-studios-1 (Small)Но, за предстојећу Ноћ вештица банане и тако нису важне, већ – бундеве. 🙂 И оне могу да се искористе и за развој дивергентног мишљења, каже учитељица Јелена Стошић.

Учитељица која не жели да одрасте: Несташлук или посластица (креативне идеје/Ноћ вештица) /Мс Јелена Стошић/ (18.5.2015)

А једна друга учитељица напокон је добила плату. Овим срећним крајем завршавамо уз закључак да се код нас лепе ствари дешавају само ако медији изврше притисак.

Блиц: Деспот Лазић: Министре, МОЛИМ ВАС, дајте плату мојој учитељици! (23.10.2015) & Велика победа „Блица“ – Деспотова учитељица ће ипак примати плату (24.10.2015)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: