Сајт за наставнике биологије

Када жуто није жуто


У појединим школама дешавају се ствари као у каквим серијама са ТВ-а:

Блиц: Инцидент пред ђацима – Полиција извела учитеља са часа (27.10.2015)

_10153252758039124_4158271067219382620_nПрви час данас у неким школама учитељи су се извели сами.

Унија синдиката просветних радника Војводине: Штрајк 1 (28.10.2015) & b92: Просветарима помоћ, разговор Вучића и синдиката (28.10.2015)

Просветарима није страно ни да помоћ пружају.

Зелена учионица: Наставничка хуманост на делу! (28.10.2015)

Још један леп гест:

Булевар b92: Зарадио у Немачкој, па у Србији подигао школу за децу: „Плашио сам се да ће стара да се уруши“ (27.10.2015)

1508092_10153075808406512_6084270994883372915_n (Small)У селу Кијевце сада имају школу и верујемо да ће је учитељ и одељење од њих двадесет ђака, лепо украсити својим радовима и паноима. За оне који воле паное, ево Блумове таксономије са све дрветом са совама. Ако вам сове не помогну да запамтите који глагол иде уз који ниво постигнућа детета, заиста не знамо шта може. 🙂

An Ethical Island: Bloom’s revised Taxonomy with verbs! (5.6.2014)

Следи још једно дрво са птицама, али много озбиљније. Класификација птица према перју и другим анатомским карактеристикама вековима је вршила посао, али са развојем генетике, ствари су се промениле. Сада научници знају за неке сродничке везе које на основу спољашње грађе нису довољно уочљиве. На пример, испоставило се да су голубови и фламингоси блиски рођаци. Научници (и то више од 200 њих) су на основу комплетно познатих генома 48 врста саставили ново, ревидирано породично стабло, које представља најпотпунију генетичку студију таквог типа до сада, са свим главним гранама, односно великим групама у оквиру класе птица.

Scientific American: The Bird Family Tree Gets a Makeover (17.3.2015)

Са стабла прелазимо на корен. 🙂

Ивана Дамњановић фантастично осмишљава ове презентације и вредело је направити ову дигресију, да бисмо се поново вратили птицама. Да ли сте се запитали зашто птице певају у цик зоре (почиње негде око четири ујутру и то траје неколико сати)? Заправо птице певају током целог дана, али је тада њихово певање гласније, животније и фреквентније. Оглашавају се мужјаци како би привукли женке, а другим мужјацима указали да не прилазе. То знамо, али не знамо зашто баш рано ујутру. Постоји пар теорија и оне не искључују једна другу. Према једној теорији, пошто је светлост у то доба слабија, птица нема могућност да креће у потрагу, али макар може да се социјализује тако што ће – певати. 🙂 _m9pddnCSpi1r7eh38o1_500Према другој теорији, пој птице у цик зоре говори о снази и виталности певача. Он тиме заправо поручује да је преживео ноћ. Постојала је и трећа теорија, према којој су временски услови били пресудни. Према тој теорији, рано ујутру ваздух је хладнији и сувљи, те се птичји пој, наводно, преноси на веће даљине. Каснија истраживања су показала да то није случај, а и да јесте, птици не значи много. Певачу је битније да га чују непосредни суседи који могу да га угрозе.

Science dump: Why birds sing in the morning (17.3.2014)

Птице се ујутру не умивају, али је пиленце на следећем видеу некакво умивање добило:

Fejsbuk video zapis korisnika Mizah Türkiy: Mükemmel bir görüntü… (27.8.2015)

Нисмо сигурни да ли је пиленце уживало у овом купању, али следећа птичица дефинитивно јесте:

Ми не морамо да их купамо, али би било лепо да поставимо хранилице за њих. Зима стиже.

Бела црква.рс: У парку постављене хранилице за птице (24.10.2015)

Исти извор има још једну лепу вест:

Бела црква.рс: Подручје Караш-Нера и званично заштићено (23.10.2015)

plakat (Small)Када зборимо о заштићеним подручјима, треба пратити следећу Фејсбук страну:

Фејсбук група: Национални паркови Србије

Свакако треба штитити природу и ван подручја која су званично заштићена. И треба учити о природи, али и природно.

Студентски живот: Природно vs. вештачко образовање (15.6.2015)

Шопенхауер је сматрао да је природно учење оно када опажамо. Наравно, да бисмо то могли, неопходна су нам чула. Али шта ако нас чула варају, као у случају оптичких варки?

Science dump: Trick your brain with these great optical illusions (16.8.2015)

podloga (Small)Чак, очи нас варају и када су у питању свакодневне или макар, опште познате ствари. Рецимо, следећи текст тврди да лимун, заправо, није жут. Односно, ми га не видимо као право жутог, већ као лажно жутог. У мрежњачи нашег ока ми имамо три типа купастих ћелија (чепића) који су задужени за боје. Једни виде плаву, други зелену, трећи црвену и нити једни од њих – жуту. Па, како видимо ту боју? Заједничким радом два типа фоторецептора – оних који виде црвену и оних који виде зелену. Заправо, монитор у који сад гледате користи се управо овим сазнањем; он меша, да тако кажемо, пикселе црвене и зелене и пошто је мозак научио да када му се истовремено јаве фоторецептори задужени за те боје, он такве пикселе и види као жуте. 🙂

IFL Science: This is not Yellow (6.7.2015)

Ето, ни жуто више није жуто и човек ни у шта више не може бити сигуран. Заправо, у једно можете – да ћемо сутра опет приредити занимљиве вести за вас. 🙂

tumblr_nh3ymr3hMy1qitqw9o1_500

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: