Сајт за наставнике биологије


_1058105654199967_2190899833214733918_nИако има много „рупа у знању“ о њему, понешто се о мозгу и зна. А богами, понешто се и зна погрешно.

Popsci: It’s going to take more than 10 percent of your brain to read this story (2.11.2015)

И данас ћемо о томе, а на начин Биолошког блога. 🙂

1. Ми користимо тек део (10%) нашег мозга.

Наравно да користимо цео мозак (или се макар трудимо), само што нису сви делови све време активни. Уосталом, ако бисмо повредили било који део мозга, последице би биле катастрофалне, што значи да је сваки од њих и те како и преко потребан. Оно што је сигурно истина је да просвета користи тек деличак буџета. Ипак, ребеланса тог истог буџета бити неће, али…

Блиц: Вучић: Нема ребаланса, али мењамо Закон о буџету због исплата просветарима (6.11.2015)

Без исплата или са њима, а с обзиром колике су, верујемо да ће вам овај савет бити веома користан:

Дневно: Нисте платили интернет? Ево како да откријете Wi-Fi пасворд вашег комшије (30.3.2015)

2. Пуштање класичне музике бебама учиниће их интелигентнијим.

1779844_646797115442944_8230963919388181989_nУ држави Џорџија 1998. дистрибуирали су се компакт-дискови са класичном музиком породицама које су имале принове. На сваком је била порука гувернера: „Надам се да ћете уживати и ви и ваша беба — те да ће ваше дете израсти у паметњаковића.“ Иако је намера лепа, тзв. „Моцартов ефекат“ је нонсенс. Идеја потиче са Универзитета у Ервајну, на коме је 1993. спроведено истраживање са 36 студената, који су показали бољи резултат на тесту за мерење IQ, након што су слушали Моцарта, но након вежби опуштања или тишине. Нико више није успео да понови те резултате, напротив. На Харварду су 1999. у 16 сличних истраживања показали да овог ефекта заправо нема. Можда би, свеједно, волели да направимо музички интермецо? Није класика и не верујемо да ће вам се музика допасти, али стонога која светли у мраку сигурно хоће:

Још смо у свету зглавкара и гледамо бубамару у успореном снимку. Аутор чланка тврди да тада (љупке) бубамаре изгледају застрашујуће.

Science dump: Ladybugs in slow motion are quite frightening (2.5.2012)

А оно што се десило несрећном млађахном Луису (Luis Ortiz) из Калифорније, заиста је застрашујуће. Јавио се лекару када је осетио „највећу главобољу у свом животу“. Лекар је пронашао ларву пантљичаре у његовом мозгу и обелоданио да је Луису остало још свега пола сата живота. Одмах су му индуковали кому и извршили операцију, те су спасили живот младићу. Овакав случај, кажу, није први и чак, много је чешћи него што се мисли, а начини да се деси јесу да или једе недовољно термички обрађену ћуретину, или да плива у реци или да посети земљу трећег света.

IFL Science: Man Told He Has „30 Minutes To Live“ After Doctors Discover Tapeworm In His Brain (5.11.2015)

Следећа презентација је о црвима, али ваљкастим. Аутор је Ивана Дамњановић.

Мало пажње поклањамо средњошколцима, па ево да то исправимо једном презентацијом за њих. Аутор је Љубица Лалић.

Но, да се вратимо мозгу и заблудама о њему. Следи трећа срећа.

3. Одраслима се не стварају нове нервне ћелије.

Заправо, стварају се, само што то научници 130 година нису успевали да идентификују нове нервне ћелије. То је успело Швеђанима, који су најпре 1998. уочили да се стварају у хипокампусу, где се складишти меморија, а онда и 2014. у делу предњег мозга званом corpus striatum, задуженом за контролу моторних покрета и когницију. И то је добро, сматрају научници са Универзитета у Калифорнији, јер према њиховим налазима, меморија се не налази у синапсама, како се мислило готово читав век, већ у самим нервним ћелијама.

Scientific American: Memories May Not Live in Neurons’ Synapses (17.3.2015)

4. Мушки мозак је биолошки боље прилагођен за науку и математику, а женски за емпатију.

_1547881928834701_7207369282982497974_nЗаправо, разлике нема и иако је ова тврдња глупост, ипак имамо тест за вас који ће вам показати да ли мислите више као жена или као мушкарац. 🙂

Nametests: Do you think more like a man or a woman?

5. Бити у коми је исто што и бити у сну: када се човек пробуди, он је одморан и нема последица.

И тако се заиста приказује у филмовима. Истина је да када се човек пробуди из коме (која најчешће траје две до четири недеље) заправо има оштећења и да му је потребна рехабилитација. Француски научници су 2012. показали и да је то зато што су током коме угашени центри у мозгу који су иначе врло активни у прослеђивању сигнала, чак и током сна. Дакле, не верујте свему што видите у филмовима, али то не значи да не треба да их гледамо.

City magazine: Najčudniji filmovi ikad snimljeni (20.9.2014)

_mllwke6q8Z1snc7wxo2_250А зашто нас пси чудно гледају када им нешто говоримо? Прецизније, зашто криве главу на једну страну? Пси су веома емоционално интелигентне животиње и одлично нас „читају“, те јако добро повезују наше покрете и чак и поједине речи са забавним активностима, на пример. Да би то могли боље да ураде, криве главу, јер их осим наших очију, занима и гестикулација наших уста, а видик на доњи део нашег лица блокира њихова њушка.

IFL Science: Why Do Dogs Tilt Their Heads When We Talk To Them? (5.11.2015)

А ево како су три пса настрадала од бодљикавог прасета. Баш гадно изгледа и верујемо да више неће да јуре ову животињу, која их је умало стајала живота.

IFL Science: Three Dogs Had A Nasty Run-In With A Porcupine (6.11.2015)

_mn6a8sbTvn1qc6j5yo1_500Много горе је прошао питон који је појео бодљикаво прасе, јер је након тога угинуо.

Live Science: In Images: Hungry Python Eats Porcupine Whole (26.6.2015)

И за крај „Национална географија“ о овом (смртоносном) глодару:

National geographic: Get to the Point: 5 Fast Facts About Porcupines (31.1.2015)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: