Сајт за наставнике биологије


20130821-074244 (Small)Замолили смо ауторе сјајног сајта „Писменица.рс“ да нам објасне да ли се правилно пише фотосинтеза или фото-синтеза и они су нам одговорили:

Писменица.рс: Фотосинтеза или фото-синтеза (6.11.2015)

Још мало о правопису:

Зелена учионица: Језичке заблуде у које годинама верујемо (5.11.2015)

А ми данас настављамо да се бавимо заблудама које људи имају о сопственом мозгу.

1. Попуњавање укрштених речи побољшава меморију.

Иако је већина неуронаучника сагласна да од ове активности штете нема, нема ни користи, макар не у побољшању меморије. Али нико не каже да не можемо ђацима да задајемо укрштенице и друге занимљиве игрице, јер уосталом:

Блиц жена: Радне навике лакше се граде кроз игру (5.9.2012)

2. Ученици постижу најбоље резултате када се наставне методе поклапају са начином како ученици најбоље уче.

adultssittingattableskids (Small)Другим речима, стилови подучавања и учења уопште не морају да буду исти да би резултати били бољи. Истраживачи са Универзитета у Калифорнији су 2006. испуњавали сваку жељу ђацима, те их подучавали на начине како је то овима одговарало, али на тесту након тога боље резултате показали нису. Хедер (Heather Wolpert-Gawron), пак, каже да је добитна комбинација пројектно учење и учење кроз игру (опет та игра):

Edutopia: Project-Based Learning and Gamification: Two Great Tastes That Go Great Together (29.9.2015)

Да ли је заиста добитна комбинација, пробајте па видите, а што се тиче добитка, тешко да су наставници у тој комбинацији. 🙂

Политика: Наставници (7.11.2015)

3. Испијање алкохола убија мождане ћелије.

_mnkqu60jrf1qffkaro1_500
Кликом на слику добићете пазл. Методичару је требало нешто више од сат времена да га састави. Можете ли боље?

Научници из Данске упоређивали су мозгове алкохоличара и оних који то нису и закључили да је број неурона једнак. Алкохол може уништити нервне ћелије (посебно оне које су тек у развоју код фетуса), али само у ненормалним количинама. Стална употреба алкохолних пића их не уништава, али утиче на начин како неурони међусобно комуницирају, па тако и на способност кретања, говора и доношења одлука, али то сте већ и сами знали. Алкохол нас чини да будемо пријатељски расположени, али само према неким људима. Када пијемо, алкохол се везује за посебне рецепторе у мозгу који се зову GABA и учинак му зависи од броја и локације тих рецептора. У раној фази опијања, да је тако назовемо, алкохол делује на ГАБА систем тако да повећа ниво допамина, хемикалије која на мозак делује као награда. То даје осећај благостања и чак благе еуфорије. Алкохол такође делује на ГАБА рецепторе да снизи активност можданих кола која чине да се осећамо узнемирено и на вишим дозама, алкохол деактивира други сет можданих кола која контролишу страх. Тако претећи стимуланси не изгледају баш тако страшно. Алкохол такође доводи у питање нашу способност за процењивање ризика, па нам ситуације од којих нормално зазиремо, сада изгледају прилично изазовно. Некако се стеге губе, те нас алкохол наводи да више верујемо људима и осећамо јачу емпатију. Ипак, то је изгледа према (етничким) групама људи којима и сами припадамо, али не и према другачијим. Уосталом, не треба заборавити ни да алкохол изазива агресију.

IFL Science: How Alcohol Makes You Friendlier – But Only To Certain People (19.5.2015)

_mpl0j0q3wZ1qzvi2oo1_500Други (омиљени) напитак, кафа, често нас тера тамо где и цар иде пешке. Зашто је то тако, одговара следећи текст.

IFL Science: Why Does Coffee Make You Poop? (10.8.2015)

4. Неки људи имају екстрасензорну перцепцију.

Немају. 🙂 Екстрасензорна перцепција је ипак до сада виђена само у научно фантастичним филмовима. И ванземаљци такође, али се научници надају да ће их видети и у реалном животу. У ствари надали су се када су уочили необичне аномалије на звезданом систему KIC 8462852, 1400 светлосних година далеком, о чему смо већ писали. Зато су упослили Ален низ телескопа (Allen Telescope Array) са чак 42 антене у току две недеље и нису пронашли оно чему су се надали, а то је Дајсонова сфера, фиктивни ванземаљски објекат који експлоатише енергију целог Сунца. Оваква сфера би емитовала сигнал фреквенције једног до десет гигахерца, што није забележено. Ово указује да је објекат највероватније природни, односно комета која се због гравитације звезде скрхала.

IFL Science: Search For Extraterrestrial Intelligence Institute Release First Observations From „Alien Megastructure“ Star (6.11.2015)

_10206508998903295_2647183146714437770_n (Small)И док научници решавају једну мистерију у свемиру, појавила се друга, коју је забележила НАСА. Из масивне црне рупе коју зову Меркаријан 335 (Markarian 335) и која је удаљена импресивних 324 милиона светлосних година. Наиме, из ње је нешто излетело (у црну рупу, до сада се мислило, ствари само улећу) уз масивно икс-зрачење, што значи да се ради о најсјајнијем објекту у свемиру. Објекат нам је, за сада, непознат.

Time green: NASA just saw something come out of a black hole for the first time ever (6.11.2015)

5. Неки људи више користе леву страну мозга, те су логични, а други десну, те су креативни.

_mmuvlfmaK11snyzilo1_500Током шестдесетих година прошлог века, неуропсихолог Роџер (Roger Sperry) са Универзитета у Калифорнији, код неколико пацијената који су боловали од епилепсије пресекао је влакна која повезују две хемисфере великог мозга, како би смањио или елиминисао нападе. Уз то је водио експеримент у коме је различитим стимулусима (треперавим сликама и светлошћу и другим) утицао на лево или десно око пацијената. И утврдио је да лева хемисфера мозга боље обрађује вербалне информације, а десна визуелне и просторне. Током каснијих деценија, ти налази су се погрешно тумачили као доминација одређене половине мозга, посебно у књигама које говоре о самопомоћи. Данас нема доказа да се подржи теорија типова личности на основу доминантних хемисфера, али има доста доказа да се оповргне: у 2012. години, на пример, психолози са Универзитета из Британске Колумбије утврдили су да креативно размишљање активира широку неуронску мрежу без фаворизовања било које стране мозга. Но, истина је да неки људи имају проблем да лако одреде која је лева, а која десна страна. Ту изгледа има везе поремећај неких виших нервних делатности, а ви можете урадити тест како бисте видели да ли имате тај проблем или га немате. 

Washington.edu: Right – Left Confusion?

tumblr_mownoj6KAH1rcnkw9o2_500

Многи људи имају проблем да изаберу стране иначе, не само леву и десну. 🙂 Просветни радници, рецимо, вазда имају проблем да ли ће заузети страну синдиката или не.

Зелена учионица: Синдикати просветних радника размишљају о новим протестима (7.11.2015)

Ми можемо за сада и да не размишљамо, на распусту смо. 🙂 За неке колеге „принудни распуст“ је прошао, али не за све. 10885537_798640956861090_4414818288647291078_nСиндикати сматрају да су томе криви директори, који неће да запошљавају технолошке вишкове, већ уводе нове људе у систем. И тиме су уранили, пошто забрана запошљавања још увек траје.

Политика: Од 5.122 прекобројних у просвети збринуто само 1.500 (7.11.2015) & Унија синдиката просветних радника Србије: Сазнајемо – Забрана запошљавања биће продужена за још три месеца (8.11.2015)

И то су биле последње вести за данас.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: