Сајт за наставнике биологије

Да нас нема


bumbar-i-cvet (Small)За почетак пар лепих најава и позива. Први је позив у „Малу школу биљака“ у Зрењанину:

Пoзивницa за Малу школу биљака (за 26.11.2015)

Други је позив на конкурс:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја РС: Конкурс за ученике и тимове ОШ (до 20.12.2015)

Конкурс је у вези са водом. Вода је извор живота, али то је и Сунце. Међутим, теоретски гледано, једним извором могли бисмо да угасимо други. Заиста, колико би нам воде било потребно за тако нешто? Трилијарде и трилијарде тона, вероватно вам пада на памет. Истина је да чак и да имамо неограничену количину воде, Сунце не бисмо могли угасити, јер иако га често описујемо као ватрену лопту, оно то није. Добро, лопта јесте, али није ватрена. Оно не гори као ватра на Земљи, већ његова топлота и сјај потичу од нуклеарне фузије. _805559479465065_7375517851873014253_n (Small)Када бисмо додали воду, Сунце би добило и нове изворе водоника неопходног за наведени физички процес и сјајило би још јаче. 🙂

IFL Science: How Much Water Would It Take To Extinguish The Sun? (29.8.2015)

Дакле, Сунце не можемо угасити и оно се свакако још дуго времена угасити неће, али ће, изгледа, да смањи своју активност. И то 15 година од сада, што значи око 2030. И тада ћемо ући у мини-ледено доба, тврди научница Валентина (Valentina Zharkova) са једног од Универзитета у Североисточној Енглеској.

IFL Science: Thanks To Reduced Solar Activity, We Could Be Heading For A Mini Ice Age In 2030 (13.7.2015)

HR_Giger_Li_II (Small)Па, добро, то и није тако страшно. Постоје и мрачније прогнозе.

Блиц: Које врсте ће преживети шесто масовно изумирање и како ће проћи људи? (4.10.2015)

Изгледа да су се новинари „Блица“ лечка преварили. Најављено шесто изумирање, према новим истраживањима, већ се догодило (што би значило да би ово било седмо). Наиме, већ последње две деценије се зна за тзв. капитанско изумирање (капитан је нешто као потпотгеолошка периода у оквиру перма), које се десило пре 262 милиона година. Били су нађени фосили у стенама у Кини који су говорили у прилог овом изумирању, али су докази о њему налажени само на тропским географским ширинама, али не и на севернијим. Стога су научници тај догађај прогласили локалним и можда почетком тренда изумирања које се десило десет милиона година касније, крајем перма и које је било најстрашније до сада (збрисало је 97% врста). Када су научници са Универзитета у Лидсу и Кингстона на Халу кренули да истражују фосиле нађене на највећем острву норвешког архипелага Свалбарда, а који су се налазили у формацији насталој од скелета мртвих сунђера и то у хладном океану. Ту су научници пратили фосиле брахиопода, које су заиста у једном тренутку (поменутом капитану) напросто нестале.

fosil_puza_pretvoren u opal (Small)

Ово је фосил пужа претворен у опал.

Пратећи даље ток догађаја, научници су видели да се неколико врста поменуте групе опоравило, али да би ушло у период новог и још страшнијег поменутог изумирања. 🙂 У сваком случају, сада мисле да се изумирање пре 262 милиона година ипак дешавало на већем локалитету и да се зато може убрајати у масовне.

IFL Science: New Fossil Evidence Suggests There Have Been 6 Mass Extinctions, Not 5 (17.4.2015)

Обично масовна изумирања повезујемо са падом метеора, који је, опет, изазвао застрашујуће промене у животној средини. Међутим, изгледа да није свих пет (или шест) пута било тако. Прво масовно изумирање индуковале су – животиње. Пре 540 милиона година нестали су мистериозни вендобионти, први вишећелијски организми. Изгледа да су прве животиње које су након њих настале почеле да мењају станиште („еколошки инжењери“) чинећи га погодним за себе, али не и за несрећне вендобионте. 10945591_780359432017535_2278381120081591964_nШто бисмо рекли -дошли дивљи и отерали питоме и то се заиста тако и десило, јер су вендобионти водили миран и досадан живот на дну плитких мора.

Рhys.org: Evidence that Earth’s first mass extinction was caused by critters not catastrophe (2.9.2015)

А ако ви желите да водите миран живот (додуше не на дну мора), треба да послушате следеће савете:

Савјетник успјеха: Избаците из живота 10 огромних извора стреса (22.1.2015)

Осим 10 извора, треба избацити и 10 типова људи:

Бесно пиле: Људи за избегавање: 10 типова лоших људи који су отровни по вас (27.2.2015)

7_0Следећи текст је скромнији и тражи да избацимо свега три. 🙂

Webtribune: 3 vrste ljudi koje treba da izbegavate u životu (19.5.2015)

Да се природа пита, избацила би нас све, с обзиром колико је уништавамо. Додуше, сама је крива што нас је створила. Шта би било да није? Другим речима, шта би било да људи никад нису постојали? Научници са Универзитета у Орхусу мало су размишљали на ту тему. И закључили су да се велика разноврсност сисара одржала само на афричком континенту не зато што је животна средина тамо повољна, већ зато што су, током људске историје, тамошњи сисари успели да преживе изловљавање. zooБез људи, сличан диверзитет постојао би и на практично свим другим континентима.

IFL Science: New Study Reveals What The World Would Look Like If Humans Never Existed (21.8.2015)

Ми се трудимо да одржимо диверзитет информација, па смо се тако данас дотакли неколико области, па и оних које нису скроз или нису уопште биолошке. И сутра ћемо тако. 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: