Сајт за наставнике биологије

Марш на климу


Једно писмо нам је пристигло у редакцију. У ствари није у редакцију, пошто редакцију немамо, али лепо звучи када се напише. 🙂 Углавном, писмо:

Београдска подршка решавању проблема климатских промена

Позивамо вас да се окупимо на Тргу Републике, у недељу, 29. новембра 2015. године у 13 часова да дамо подршку решавању глобалних проблема које изазивају климатске промене!

Научници су утврдили да човек својим активностима неповољно утиче на промену климе што у крајњем исходу води ка катастрофалним последицама и уништењу наше планете. Указали су, такође, и на контра мере које могу да ограниче глобално загревање, те је сада велика одговорност на доносиоцима одлука који те мере могу и да спроведу у дело. Управо о томе ће светски лидери дискутовати следеће недеље у Паризу на Конференцији Уједињених Нација о климатским променама.

Дан пре почетка те конференције, у недељу 29. новембра, у више од 2.000 градова у 150 земаља широм света, окупиће се грађани са захтевом да се усвоји нови међународни споразум којим би се глобално загревање ограничило и који би важио за све чланице УН. Организатор београдског скупа, који је део те глобалне акције „Марш за климу“, је организација Intersection, која се залаже за одговорно истраживање и иновације, заснивање јавних политика на научним чињеницама и јаче повезивање науке и друштва. _mmpso5VD1G1rslqtlo1_500Покретач иницијативе на глобалном нивоу је међународна активистичка група Avaaz, а локални партнер је организација „Еко мускетари“.

Учесници ће након групног фотографисања и слања поруке из Београда на централни портал „Марша за климу“ заједнички посетити изложбу о Јовану Цвијићу, у Галерији САНУ, у Кнез Михајловој улици број 35, са намером да укажу на значај научних чињеница при доношењу јавних политика и улогу науке у друштву.

Сличан позив, у смислу заштите животне средине, добили смо и од еколошке организације Гринпис. Преносимо и њихово писмо:

tumblr_nxofsy7bgu1qzrhrto1_500 (Small)Наш свет загађује мода за једнократну употребу. Ормари су нам претрпани, фиоке се преливају, а ми ипак додајемо нове залихе одеће при свакој куповини и при свакој промени трендова. Модна индустрија жели да нас убеди да је претерана потрошња нешто на шта треба да будемо поносни, изједначавајући наш успех са „уловом“ робе која је тек хит тренутка. И онда остављамо са стране одећу коју ћемо једва и обући и нагомилати залихе нових тоалета, што поспешује лош ланац трговине и натрпане депоније настале импулсивном потрошњом.

Али ми можемо да променимо модну индустрију променом нашег схватања моде. Одступите од каса где плаћате нову одећу, будите паметни и прекините да купујете. Цените оно што већ имате!

Придружите се потрошачкој револуцији потписивањем петиције на:

Greenpeace: This year´s trendiest new thing is already in your closet

12289558_10208180243968383_7722594752784323363_n (Small)

Синдикати су (макар поједини) у кампањи за стицање нових чланова. Да ли ће нам прелазак из једног у други омогућити бољи материјални и сваки други статус, заиста не знамо.

Додуше, нама просветарима неће бити тешко да се придружимо овој револуцији, с обзиром да нам је материјални статус такав да моду тешко можемо да пратимо. 🙂 Чак и да једнократна помоћ помогне да будемо мање сиромашни, што неће, ми је чак још увек нисмо ни добили.

021.рс: Просветарима још увек није исплаћено 7.000 динара (27.11.2015)

Па, ипак, беспарица није омела колеге да покажу хуманост.

Стори: Помоћ за Маринка Маџгаља: Основна школа Дринка Павловић у акцији прикупљања новца за лечење (27.11.2015)

То се дешава у ОШ „Дринка Павловић“, а у школи „Јован Јовановић Змај“ из Сремске Каменице, две колегинице, Лидија Лончар Павловић и Виолета Јововић дале су задатак ђацима да направе моделе којима ће приказати циклус развића метиља. И ево како је то испало:

На сличан начин ђаци су се бавили дизентеричном амебом и превенцијом од њеног напада, односно зашто није добро наводњавати усеве водом из баре:

Ђаци из „Змаја“ овако су презентовали амебе, а Ивана Дамњановић је презентовала пужеве на њој својствен начин. 🙂

Вратимо се на Основну школу „Јован Јовановић Змај“, јер се тамо раде многе лепе ствари. Рецимо, пано који су ђаци попуњавали и тако обнављали знања о ћелији. Пано је замишљен као стрип у коме органеле говоре:

диѕентерична амеба како спречити заразу (Small)

У школи „2. октобар“ у Зрењанину, Бојана Молнар је осмислила такође интерактиван пано. Направљен је од (најобичнијег) итисона, испод кога је стиропор (зарад чврстине и да се лакше убадају чиоде), а на њега се додају исечени цртежи воћа и поврћа и других намирница, на чијој полеђини је чичак-трака. Тако ученици могу да премештају намирнице у пирамиду исхране. Ево како то изгледа:

IMG_1687 (Small)

Ове идеје треба копирати, а према неким мишљењима и Петницу такође.

Блиц: Девенпорт: Петницу треба копирати (27.11.2015)

А школа би требало да копира живот.

Н1: Борис Јокић: Школа се мора приближити животу, то је наш циљ (26.11.2015)

_10205897643732759_6976153430649713624_n

Исто тврди и Боб Живковић

Тренутно стање је да школа и живот нису у корелацији, да тако кажемо, а о чему сведочи и следећи чланак:

Н1: Незапослени професор: Што више учиш, у животу горе пролазиш (27.11.2015)

Један други и овог пута запослени професор каже:

Зелена учионица: Ово је време цветања администрације, јалових тимова и бескорисних извештаја (27.11.2015)

Шта треба учинити да се такво време промени?

Деда Бор: Министре, време је за чињење (26.11.2015)

Није баш да министарство ништа не чини. Рецимо, направили су адресар свих наших школа:

Министарство просвете, науке и технолошког развоја РС: Адресар школа

tumblr_mq76dlW3l81s643avo1_250Можемо само да се надамо да ће направити приближно функционалан и календар такмичења. 🙂 А на следећем сајту направљена је мапа за проналажење појединих врста птица, која, попут претходног адресара, функционише по систему претраге.

ebird.org: GBBC eBird Range Map

И да једном најавом птичарења и завршимо за данас:

12308437_904850656231293_461723455425296543_n

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: