Сајт за наставнике биологије


Почињемо једном песмицом, коју је осмислила учитељица Љиљана Андрић:

12301651_513650308793622_3470286892198075032_n

Ми у основној учимо да постоји пет царстава. Након тога, у средњој их уче другачије. Данас нећемо о томе колико је то методички исправно, мада ви увек можете да о томе коментаришете, већ како савремена систематика то све третира, а за оне основце који то нису пропратили или јесу, па да их подсетимо.

violet_flower_divider_hw

Најпре нешто да рашчистимо; царство није највиша таксономска категорија. То је домен (ако не рачунамо живот као таксономску категорију, која ипак у овом случају има више декларативну вредност). На енглеском говорном подручју ова категорија има још нека имена – у буквалном преводу: суперцарство, суперкраљевство, империја и регион. Но, ми смо усвојили домене. И има их три. Један сачињавају организми чије ћелије имају једро, а друга два они који га немају (или га немају организованог, како год, али дође му на исто) и то су бактерије и археје. _613362322128135_7200041696852589793_nМи ова два домена у основној сврставамо у исти кош, мада су им представници довољно различити да буду одвојени у две (како већ рекосмо) највише систематске категорије. Упркос томе што визуелно подсећају на бактерије, археје поседују гене и неке метаболичке путеве који су више блиско повезани са онима у еукариота, посебно ензими који учествују у транскрипцији и транслацији. Други аспекти биохемије ових једноћелијских организама су јединствени, као што је присуство етарских липида у ћелијским мембранама. Све то довољно је да им се додели посебан домен. 🙂 

А у једној средњој школи у Северној Каролини, ученицима је додељена посебна остава, из веома хуманих разлога:

Телеграм: Једна средња школа направила је оставу у којој сиромашни ученици дискретно могу узети што им треба (29.11.2015)

Оно што ћете сада видети није хумано ни мало, али није ни незаслужено. 🙂

Ловац ће завршити угруван и можда изубијан, али јелен обично заврши много горе. _mo55swAfM91r1z303o1_500 (Small)Следећи текст је ловачки и кроз илустрације открива како се черечи јелен:

Wide open spaces: This illustrated deer meat guide will make you a processing expert (23.12.2014)

Но, да не огрезнемо у ловачке приче, враћамо се нашој о средњошколској систематици живог света. Заправо мало више од средњошколске. 🙂

Нисмо још завршили причу о архејама. Предложено је да у оквиру њих постоје два царства (бројимо: два), Proteoarchaeota и Euryarchaeota. У оквиру њих предложени су некакви суперраздели и раздели и чуда, али се стиче општи утисак да се научници поприлично муче са класификацијом ових створења, као уосталом и свих прокариота.

Научници се муче око многих ствари, па и како да нађу лек противу канцера, на пример. Једна од идеја је да ћелије рака заробе у смртоносни молекулски кавез!

_m9qiro48v41rsq9eyo1_r1_500

Хемичари су направили супстанцу на бази угљених хидрата који ствара нановлакна око ћелија рака, али не и око здравих ћелија. Ово је могуће зато што је окидач за стварање нановлакана ензим (алкална фосфатаза) који се у већој мери ствара у канцеригеним ћелијама.

Scientific American: Designed Molecules Trap Cancer Cells in Deadly Cages (22.1.2015)

Када смо већ код влакана, ево како научници сакупљају нити које производи паук. _mmalb2HJMm1rmld7bo1_400Да, они то заиста раде:

IFL Science: Here’s How Scientists Collect A Spider’s Silk (10.11.2015)

И кад смо код паука, један леп текст нашег аутора:

Блог – Тамо и овде: У углу моје собе… (28.10.2015)

Али ми још нисмо стигли до паука. У ствари јесмо, али не у причи о систематици. Тек смо код протиста и то домена бактерија. Бактерије немају царства (бројимо: нула + два = још увек два), само разделе подељене у две групе. Једној припадају грам позитивне бактерије, које немају спољашњу мембрану, а другој грам негативне које је имају и која често поседује липополисахариде, чији липидни део делује као ендотоксин. 

Позитивне или негативне, тек бактерије које нам симбиотски живе у цревима, никако нису позитивне према брзој храни, чак ни онда када ми јесмо. 🙂 Тим (Tim Spector) и његов син Том одлучили су да направе експеримент у коме ће Том, који је студент, бити покусни кунић. Требало је да недељу дана једе искључиво брзу храну и да се потом анализира микрофлора његових црева. Према речима самог Тома, првих дана било је лепо, али већ четвртог постао је летаргичан и пријатељи су му рекли да има нездраву сиву боји. А нездраво се и осећао.

tumblr_mmtjzev3fZ1rdmnfqo1_500

Када су из лабораторије из Итаке пристигли резултати анализа бактерија из Томовог стомака, биле су јасно видљиве огромне промене. Firmicutes више нису биле доминантне, већ Bacteroidetes, а број пријатељских Вifidobacteria које сузбијају упале, био је преполовљен. Међутим најјаснији показатељ нездраве средине у цревима је био губитак разноликости врста. Том је изгубио, како се процењује, 1.400 врста – скоро 40% укупног броја. Чак две недеље после његове специфичне исхране микроби се нису опоравили. Губитак разноликости је универзални знак лошег здравља гојазних и дијабетесом погођених људи и изазива низ проблема имунитету лабораторијских мишева.

IFL Science: Your Gut Bacteria Don’t Like Junk Food – Even If You Do (11.5.2015)

_mpldm4RxSM1qdlh1io1_400.gifЗнајући ово, научници са Универзитета у Нешвилу генетички су изменили бактерије из црева тако да стварају молекуле који смањују унос хране. Другим речима, експерименти на мишевима су показали да су мишеви мање јели, имали мање телесних масти, али и мање шансе да им оболи јетра.

IFL Science: Genetically Engineered Bacteria Could Help Tackle Obesity (10.4.2015)

И дођосмо до последњег и најпроблематичнијег домена еукариота. У оквиру овог домена ствари би требало да су једноставне, јер вам сигурно на памет падају царства која би ту могла да се сврстају, али није баш тако. Наместо очекиваних царстава, овде најпре имамо супергрупе, које су више од царстава. Једној од њих, Archaeplastida, припада царство биљака, али уз њих и зелене алге, које се такође у биљке сврставају. 🙂 Ту су и раздели црвених алги и глаукофита (мала група слатководних једноћелијских алги које поседују цијанеле, хлоропласте настале примарном ендосимбиозом), али за које није јасно ком царству су се приклонили. Дакле, за сада у оквиру еукариота имамо једно царство, царство биљака (бројимо: један + два = за сада три).

_969448429750261_4130668735814992506_nДок смо у царству биљака, да направимо предах и погледамо колико је највеће дрво на свету. Да вас не мучимо, открићемо вам одмах: 115,6 метара. Све о овој грдосији сазнаћете на следећем сајту:

IFL Science: How Tall Is The World’s Tallest Tree? (31.8.2015)

Друга супергрупа је Opisthokonta и она укључује два царства: животиње и гљиве (бројимо: два + три = пет, али не баш оних на које смо навикли). Сетите се да смо некада гљиве бројали у биљке, а сада испаде да су оне, ипак, блискије животињама. 🙂

tumblr_mr12t1T9F51rlxtnvo1_500Наравно, кад кажемо блискије, мислимо на еволуцију и развој од неких заједничких предака. Еволуција некада уме да крене веома чудним током. Рецимо, у случају врсте Cryptococcus gattii, која је патогена по нас, иако јој то уопште није била „намера“. Ова гљивица насељава земљиште и дрвеће где се слади супстанцама које се распадају. Ипак, живот ове гљивице није сасвим срећан, баш као ни било ког другог бића које живи у природи, јер је у непрекидној борби да преживи. Између осталог и амебу која је њен предатор. Да би то у томе успела, еволуција јој је подарила заштиту отпорну на исушивање и варење, тако да може да преживи и ако је прогутана. Ови механизми јој омогућавају да избегне још једну ћелију која не само да личи на амебу, већ се попут ње и понаша, а налази се у нашем телу као део имуног система – макрофага.

Scientific American: Accident of Evolution Allows Fungi to Thrive in Our Bodies (19.11.2015)

Blood Clot (Small)У следећем чланку постављен је филм о другом типу белих крвних зрнаца, моноцитима:

IFL Science: Scientists Film White Blood Cells Dying for the First Time Ever (16.6.2015)

У оквиру домена еукариота има још неких супергрупа. Ту је, рецимо, Amoebozoa, којој припадају амебе и слузаве гљиве (буђи или шта ли су већ), са нејасним таксономским статусом. У литератури може да се нађе чак и да је поменута супергрупа царство, а и да је раздео у оквиру царства протозоа, али су у оба случаја ови таксони на стакленим ножицама. protista19 (Small)Потом ту је супергрупа Excavata, којој припадају једноћелијски слободни, симбиотски или паразитски организми, а који су добили назив по јединствено грађеном цитостому, односно ћелијским устима, која су екскаватног типа (логично). Ту је и супергрупа коју називају акронимом САР, јер јој припадају Stramenopiles, Alveolata и Rhizaria. Највеће лудило је што ове три категорије, иако њихова слова равноправно чине акроним, уопште нису истог ранга. 🙂 Stramenopiles, иако окарактерисана као главна грана еукариота, представља раздео са преко 25.000 врста, углавном алги, како вишећелијских, тако и једноћелијских силикатних. Alveolata је суперраздео, са чак девет што већих, што мањих раздела и напокон Rhizaria, уопште нема утврђену таксономску категорију. Још чудније је што ту припадају једноћелијски и у мањем броју вишећелијски организми који имају псеудоподије, али амебе нису, јер сећате се да су оне у сасвим другој супергрупи. 🙂

И сада се ви питате – а протисти? 🙂 Да ли сте сигурни, да после свега овога, желите да чујете шта је са њима? 🙂 Протисти су категорија која је некада била царство, а данас је вештачка група (попут бескичмењака) која се користи да њоме обухватимо све ове организме који нам изазивају главобољу. 🙂 Да будемо прецизнији, ту су сви они представници еукариота, најчешће једноћелијски, али који не формирају ткива (ако сте се сетили сунђера, само сте потврдили несавршеност ове групе). Зато, хајдемо ми оно наше, из основне школе. 🙂 Презентацију приредила Ивана Дамњановић:

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: