Сајт за наставнике биологије

Зелена фабрика


BAltic21_grönt-lövКако петацима да објасните фотосинтезу? Ена Хорват има креативно решење за то, које је назвала „Зелена фабрика“. На једном радном листу добијају текст и слику. Текст је следећи:

Замисли биљку као фабрику у којој се производи шећер. Сировине (материјали) за производњу шећера су вода, минералне супстанце и гас угљен-диоксид. Производња се обавља у ћелијама које садрже зелени пигмент хлорофил у органелама хлоропластима, а све уз помоћ сунчеве светлости. Настали шећер проводним снопићима одлази у све делове биљке. Вишак се магационира (чува) у стаблу, корену, листу и плоду. У току ове производње настаје и гас кисеоник. Ова зелена фабрика ради од изласка до заласка сунца.

Означи на цртежу: угљен-диоксид, воду, минералне супстанце, хлоропласт, сунчеву светлост, кисеоник, шећер

12308437_10208356318172710_893813116113068480_n

А ево и Енине презентације која је, овај пут, намењена седмацима:

А где је нервни систем, ту је и мозак. Наново исти аутор:

Знате ли шта је добро за наш мозак? Да спавамо окренути на страну, а не на леђима. И у природи животиње спавају на левој или десној страни, те ни ми нисмо изузетак. Заправо, наш мозак се изгледа тако прилагодио да када спавамо на страну окренути, бочно, мозак најефикасније отклања отпадне хемикалије које су се у њему нагомилале током будног стања.

IFL Science: Sleeping On Your Side Is Good For Your Brain (13.8.2015)

chucky_by_robert_a__marzullo_by_ramstudios1-d58va3i (Small)Некада да се дешава једно необично стање, а то је да се особа пробуди и да има бизарне и застрашујуће халуцинације, а да при томе не може да се помери. Странци ово стање називају „парализа услед спавања“ (најбољи могући превод који нам је пао на памет) и у вези са њим снимљен је и филм ове године под називом „Ноћна мора“ (The Nightmare), рађен на основу ових непријатних искустава девет особа. Ова појава релативно је ретка, али ипак је 30% испитаника у САД изјавило да ју је осетило макар једном у току живота. Повезују је са одређеним психичким поремећајима, али и они који немају видно такве поремећаје, могу да буду „жртве“. На појаву „парализе услед спавања“ утиче свакодневни стрес, анксиозност и квалитет сна, а има нечег и у генима.

IFL Science: Understanding Sleep Paralysis: A Terrifying But Unique State Of Consciousness (8.10.2015)

$(KGrHqF,!k8FH8uNjrN9BSEwP6V-hg~~60_57 (Small)Неко има проблем са парализом услед спавања, а други не могу да заспу уопште. За ово потоње постоји лек и то – капа. Све је објашњено на филмићу на следећем линку:

Science dump: Having trouble sleeping? Just put on this hat, and you’ll sleep like a log! (3.6.2015)

И следећи текст бави се несаницом и предлаже неке начине како да је се решимо (капе не помиње):

IFL Science: What Is Insomnia And What Can You Do About It? (7.2.2015)

Ево, да и ми дамо прилог овој теми. Ако патите од несанице, почните да радите нешто за школу и гарантовано ће вам се приспавати. 🙂 Додуше и захваљујући друштвеним мрежама, често и не морате да радите, јер је неко нешто већ урадио. Рецимо, презентацију. Аутор следеће је Тамара Гавриловић:

Следећи чланак бави се питањем којим се ми вероватно никада нећемо бавити када предајемо мекушце – да ли октопод има душу?

National geographic: Does An Octopus Have A Soul? This Author Thinks So (10.6.2015)

Осим што има душу, аутор текста тврди, октопод воли и еротичан секс и показује саосећање. Са душом или без ње, тек октопод је јунак следећег кратког филма. Могао би бити и Дизнијевог, јер неодољиво подсећа на једног од Дизнијевих јунака, слончета Дамба:

А на следећем линку је филмић где је главни јунак једна друга животиња, нама много познатија – гавран, али еколошки освешћен:

Facebook video: Tharu Music Radio (9.7.2014)

_mpku2tM5mc1ryl0jbo1_400Када смо код птица, у месецу децембру чека нас изазов који је упутио сајт ebird.org, а то је да се направе аудио и видео записи са посматрања птица.

bird.org: December eBirder of the Month Challenge (1.12.2015)

Изазови са којима се ђаци суочавају нису мали, иако се нама најчешће чини управо супротно. И можда баш због тога, задајемо нове изазове. Таква је ситуација и у суседној Хрватској:

Ученици.ком: Још обавезних предмета у школи? (2.12.2015)

_526358660845856_4491893187647239707_n (Small)Ево још једног текста оданде (а који у ствари није оданде, већ је превод с енглеског језика):

Школски портал: Зашто добри учитељи одустају? (3.12.2015)

Синдикати не одустају од неких захтева:

Зелена учионица: Просветари се надају наставку преговора о додатку (3.12.2015)

А ви немојте да одустате да читате Биолошки блог.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: