Сајт за наставнике биологије

Плави сценарио


Почињемо распевано:

О науци или већ нечем другом свакако треба певати, јер…

Музика.ко: Зашто су музичари најинтелигентнији људи? (22.7.2014)

И не само то. Музичари одолевају чак и законима природе, попут гравитације. _n96pn4uCzO1rj171ao1_400По томе је био познат Мајкл Џексон, краљ поп музике. Како је он то радио, одговара следећи чланак:

Visual news: Michael Jackson Patented Anti-Gravity Shoes In 1993 (5.8.2013)

И плесач на следећем снимку одолева недостацима које има:

Facebook video – Dancing with the Stars: Emotional. Inspirational. Beautiful. (8.4.2015)

Traffic_light_(animation)Неки ће играти и певати за Нову годину. Судећи према фотографији на следећем линку, Чачани се већ увелико спремају. 🙂

Медија портал: Новогодишњи семафор у Чачку (5.12.2015)

Да ли би овакав семафор помогао Панчевцима да буду бољи возачи? Наиме, многи сматрају да су они у саобраћају најлошији учесници, па је редакција часописа „Vice“ одлучила то и да провери:

Vice: Proverili smo jesu li Pančevci najlošiji vozači (7.3.2015)

_1019139244770051_6440541926026775988_nА ко је најбољи? Французи. Али не у вожњи, већ у школској пракси. Наиме, они немају хиперактивне ђаке. Заправо, имају их много мање (до 5%) него Американци (око 9%), према подацима с почетка 2012. Још једна разлика постоји између ове две државе. У САД хиперактивност се сматра биолошким поремећајем, односно за то стање криве се органски узроци, па се на тај начин и лечи (лековима). У Француској, сматра се да овај поремећај узрокују психо-социјалне и уопште прилике у којима се дете налази. Тако да се и сам поремећај лечи психотерапијама и радом са породицом.

Рsychology today: Why French Kids Don’t Have ADHD (8.3.2012)

unnamedИз Француске селимо се у Кину.

Блиц: Језива судбина малог Тафија – Газда га је бацио у врелу воду, јер му је изгризао телефон (3.12.2015)

Неки су очигледно преосетљиви на своје телефоне, а сви смо од њих постали потпуно зависни и некако се поставља логично питање – како смо живели без њих и како су нас људи тада проналазили? Углавном, данашње генерације не могу без технологије, а родитељи просто не могу да им је ускрате. О томе, Зоран Милојевић:

Школа без зидова: Али сви имају само ја немам… (5.12.2015)

Зато ви имате Биолошки блог и захваљујући вредним колегиницама, божанствене презентације за час. Аутор следеће је Ивана Дамњановић:

Што се кружења угљеника тиче, не смемо заборавити и антропогени утицај, посебно за потребе енергетике. Тим научника из Норвешке, направио је прорачуне како ће се енергија користити у будућности узимајући у обзир веома компликоване интеракције. И направили су два сценарија. Према првом, који су назвали основним, глобална производња електричне енергије између 2007. и 2050. повећаће се за 134%, а фосилна горива задржаће изузетно висок удео – две трећине укупне производње. Према овом сценарију, потрошња угља 2050. биће за 149% већа у односу на ону из 2007. _mgl5gw6l701r2mv2ao1_500Према другом сценарију, који су назвали плавим, потреба за електричном енергијом ће до 2050. бити мања за 13% него у основном сценарију због примене енергетске ефикасности, а загађење ваздуха ће се због тога смањити, а и због развоја технологије која ће заробити и складиштити емитовани угљеник, као и због све већег коришћења обновљивих извора енергије. Ипак, редукција ослобођеног угљеника не значи и редукцију потрошње других сировина, напротив. Рецимо, за ветроелектране треба 6-14 пута више гвожђа него за производњу фосилних горива.

Рhys.org: First-ever global life cycle assessment of renewable energy future (6.10.2014)

И за крај један сајт о енергетици, који сте можда и видели, али свакако вреди да се помене још који пут.

Центар за развој и примену науке, технологије и информатике: Енергија је свуда око нас

tumblr_mrryuxNHz21rd1n1oo1_500

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: