Сајт за наставнике биологије

Енергетски терминатор


_mcfhaigh1L1qa0oqyo1_r1_500На почетку неколико занимљивих најава догађаја. Први је сутра, а у питању је догађај који организују Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) и Лига за орнитолошку акцију:

Фејсбук догађај: Радионица о проблемима заштите великих соколова у Србији (за 11.12.2015)

Други је прекосутра:

Фејсбук догађај: Планинарство – спорт и рекреација за све (за 12.12.2015)

И трећи је стручни скуп. Преносимо вам позив са сајта Scientix:

Иновације и нове технологије могу бити извор развоја и нових радних места. Такође могу помоћи у решавању многих проблема са којима се суочавамо као становници Земље, од климатских промена и оскудице ресурса, до урбанизације и људског развоја. Ипак, Европа ризикује да заостане, ако не ради напорно на образовању следеће генерације научника, инжењера и техничара.

слепиљудиислонКоји су најбољи начини да се предају науке и технологије? Како можемо подстаћи наше образовне системе да ставе већи нагласак на креативност и иновативност? Како можемо осигурати да млади Европљани развију праве вештине за 21. век?

Ова питања, а и многа друга, биће упућена у низу од три дебате гледе науке, технологије, инжењерства и математике (СТЕМ образовање у Европи). Европска дебата коју су покренули European Schoolnet и Scientix, позваће политичаре и стручњаке да дају одговоре на ваша питања о образовању.

Придружите се дебати!

Scientix: Teaching Europe: Science and Technology Education in the EU (две дебате су већ покренуте негде средином новембра)

_mkbac4zFwx1rp6dplo1_500 (Small)Међутим, није свако за дебату са Европом.

Данас: Противник сам штетног усаглашавања са трећеразредним чиновницима ЕУ (9.12.2015)

Да ли је и у Црној Гори ово став челних људи који се баве образовањем не знамо, али знамо да и ако су против сарадње са Европом, сигурно нису против сарадње са Кином. 🙂

b92: Пекинг добија катедру за црногорски језик (9.12.2015)

И док Пекинг добија, ми ћемо изгубити, али радна места у просвети. Колико ће их бити, одговарају следећи текстови:

Блиц: Олучено – Ово је максималан број запослених у свакој државној установи (9.12.2015) & Ало: Владина одлука ступа на снагу – У просвети највише запослених (9.12.2015) & Зелена учионица: Министарство просвете: Из школства неће бити отпуштено неколико хиљада људи (9.12.2015)

Дакле, неће бити отпуштено неколико хиљада, а неће бити уведено ни дуално образовање уколико нема сарадње, каже министар просвете.

РТВ: Дуално образовање немогуће без јавно-приватног партнерства (8.12.2015)

Red-Pill-PS-540x300 (Small)Много тога што изгледа немогуће, ипак се обистинило. На пример, контрацептивна пилула за мушкарце, коју најављују да ће ускоро пристићи на тржиште. Она је заправо више ињекција и њено дејство траје годину дана. Аутор текста тврди да не „брчка“ са хормонима, што је велики плус.

Science dump: Male contraception is coming, are men ready for it?

Но, нећемо о сексуалном животу људи, већ – биљака. Аутор презентације је Ивана Дамњановић.

Следећу презентацију радила је такође Ивана:

Уз ову презентацију добро дође следећи филм:

Зарад заштите и вода и читаве планете, легендарни глумац Арнолд Шварценегер изјавио је на друштвеним мрежама да не даје ни пет пара ако не верујете у глобално загревање. Он сматра да то није изговор да се не смањи потрошња фосилних горива и додаје да држава Калифорнија добија чак 40% енергије од обновљивих извора и да због тога економија не трпи, напротив. techОн тврди да је чак 40% енергетски ефикаснија у односу на остатак САД.

IFL Science: Arnie „Doesn’t Give A ****“ If You Don’t Believe In Climate Change (8.12.2015)

Што се ефикасности тиче, али не енергетске, има их и који сматрају да се насиље у школама не санкционише ефикасно и да то треба пооштрити. О томе у чланку за крај:

Унија синдиката просветних радника Војводине: Оштрије казне против вршњачког насиља (9.12.2015)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: