Сајт за наставнике биологије

Први чланак у 2016.


galah-birds-australia_84055_990x742 (Small)Да подсетимо Београђане да ће се први Стручни актив наставника биологије у 2016. години одржати сутра, 12. јануара у ОШ „Дринка Павловић“ са почетком у 18 часова. Теме ће бити разноврсне и пре свега актуелне, па ће се тако разговарати о предстојећем школском такмичењу, као и разматрању школе домаћина за градско, одржаће се промоција уџбеника и радних свезака неких издавача, а биће речи и о мапама ума, појмовнику из биологије и другим за наставу битним стварима. Сви учесници ће добити потврду за два сата стручног усавршавања унутар установе.

Они који не буду били на Стручном активу, сате могу да „зараде“ на вебинару:

Вебинар Центра за примењена научна истраживања у водоснабдевању и ремедијацији: Додавање бактерија у подземне воде у циљу чишћења загађења – најновија научна истраживања (за 12.1.2016)

periap898s-01 (Small)Бактерије не само да су наши помоћници, они су наши верни пратиоци. Научници су утврдили да анализом прашине по кући могу да утврде, према бактеријама које ту живе, да ли су станари жене или мушкарци и да ли имају пса и мачку као кућне љубимце. Свако од наведених мења бактерисјки екосистем у кући на свој начин, а највише од свих пси. Што се људи тиче, мушкарци „сеју“ бактерије много више него жене.

Scientific American: Men and Women Alter a Home’s Bacteria Differently (1.12.2015)

_945803288774497_3599020656993540688_nРодна неравноправност на сваком кораку, па чак и у микро свету. Међутим, напредак је немогуће зауставити и жене парирају мушкарцима на све више поља:

Путуј сигурно: Секс туризам све чешће појава и код жена (9.11.2015)

Наравно, секс није једино што привлачи туристе, већ и атрактивне дестинације. Два острва у Црвеном мору можда нису атрактивна, али свакако су нова. Настала су између 2011. и 2013. као последица вулканске ерупције.

IFL Science: Two New Islands Appear in the Red Sea After Volcanic Eruptions (4.6.2015)

trunovmacro001-5 (Small)Овај чланак о Црвеном мору сигурно више занима колеге географе него нас, али немамо неке биолошке вести о Црвеном мору. Но имамо о Црвеној краљици. Овај лик који је осмислио Луис Керол (творац Алисе у Земљи чуда), инспирисао је еволуционисте да поставе хипотезу да сексуална репродукција има предност над асексуалном јер долази до мешања гена што обезбеђује већу отпорност на болести. Према истраживачима са Универзитета у Белојту, ова хипотеза је потврђена, макар када су слатководни новозеландски пужеви врсте Potamopyrgus antipodarum у питању. Уочено је да, када су били угрожени паразитима, почели су чешће да се паре и чешће да мењају партнере.

Рhys.org: Researchers test whether Red Queen hypothesis makes species resilient (20.5.2014)

tumblr_mxrbcgruJF1qa9omho3_r1_500 (Small)И у следећем чланку главну улогу имају пужеви, али и други мекушци у чак три презентације:

Биологија за основце: Мекушци

И даље рад наше колегинице Тање Јовановић, али овог пута се бави свим бескичмењацима:

Слајдшер: Бескичмењаци

Свим бескичмењацима треба додати још једног, пошто је скоро откривен:

Покрајински завод за заштиту природе: Откривена нова врста, досад непозната науци – осолика мува Eumerus pannonicus у Специјалном резервату природе „Пашњаци велике дропље“ (24.12.2015)

Биће које ћете видети у филму на следећем чланку није непознато науци, али је заиста задивљујуће:

Science dump: What in the world is this whale-sized tubular sea monster? (22.11.2015)

И за крај још неке необични представници животињског царства:

IFL Science: Creepiest Looking Animals In The World (30.10.2014)

_nd1fveGWxV1qasjkvo1_500.gif

Коментари на: "Први чланак у 2016." (9)

 1. Pozdrav,kolega.Postoji li ikakva mogućnost da i nama koji nismo članovi beogradskog aktiva prosledite testove za školsko takmičenje?

 2. Pozdrav kolega.Postoji li ikakva šansa da testove za školsko takmičenje prosledite i nama koji nismo članovi beogradskog aktiva?Bili bismo vam izuzetno zahvalni.

  • Да, свакако. Надам се да пратите Фејсбук групу „Наставници биологије“ и тамо ћу дати прецизна упутства.

   • Pa,ja baš nisam ljubitelj društvenih mreža,ali sam danas pokušala da se pridružim grupi sa drugim imenom da bih došla do testova.Da li ipak mora pod mojim imenom,ili možete na neki drugi način,recimo preko mejla da mi pošaljete?Inače,meni i koleginici bi odgovarali i prošlogodišnji testovi,jer smo mi zakazale školsko za sledeću nedelju?Pozdrav i hvala unapred.😊

   • Гордана, немојте се љутити, али ако бих слао коме шта треба по поруџбини, ја бих само то и радио. 🙂 Мислим да заиста радим довољно за све своје колеге, а и Ви морате мало да се потрудите, ако већ мислите да искористите тестове које сам направио. Ни ја нисам увек љубитељ и увек расположен да радим све ово, али некако се натерам. 🙂 Мој савет је да се пријавите под правим именом, јер то и јесте једини начин да будете део заједнице наставника биологије. Срдачан поздрав и хвала Вама на коментару. 🙂

 3. Pa,dobro,ako baš mora😉,samo mi kažite da li možemo da dobijemo testove za sledeću nedelju, jer tada imamo školsko.Inače,svaka Vama čast na volji i trudu☺

  • Хвала Вама, а можете, па бирајте да ли желите прошлогодишње (шифра је sova2015), или претпрошлогодишње (шифра је sova2014). За ову годину неће бити sova2016. 😀 Тестове ћете лако наћи на блогу. Горе десно имате ролетницу насловљену са „Био-теме“, па бирајте „Био-такмичења“. У два од тих чланака наћи ћете чланке заштићене шифром (то су ти).

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: