Сајт за наставнике биологије


12. јануар 2016. 18:00 Школа „Дринка Павловић“

Председник актива Албина Холод поздравила је присутне и најавила тачке дневног реда:

  1. Градско такмичење
  2. Појмовник
  3. Презентације уџбеника
  1. Градско такмичење

Албина Холод је подсетила скуп на бројне проблеме који су се јавили приликом организације такмичења на градском (окружном) нивоу прошле школске године (видети записник са првог састанка актива од 13. октобра 2015). Ове године средњошколска такмичења организује Нови Сад а такмичења за основне школе наш факултет у Београду.

Свима који раде у довољно великој школи предложено је да питају директоре да ли код њих може да се организује такмичење.

Као и ранијих година Дејан Бошковић ће на интернету поставити питања за школски ниво такмичења који наставници могу да користе ако желе. Датум постављања је 23. фебруар 2016. до 12 сати (дакле преподне) и питања ће бити баш тешка, што су присутни поздравили јер се врши боља селекција такмичара. Дејан је истакао да су задаци његово ауторско дело и у случају да их неко касније објављује на сајту мора да наведе име аутора.

  1. Појмовник

Марина Дрндарски је представила процес израде појмовника за предмет Биологија, после захтева Министарства просвете у јуну месецу. Појмовник је смерница за промену плана и програма. Ти појмови морају да се нађу у сваком уџбенику, јер су кључни појмови.

У првом кругу израде прочешљани су постојећи уџбеници и за основну школу је направљен списак од 1600 појмова из биологије, што је наравно претерано, па се затим покушало са избором педесетак најважнијих појмова по години.

Развојни психолог Јасмина Шефер, са дугогодишњим искуством у иностранству, објаснила је ауторима да уколико не желимо да биологија нестане као предмет, мора се прећи у јачу кампању у министарству и наметнути биологија као најважнији предмет, важнији и од математике.

У даљем раду аутори су направили једну врсту мапа ума којима су повезали изабране појмове, тако да се на свим тачкама могу додати појмови из других предмета и тако се сада биологија налази у центру укупног система знања како и ваља.

Очекује се да ће појмовник осванути у марту месецу.

  1. Уџбеници

Представљени су уџбеници неколико издавачких кућа.

а) Прво је представљен Бигзов Радни приручник за наставнике, који има електронску форму. Основа је електронска верзија папирног уџбеника који користе и ученици, а њему је додат велики број алата које наставник може да користи на рачунару, таблету или смартфону. Могу се користити разни облици мултимедије, базе података, додавати сопствени садржаји или се подвлачити и истицати делови текста итд.

Уџбеник користе регистровани корисници у тој школској години, који исти уџбеник могу да преузму на три уређаја (рачунар, таблет и смартфон). Прво је потребно скинути садржај са интернета а касније за употребу није неопходна интернет веза сем у случају да корисник жели да апдејтује садржаје, јер ће издавач током године додавати нове материјале како буду пристизали.

 

б) Марина Дрндарски је представила Радне свеске из биологије за 6. и 7. разред, издање Новог логоса. У изради су учествовали и Зорица Лазић, Албина Холод и Имре Кризманић. Радне свеске су богате задацима енигматичког типа који подсећају на задатке за такмичење и на тај начин ученици вежбају начин размишљања неопходан за постизање резултата на такмичењу. У радним свескама постоји и већи број огледа који се могу обавити без Смитсонијан опреме, као и занимљиви текстуални задаци за размишљање и налепнице.

 

в) Даница Стојановић и Јасмина Костић су аутори уџбеника издавача Нова школа. До сада постоји уџбеник за пети разред који је у Београду у употреби у школи Мика Алас, а уџбеник за шести разред је у процесу прихватања.

Као преимућство овог уџбеника аутори истичу једноставност и пријемчивост за ученике. Смањена је количина општег текста, а повећана количина легенди уз слике (којих има доста), а такође постоји велики број прегледних табела и много изрека и цитата који служе као мото лекције и представљају корелацију са другим предметима и општом културом.

Сви заинтересовани нека се јаве Јасмини Костић на biojasmina@yahoo.com која ће им послати материјале преко googledrive или dropbox опција.

 

г) Постојала је и четврта издавачка кућа која није имала презентацију, али смо могли да погледамо уџбенике које су донели.

Записничар

Жељко Станимировић

У Београду,

13. 01. 2016.

Advertisements

Коментари на: "Записник са Стручног актива наставника биологије у Београду" (3)

  1. Zeljko je napravio jednu gresku.Bila je prezentacija Radnih svesaka izdavacke kuce Novi Logos za 7. i 6 .razred, a ne za 5 i 6.Pozdrav.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: