Сајт за наставнике биологије

Опрезне сове


Почињемо писмом наше чачанске сараднице Биљане Ускоковић:

_1645652915672865_5504962887030803220_nДруштво љубитеља птица и природе „Сове на опрезу” у сарадњи са Регионалним центром за професионални развој запослених у образовању Чачак, Туристичком организацијом Чачка и Канцеларијом за младе Чачак, организовали су другу по реду радионицу на тему заштите животне средине и могућностима да се ваннаставне активности што више реализују у природи. Представљени су:

 • Бележник Овчарско-Кабларске клисуре (прилози за заштиту и одрживи развој Предела изузетних одлика ОКК – Милан Ружић)
 • Приказ књиге „Птице Србије – критички списак врста” (анализа података о 352 врсте птица са простора данашње Србије од 17. века до данас), учешћем аутора издања: др Воислав Васић, Урош Пантовић.
 • О учешћу јавности као предуслову ефикасног система заштите природе – улога IUCN, говорио је Борис Ерг, директор IUCN (Mеђународна унија за заштиту природе) за југоисточну Европу и централну Азију.        
 • Интерактивна изложба „Сачувајмо чудесне врсте” од 15. до 21.1.2016. успешно је реализована уз стручну помоћ волонтера Друштва, ученика, студената, васпитача и наставника. Изложбу су организовано посетили и учествовали у интерактивним радионицама ученици и предшколци из готово свих чачанских школа и вртића, како градских тако и школа са сеоског подручја, са циљем да се упознају са црвеном листом угрожених врста IUCN и мерама које се предузимају за заштиту природе, али и да се добро забаве и провере своја знања о живим бићима.  

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Друштво љубитеља птица и природеСове на опрезу” основано је 2015.године као огранак Друштва за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС), и за сада има 125 регистрованих чланова и око 200 волонтера који учествују у акцијама. Председник Друштва је Драгиша Гашо Петровић, велики љубитељ и заштитник птица.

Досадашња искуства:

 • _10154592322818065_2135559900130146831_n

  Ово је урадио Жељко Станимировић.

  Редовни мониторинг птица у приобаљу Западне Мораве (праћење бројности врста и јединки птица и њихових станишта).

 • Постављање вештачких кутија за гнежђење птица (у ситуацији када се девастирају природна станишта кућице за гнежђење имају важну улогу у репродуктивном процесу и очувању бројности великог броја птица).
 • Мониторинг кутија за гнежђење и прстеновање одраслих и младих ћукова   (праћење миграторних процеса, бројности и морфологије ћукова).
 • Европски викенд посматрања птица (едукација у природи за 50 ученика; праћење миграторних процеса птица и значај очувања станишта), октобар 2015.
 • Прстеновачки кампови у Заграђу и Риђагама, октобар/новембар 2015. (46 ученика из ОШ „Милица Павловић” ).
 • Зимска прихрана птица.     
 • Радионицe „Едукација и дијалог као инструменти заштите великих соколова” у Чачку и Јагодини.
 • tumblr_mj9x14INAm1s4x2jbo1_250Радионица о совама Србије у Гимназији, Чачак, октобар 2015.
 • Радионице за наставнике и васпитаче „потенцијали и пракса за реализацију ваннаставних активности запослених у образовању у области заштите природе” децембар 2015. Учешће преко 80 васпитача и наставника.
 • Међународни зимски попис птица водених станишта (попис птица водених станишта на Западној Морави, од Пожеге до Сталаћа, као и на притокама).
 • Интерактивна изложба „Сачувајмо чудесне врсте” 15-21.1.2016.
 • У плану су НОЋ СОВА (ваннаставна активност – интерактивни образовни програм, намењен васпитачима и наставницима, предшколској деци и ученицима и широј јавности) и РОДИНО ГНЕЗДО у чачанском крају.

Позивамо све заинтересоване да нам се придруже!

tumblr_nynjtx7O1s1r0f8s4o1_500 (Small)Како је време дошло, изгледа да ће бити потребно направити и Друштво за заштиту риба Србије, па чак и рибочувара, макар у области Војводине.

021.рс: Риболовачка мафија пустоши војвођанске воде, угрожени животи рибочувара (25.1.2016)

А у Норфоку није баш да је китовима потребна заштита, али је људима очигледно потребно мало више осећаја.

Курир: Гори од лешинара: Китови се насукали, а окупљени их исцртали графитима и правили селфије (26.1.2016)

Осим птица и риба, пажњу завређују и шуме. Њиховом заштитом бавила се Ивана Дамњановић у презентацији коју је направила.

Ипак се враћамо у Чачак. Тамо је данас прослављен један значајан јубилеј.

Глас западне Србије: Обележен јубилеј ОШ „Свети Сава“ (27.1.2016)

Наравно, данас се славило по васцелој Србији, а и уручене су традиционалне награде онима који су, према мишљењу просветног врха, најзаслужнији за квалитет образовања у Србији._nnphbjFFSp1sicokvo1_500 (Small)

Министарство просвете, науке и технолошког развоја: Проглашени добитници Светосавске награде за 2015. годину (27.1.2016) & b92: Уручене Светосавске награде (27.1.2016)

И јуче је била уприличена свечаност поводом данашњег празника:

Блиц: Просветари на пријему у Старом двору (26.1.2016)

Свечаност није једина ствар која је организована на Дан Светог Саве:

Унија синдиката просветних радника Војводине: Светосавски протест (27.1.2016)

А и није баш да су и прославу сви поздравили једнако радосно:

Форум београдских гимназија: Свети Сава за испирање интелектуалне савести (27.1.2016)

Такође, нису баш сви ни поздравили идеју Ивана Ивановића да у својој емисији пита децу за политичко мишљење. Међу њима је и помоћница министра, Жељка Радојичић Лукић.

Ало: Дигла се прашина због ТВ емисије – Ивановић користи децу у политичке сврхе? (25.1.2016) & Блог – Креативна чаролија: Висока цена трчања за рејтингом (22.1.2016)

dT7oBj8bc (Small)Свако има право на своје мишљење и свако треба да га искаже, али ипак не може да се не примети да је овако оштра реакција изостала када су наши млади математичари опозвани са свеопштег славља. Но, да је цена рејтинга висока, висока је, а нама су плате и даље мале. Зато…

Зелена учионица: Чиновничке плате на поправном (26.1.2016) & Форум београдских гимназија: Светосавска трибина: Резолуција и штрајк упозорења (26.1.2016) & Унија синдиката просветних радника Војводине: Просветари најавили штрајк за 25. фебруар, траже веће зараде (27.1.2016)

А ево како то раде други:

Актер: Штрајк у Француској (26.1.2016)

Из Француске селимо се у Данску:

РТС: Зика вирус откривен у Данској (27.1.2016)

И овом државом, у којој је нешто труло, завршавамо за данас. 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: