Сајт за наставнике биологије

2. дан #novetehnologije


17.15.

Полако се спремам за одлазак и још један интервју са колегама Светланом и Миланом Његомир, који су јуче имали презентацију „Лабораторијски експерименти на даљину“, а данас су били сарадници на штанду Министарства просвете. Ипак, није крај, јер сам вам остао дужан за још неке интервјуе, а и мора закључак и то све очекујте сутра. 🙂

16.55.

Панел дискусија о статусу информатике у нашем школству је у току и о њој ће вас известити моје колеге блогери на овој конференцији, а води је Снежана Марковић, заједно са својим гостима, које можете видети на слици:

1784 (Small)

Пренећу вам само да је експерт из Британије рекао да када се у њиховој земљи мења програм (пошто је овде било речи о промени програма информатике у основној и средњој школи) онда се тај програм тестира из четири аспекта: да ли доприноси интелектуалном капацитету младе особе, емотивном капацитету такође, да ли је значајан за живот у друштву и да ли ће унапредити професионалне компетенције.

15.55.

Предавање Марка Мартина из Велике Британије било је и посећено и пропраћено, а тема је, за наше поднебље и услове веома интригантна: учење кроз играње игрица. 🙂 И то не едукативних, већ правих игрица за забаву, као што је (нашим ђацима позната) Мајнкрафт и друге.

1780 (Small)

Урадио сам интервју са њим, али о томе мало касније, пошто сада журим на панел дискусију. У међувремену сам урадио и интервју са Марком Бароузом, са којим сам разговарао о умреженом учењу (Web Based Learning) који није баш исто што и онлајн учење, јер се ради на часу, али сајт Purple Mash обезбеђује најразноврсније ресурсе, попут игрица, квизова, е-дневника и слично. Овај сајт се наплаћује, али је занимљиво да ако школа закупи платформу, ђаци могу да је користе и код куће. Марк има наставничког искуства у раду са децом од 3 до 11 година и када сам га питао који је његов омиљени ресурс, рекао ми је да су млађи узрасти пријемчиви за сликовне ствари, а старији за квизове. Ипак, треба поштовати индивидуалност детета. И Марк не мисли да треба практиковати искључиво овакво учење, већ је заговорник и да се користе и књиге и сви други материјали. Наставник који користи само умрежено учење није добар у свом послу, каже он.

13.50.

Слушао сам предавање Алфонса Еказаре о употреби ИКТ како то види ПИСА. И богами, ПИСА се врло детаљно бави тиме о чему сведоче и бројни графици које смо имали прилике да видимо. Један од њих рецимо обрађује у којој мери ђаци код куће користе интернет, па сам сазнао да малим Кинезима није дозвољено да га користе уопште (иако на ПИСА тестирању постижу лепе резултате).

IMG_1777 (Small)

Сала Спејс моћно изгледа, нема шта.

Након тога разговарао сам са нашим колегом, наставником биологије, Николом Антонићем, који је један од чланова тима презентера на штанду Министарства просвете. Очигледно су квизови ове године потпуни хит, тако да их и Никола примењује у раду. Он препоручује сајт Kahoot који је једноставан и деци пријемчив. Уз помоћ поменутог сајта могу да се постављају питања деци, да се провере одговори и уради анализа. Оно што је још добро, бележи све оне који су се улоговали (радили – не радили), па не може да се деси да неко детенце згубидани на Фејсбуку уместо да ради задатак. 🙂 Николина искуства су веома позитивна, а примењује групни облик рада.

IMG_1778 (Small)

Никола је момак у средини.

11.30.

На штанду издавачке куће „Бигз“ затекао сам једну вршњачку презентацију дигиталног уџбеника. Ђаци су показивали е-уџбеник другим ђацима, али и ти други ђаци нису били пуки посматрачи, већ су на зеленој табли кредом писали своје идеје и сугестије. Права мала учионица. 🙂

Вести из ове издавачке куће су да имају сајт „Школски портал“ на коме извештавају о свим школама у Србији, њиховим успесима, пројектима које раде и свим другим занимљивим активностима. Пошто знамо да и ви имате такве активности у школи, јавите им се са сопственим примерима добре праксе.

11.00.

Посетио сам штанд школе „Креативно перо“, која управо уводи HP таблете и спроводи обуку наставника за рад са њима. Ђаци ће ове таблете користити искључиво у школи, а радиће на пројектима интердисциплинарно осмишљеним (они тамо у школи имају тематску наставу, те тематске дане, па чак и тематску годину). Већ су неки часови реализовани и искуства су веома позитивна, мада су приметили да је ђацима потребно да се прилагоде на задатке који су неуобичајени.

IMG_1771 (Small)

На слици сте сигурно препознали (нашу) Ирину Дамњановић, која увек смишља и ради нешто ново, тако да је сада у снимању лекција у програму Zaption. Топло нам препоручује поменути софтвер, јер у њему не само да снима филмиће, већ их „сецка“ са питањима на која ђаци одговарају, а наставник добија повратну информацију у виду табеларно датих анализа.

Овде у Блогерском ћошку поразговарали смо и са наставником географије Алексом Попадићем, који је имао сјајно предавање о мапама ума. Наћи ћете их на његовом сајту, а програм који препоручује зове се Мајндомо. На Алексином сајту пронаћи ћете заиста сјајне материјале и импресиван портфолио, тако да не чуди што је Алекса један од предавача на овој конференцији. Па, ипак, овај млади човек нема посао за стално и већ девет година је на заменама. Можда је време да се, осим на технологију, обрати пажња и на квалитет. 🙂

Видео интервју са Алексом можете видети на блогу колегинице блогерке Југославе.

IMG_1773 (Small)

Алекса окружен колегама из родног Краљева.

9.45.

Као вредан блогер дошао сам пре девет сати када званично почиње конференција и обавио: распакивање, чекирање опреме, кафу, цигару и пар разговора са људима са штандова.

Најпре сам раговарао са представницима фирме 3D cadd IT d.o.o. која има 3D штампач. Колико сам разумео, овај штампач већ девет година има примену у нашој привреди, али и у школама (за сада само средњим машинским и факултетима, али већ су прваци штампали аутиће). За нас, биологе, интересантна је прича да је коришћењем овог штампача направљен калуп за грудну кост, који је потом коришћен да се напуни одговарајућим материјалом, а који може да замени праву кост у телу. На тај начин су спасили човека коме је дијагностикован рак костију и према сазнањима представника фирме, још увек је жив и здрав. Сјајно!

IMG_1763 (Small)

Ова црна кутија, то је то.

Петничари користе овај штампач тако што најпре под микроскопом усликају поленово зрно, а онда праве велики модел да се види да то зрно није тек обична мајушна кугла. 🙂

Мало сам користио и енглески језик, па сам поразговарао са Британцима, јер њихова амбасада такође учествује у овом догађају. Показивали су ми како изгледа њихов е-дневник и могу вам рећи да је прилично комплексан и обојен. Не само да имају оцене, проценте и боје за сваки предмет, већ и за сваку област у оквиру предмета.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: