Сајт за наставнике биологије


_m9wca7VGDn1r4zr2vo1_500

Немио случај десио се на једној плажи у Аргентини. Мајушног делфина, највероватније врсте Pontoporia blainvillei извадили су из воде у жељи да се сликају са њим. Делфин је био окружен људима, који су хтели да га додирну и помазе. И на крају је угинуо, изгледа од дехидратације. 😦 Делфини имају подебљу кожу и такође дебео слој масти као добру изолацију од ледене морске воде. На врелој аргентинској плажи напросто се прегрејао.

IFL Science: Tiny Dolphin Dies On Beach As Tourists Pass It Around For Selfies (18.2.2016)

_m7chxfitGu1rwcc6bo1_400Није било милости за овог делфина, а људи ће ваљда добити лепше Фејсбук стране. (Које су ваше најлепше слике? Проверите на првом линку.) Но, све се враћа, па може да се деси да и ми помремо од дехидратације (други линк), а и није баш ни да делфини нису окрутни (трећи линк):

Мeaww.com: Which are your most popular pictures? & РТС: Алармантна несташица воде у свету (28.2.2016) & Блиц: Ове фотографије доказују да делфини немају милости (26.2.2016)

Свет је остао без једног делфина, али ако је за утеху, број ламантина се значајно повећао, што значи да је конзервација ових животиња дала резултате. На Флориди је избројан рекордни број – чак 6.250 јединки.

IFL Science: A Record 6,250 Manatees Counted Off Florida Coast (26.2.2016)

_3988501502064207617_n (Small)И још једна добра вест за морски живаљ стиже из једине компаније на Исланду која се бави ловом на китове перајаре. Наиме, овогодишњи лов на ове животиње се одлаже. Нажалост, то не значи и заувек.

IFL Science: Iceland Calls Off Its Commercial Whale Hunt For This Year (26.2.2016)

Пристигли смо у Европу, па ево још пар европејских вести:

Блиц: Прве окице Шкотске – Џимо, мачка са хипнотишућим погледом (1.3.2016) & Министарство пољопривреде и заштите животне средине: Италија и УНЕП уводе први национални систем мониторинга загађења земљишта у Србији (26.2.2016)

twitter-felizТо ће бити први национални систем мониторинга загађења земљишта, а конференција Британског савета „Нове технологије у образовању“ није била прва, већ трећа и утисци о њој не јењавају. О томе и уопште о ИКТ, чак три текста:

Школа без зидова: Да ли #новетехнологије падају с неба? (29.2.2016) & Блог – АлександраНМ: О образовању, цртица (27.2.2016) & Блог – Клотфркет: Извештај ОЕЦД-а о доприносу ИКТ квалитету образовања (28.2.2016)

Каква је ситуација са нашим факултетима?

Нова енергија: Знате ли колико факултета у Србији има своје Андроид апликације? (21.2.2016)

ivana damnjanovic

Фото: Ивана Дамњановић

Надамо се да неће да чекају да им падну с неба, што би рекао Зоран Милојевић. Ни награде не падају са неба, а то зна колегиница из Прокупља, Слађана Трајковић, која је на сајту „Scientix“ победила у категорији за најбољу образовну анимацију.

Scientix: Winners of the Scientix Media in STEM competition (1.3.2016)

Ево је анимација, која има везе и са биологијом. Зове се „Математика у јајету“:

Недавно су јаја човечје рибице први пут виђена оком камере у словеначким пећинама:

IFL Science: „Baby Dragon“ Eggs Show Signs Of Growth In Slovenian Cave (29.2.2016)

А за крај снимак који камера није требало да забележи:

Блиц: Стравичан снимак који месна индустрија не жели да видите (27.2.2016)

4z3yieS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: