Сајт за наставнике биологије


Записник са 2. састанка

Актива биолога Општине Нови Сад

Дневни ред:

 1. Анализа Општинског такмичења из биологије 06.03.2016.
 2. Организација Окружног такмичења из биологије 09.04.2016.
 3. Разно

Записник:

 1. Директор школе домаћина, Станимир Паунић, је поздравио окупљене и представио саопштење Српског биолошког друштва (СБД) поводом неправилности у спровођењу Општинског такмичења из биологије.

У саопштењу је наведено да сви учесници Општинског такмичења имају пласман на Окружно такмичење и да ће сви добити признања за учешће. Такође је наведено да је промењена комисија за састављање тестова и да се уводи ревизорски одбор.

Бранислав Андрић је предочио окупљенима рад Комитета за образовање СБД, који је формирао комисију за детаљну анализу тестова коришћених на Такмичењу. Анализа тестова је предата Комитету и до среде (16.03.2016.) ће бити састављен извештај који ће бити прослеђен председништву СБД и надлежном министарству.

 1. Директор школе домаћина је предочио да се још увек не зна где ће бити организовано Окружно такмичење, али да је незванични предлог да се органзација Окружног такмичења подели, и организује у школама у којима је организовано и Општинско такмичење. Чекају се даља упутства са виших инстанци.
 1. Није било покренутих тема.

Закључак:

 1. Актив биолога општине Нови Сад је донео одлуку да се изађе на Окружно такмичење из биологије. 31 колега је гласао „За“, 1 колега „Против“, уздржаних није било, као ни колега које нису гласале. Остављена је могућност наставницима да по сопственом нахођењу и нахођењу ученика, приступе даљем току такмичења.
 2. Актив биолога општине Нови Сад прихвата да се свим учесницима Општинског такмичења уруче признања за учешће, уз захтев да на сертификатима пише „Диплома“ а не „Признање“. Диплома има већу тежину, и може да се користи за издавање специјалних и Вукових диплома, и налази се као категорија у Правилнику за избор ђака генерације. Актив биолога општине Нови Сад очекује писмену потврду о снази и валидности додељених сертификата од надлежне институције.
 3. Актив биолога општине Нови Сад тражи појашњење везано за локацију одржавања Окружног такмичења, као и одговор како ће се регулисати финансијске обавезе настале организацијом.
 4. Актив биолога општине Нови Сад тражи да се приликом израде тестова за Такмичење из биологије аутори стриктно придржавају правилника и користе само уџбенике одобрене за употребу у основним школама на територији Републике Србије, тј. уџбенике пријављене и одобрене на Конкурсу Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.
 5. Актив биолога општине Нови Сад захтева да се прошири састав Комитета за образовање СБД и да се обавезно већи број запослених у основним и средњим школама уврсти у његов стални састав. Састав Комитета и његових радних тела би требао да одражава бројчани однос запослених биолога на сваком нивоу образовања.
 6. Горе наведени предлози су усвојени једногласно.

(Документ можете преузети овде.)

 

У Новом Саду:

 

 

14.03.2016. Председник АБНС,  Дијана Влашић
 

 

 

Генерални секретар АБНС,

Мирослав Сич

Директор ОШ „Доситеј Обрадовић“,

Станимир Паунић

Advertisements

Коментари на: "Записник са 2. новосадског Актива" (7)

 1. A za beograd

 2. Što se mene tiče, i mojih đaka, rakmičili smo se na svim nivoima za ovu godinu .Neka se dotična iskompleksirana Jelena sam sa sobom takmiči i onako nam preti za republičko .NEOZBILJNI SU SKROZ!!!!

  • Миленко, каква год да је ситуација, речи нису примерене. Ми смо наставници. И истина је да једна особа не чини СБД, а и да је то исто друштво признало своје грешке, појавило се на Активу и покушава да санира ситуацију. Свако решава проблеме како уме и колико може са своје позиције, па тако и Ви и ја то поштујем.

 3. Saša рече:

  Предлог актива биолога општине Нови Сад којим траже да се свим учесницима Општинског такмичења уруче признања за учешће, уз захтев да на сертификатима пише „Диплома“ а не „Признање“, јер Диплома има већу тежину, и може да се користи за издавање специјалних и Вукових диплома, је више него некоректан. Без обзира на све што се десило, и на шта смо сви са правом указали не треба злоупотребљавати, на начин да се наведена признања за такмичења вреднују као пуноважне дипломе, јер би то било некоректно према деци која немају афинитета за биологију већ и за друге предмете. Наградити на тај начин сада све који су учествовали иако су неки остварили само пар бодова било би девалвација диплома. Уосталом сви имају нову прилику, па нека покажу своја знања.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: