Сајт за наставнике биологије


_1010624125614695_5298934777539520128_n (Small)Данас имамо четири тачке дневног реда, пристигле са различитих страна.

Инфо за средњошколске такмичаре

Из Новог Сада дошло нам је писмо на коме је писало „Хитно“, а била су прикачена два документа које можете преузети овде:

Пријава за окружно – градско такмичење из биологије за средње школе

Списак школа домаћина за окружно – градско такмичење за средње школе

Инфо за основношколске такмичаре

_mkrmn4D6LG1rx7z57o1_500Следеће саопштење дало је СБД:

Одлуком Управног одбора Српског Биолошког Друштва (УО СБД) од 09.03.2016, члановима Комитета за образовање СБД: Ани Блечић, професору биологије ИX гимназије у Београду; др Синиши Ђурашевићу, ванредном професору Биолошког факултета Универзитета у Београду; др Вери Жупанец, доценту Природно-­‐математичког факултета Универзитета у Новом Саду; мр Браниславу Андрићу, професору биологије ОШ „Васа Стајић“ у Новом Саду и др Алексеју Тарасјеву, научном саветнику Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ Универзитета у Београду поверено је да размотре све примедбе на квалитет и материјалне грешке у тестовима са општинског такмичења из биологије за ученике основних школа одржаног 06.03.2016. године. На основу овлашћења УО СБД, у рад су укључени и Марина Дрндарски из ОШ „Дринка Павловић“ у Београду, мр Милена Цветковић из ОШ „Сретен Младеновић Мика“ у Нишу и мр Ана Ђокић Остојић из ОШ „Свети Сава“ у Крагујевцу. У складу са одлуком УО СБД у траженом року од седам дана, поднет је извештај са одговарајућим прилозима.

Извештај са прилозима можете преузети са сајта:

Сајт Српског биолошког друштва: Извештај о примедбама на квалитет и материјалним грешкама у тестовима са општинског такмичења ученика основних школа из биологије 2016 (17.3.2016)

Записник са састанка Стручног актива наставника биологије Суботице

_359415324221290_1650502880889453962_nbiologija024@gmail.com
Предмет: Заједнички став чланова Актива наставника биологије у вези са општинским такмичењем из биологије

Поштовани,
На ванредној седници општинског Актива наставника биологије из Суботице, одржаној 10. 03. 2016. године, анализирани су закључци Управног одбора СБД у вези са проблемима који су се дешавали на општинском такмичењу из биологије. Драго нам је што се Управни одбор СБД сложио са наставницима биологије из целе Србије да су тестови били непримерено тешки, неадекватни и да нису у функцији популаризације биологије. Искрено се надамо да се убудуће овакви пропусти неће дешавати и директно наносити штету ученицима, наставницима и родитељима.

Што се тиче другог закључка да се свим учесницима доделе признања за учешће на општинском такмичењу, тражимо појашњење. Ученицима је потребна диплома за освојено неко од три места на овом нивоу такмичења. У школама се сходно Правилнику о дипломама за изузетан успех ученика у основној школи („Сл.гласник РС“ бр. 37/93 и 42/93)за избор ђака генерације бодују дипломе са пласманом на свим нивоима такмичења.

Питање: Шта ученицима значи признање за учешће на општинском такмичењу ако оно не може да се бодује према Првилнику о додели посебних диплома и Вукове дипломе?

Слажемо се и да сви имају право учешћа на даљем нивоу такмичења. Код нас је то конкретно међуокружно такмичење (Северно – бачки и Западно – бачки округ). Општинско такмичење се одржава у 7 школа а међуокружно у једној.

Питања: Како ће школа домаћин да прими велики број ученика? Ако би се такмичење одржало по принципу општинског такмичења, ко ће наложити школама домаћинима да поново буду домаћини и ко ће сносити ванредне трошкове организације, на које они нису рачунали?

Похвално је што сте објавили имена аутора тестова и што они неће учествовати у састављању тестова за даље нивое такмичења. Питамо се како је могуће да проф. др Јелена Станисављевић, (Биолошки факултет, Београд, ванредни професор за ужу научну област: Методика наставе биологије, са докторском дисертацијом: „Примена савремених наставних средстава у усвајању зоолошких програма у основној школи“ и са 232 акредитована часа из области педагогије, психологије, биологије и специјалних еколошких семинара и као аутор више методичких приручника), направи тест који је супротан свим методичким и дидактичким принципима изучавања биологије у основној школи.

Питање: Које ће последице сносити проф. др Јелена Станисављевић због огромне штете која је причињена ученицима, наставницима и СБД?

Сагласни смо и са одлуком Управног одбора СБД да аутори тестова за општинско такмичење (проф.др Јелена Станисављевић и Драган Ђурић, професор биологије) не учествују у раду Комитета за образовање и да се питања која су они припремали неће наћи на тестовима окружног и републичког такмичења. Зато захтевамо од СБД да објави тестове ако су урађени или питања која је припремила проф. др Јелена Станисављевић за окружно/градско и републичко такмичење. Желимо да видимо са каквим би се питањима, у режији проф.др Јелене Станисављевић, сусрели ученици и наставници на вишим нивоима такмичења.

Пошто сте најавили реорганизацију, начин припреме и вођење такмичења за следећи период, наше сугестије су да се поведе рачуна о самом календару такмичења. Ако је могуће, да се такмичења не одржавају недељом, да се размотри могућност одржавања радним даном и да се не поклапа са такмичењима из других предмета. Како се у нашој средини ученици такмиче и на језицима националних заједница треба, водити рачуна о томе да појмови и изрази могу да се преведу у духу одговарајућег језика.

Суботица, 10. 03. 2016.

Допис упућен:

 • Министарству просвете, науке и технолошког развија, Београд
 • Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Школска управа Сомбор
 • Биолошком факултет, Београд
 • Српском биолошком друштву, Београд

Чланови општинског Актива наставника биологије
Председник општинског Актива наставника биологије Горан Андрић

Ту си и потписи присутних чланова.

Записник са састанка Стручног актива наставника биологије Ваљева

10522089_714408725322747_5142027403210989062_n (Small)На почетку је председник актива, Љиљана Пујић поздравила присутне  и најавила следеће тачке дневног реда:

1. Упознавање са Одлуком Управног одбора Српског Биолошког Друштва о именовању комисија за израду и верификацију тестова за такмичење основних школа
2. Организација окружног такмичења
3. Текућа питања

Актив биолога Града Ваљева донео је следеће закључке:

1)    Поводом организације окружног такмичења, сматрамо да је у овом тренутку донето најбоље и најбезболније решење које је у интересу ученика.

2)    Похваљујемо јавно све ученике који су на општинском такмичењу освојили више од 71 бода, а нарочито ученике који су освојили више од 91 бода.

3)    Сагласни смо да се окружно такмичење одржи у школама које су биле организатори општинског такмичења.

4)    Међу састављачима тестова за општинско такмичење наводе се два имена: др Јелена Станисављевић, ванредни професор на Биолошком факултету Универзитета у Београду и Драган Ђурић, професор биологије Ваљевске Гимназије. Сматрамо непристојним и непримереним да се име колеге Драгана Ђурића појављује у овом контексту и у овом за њега деликатном тренутку.

5)    Захваљујемо се колеги Дејану Бошковићу из ОШ „Иво Андрић“ у Београду на времену које је посветио како би све информације постале доступне на Био-блогу.

У Ваљеву,    
15.03.2016.
Актив биолога Града Ваљева

И Дејан Бошковић се захваљује колегама из Ваљева и шаље поздраве. 🙂

Коментари на: "Пар важних информација и још пар записника" (2)

 1. Tanja Stevanovic рече:

  Postovani,
  U potpunosti podrzavam Vas rad i zalaganje za odbranu prava ucenika i nastavnika koji ulazu napore i svoje slobodno vreme u pripremama za takmicenja. Kao roditelj nadam se da ce te uzeti u obzir mozda ne tako veliki broj ucenika koji su ostvarili vise od 70 bodova, najbolji su u svojoj opstini a zbog svojih moralnih principa ne mogu izaci na
  okruzno takmicenje. To su deca adventisti koji veruju i drze 10 Bozjih zapovesti. Da li ce oni imati pravo na diplomu koja ce biti validni dokument za dobijanje Vukove diplome?

  • Тања, све што могу да учиним је да обавестим Српско биолошко друштво о томе. Никакве моћи одлучивања немам, верујте, а заиста поштујем свачију веру и традицију.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: