Сајт за наставнике биологије


1798757_714409441989342_4921228970348983823_nДатум одржавања састанка: 19.03.2016. године
Место одржавања састанка: ОШ „Никола Вукићевић“ Сомбор
Састанак је водила Ена Хорват

Дневни ред:

1. Примедбе на квалитет тестова са општинског такмичења и одлука Српског биолошког друштва после одржаног општинског такмичења за основне школе
2. Наставак такмичења на окружном нивоу
3. Разно

1. Разговор о одлуци Српског биолошког друштва (у даљем тексту: одлука) након уложених приговора на квалитет и примереност тестова узрасту ученика на општинском такмичењу одржаном 06. 03. 2016. год.
Поставља се питање поништавања диплома са општинског такмичења тиме што су сви ученици учесници општинског такмичења одлуком остварили пролаз на следећи ниво такмичења (окружно одн. градско). Постоје наставници који се слажу са одлуком о поништавању такмичења и обезбеђивањем диплома свим учесницима општинског такмичења (један наставник се јавио за реч). Слагање у вези са подршком ученицима у виду признања која су добили на самом општинском такмичењу. Слагање у вези са даљим током такмичења: уколико ученик, уз сагласност родитеља, жели да настави такмичење, наставник је у обавези да обезбеди додатну наставу и припрему ученика.

Питање: шта ће бити са ученицима који су реално остварили број бодова за пласман на следећи ниво такмичења (окружно одн. градско) и са онима који су остварили право на посебну диплому на општинском такмичењу?

Предлог: дефинисати број бодова за ученике који прелазе на следећи ниво такмичења и остварују право на диплому. Предлог: ученици који су остварили 50 и више бодова на општинском такмичењу остварују пролаз на окружно такмичење и право на посебну диплому.

2. Наставак такмичења на окружном нивоу
СБД је предвидело да школе-домаћини општинског нивоа буду и школе у којима ће се одвијати окружно/градско такмичење.
У Западнобачком округу дана 09.03.2016. године планира се одржавање окружног такмичења у ОШ „Бранко Радичевић“ у Стапару према предвиђеној сатници. За све учеснике општинског такмичења потребно је прибавити сагласност родитеља.

Поставља се питање броја бодова потребног за пролаз ученика на следеће нивое такмичења (са општинског на окружно и са окружног на републичко) у наредној школској 2016/2017. години.
Захтев за извршењем корекције броја бодова за пролаз на следећи ниво такмичења у наредној школској години.
Предлог да број бодова буде 81 односно (један предлог) или 85 бодова (предлог два присутна наставника), остали наставници су сагласни.

3. Разно
3.1. Портфолио наставника и стручно усавршавање наставника
Поставља се питање обезбеђивања броја сати/бодова стручног усавршавања за наставнике који су задужени за прегледање тестова на општинском/окружном/републичком (по узору на прегледање тестова на завршном испиту у основном образовању и васпитању).
Предлог: уврстити сате стручног усавршавања по такмичењу за наставнике који су задужени за пријем, прегледање тестова и комисију (5 до 7 сати/бодова)
Израз похвале за већу укљученост наставника из основних школа приликом креирања тестова.

3.2. Одлука о избору уџбеника у наредном периоду од три године (већина наставника приликом одабира уџбеника највише обраћа пажњу на практичност приликом поновног коришћења уџбеника у смислу коришћења постојећих уџбеника из ранијих генерација уз слагање родитеља са постојећим).

3.3. Предлог и захтев за организовање семинара стручног усавршавања за наставу биологије за чланове актива наставника општине Сомбор.

У Сомбору,
19.03.2016.
Актив наставника биологије општине Сомбор
Записник саставила Кристина Перишкић

Коментари на: "Извештај са састанка Актива наставника биологије општине Сомбор" (2)

 1. Ранко Радованчевић рече:

  Извештај са састанка Актива наставника биологије општине Вршац
  19.03.2016, ОШ „Паја Јовановић“ Вршац

  Дневни ред :

  1. Упознавање са извештајем о примедбама на квалитет и материјалним грешкама у тестовима са општинског
  такмичења из биологије 2016 године

  2. Упознавање са Одлуком Управног одбора Српског Биолошког Друштва о именовању комисија за израду и верификацију тестова за такмичење основних школа

  3. Организација окружног такмичења

  4. Разно

  Чланови Актива су сагласни са извештајем о примедбама на квалитет и материјалним грешкама у тестовима са општинског такмичења из биологије 2016 године. Такође постоји сагласност о именовању комисије за израду и верификацију тестова за такмичење основних школа.
  Заједничка одлука чланова Актива је да треба наставити са такмичењем. Сагласни смо да се окружно такмичење одржи у школи која је била организатор општинског такмичења ОШ „Бранко Радичевић“ у Уљми.
  Постављају се питања:
  1. Да ли ће и када ученици који су освојили неко од места на општинском такмичењу добити дипломе?
  2. Шта значи признање за учешће на општинском такмичењу за све ученике, ако им оно не омогућава бодовање за добијање посебних диплома и Вукове дипломе?
  Одговоре на ова питања очекују ученици, родитељи и наставници.
  Један од предлога за будуће организовање такмичења је да се у пропозицијама јасно дефинише и унапред одреди посебна литература за припрему ученика за такмичење. На тај начин би се избегло фаворизовање уџбеника појединих издавача и омогућила равноправност за све учеснике такмичења.

  У Вршцу,
  19.03.2016. Ранко Радованчевић

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: