Сајт за наставнике биологије


127764-1347649171Данас објављујемо пар ствари са увек активног Департмана за биологију и екологију Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. Најпре, информације са такмичења.

На првом линку пронаћи ћете коначне ранг листе пласираних ученика на републичко такмичење из биологије:

Департман за биологију и екологију Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду: Ранг листе (приступљено 25.4.2016)

А на другом ажурирано упутство за вежбу из физиологије биљака (изоловање фотосинтетичких пигмената):

Департман за биологију и екологију Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду: Материјал за припрему вежби за републичко такмичење ученика средњих школа (приступљено 25.4.2016)

И сада следи извештај са „Ноћи биологије“ одржане на том факултету:

Flower-Bar-1

„Ноћ биологије“ је научно-популарна манифестација која је први пут одржана 15. априла 2011. на Департману за биологију и екологију ПМФ-а у Новом Саду са циљем да се научно-истраживачки рад на занимљив и једноставан начин приближи заљубљеницима у биологију, али и онима који то још увек нису.

_1304368806244017_1107927627_nОкосницу овог, већ традиционалног догађаја, чине интерактивне радионице које осмишљавају студенти, докторанти и млади сарадници, уз свесрдну помоћ професора, а које подразумевају активно укључивање посетилаца. Посетиоци могу да учествују у изради експеримената, да буду предмет експеримента, провере знање из биологије и на српском језику али и на енглеском језику у многобројним квизовима.

У „Ноћи биологије“ учествују гости и пријатељи биологије и екологије, као што су стараоци природних добара у Војводини, Покрајински завод за заштиту природе, Природњачки музеј у Београду, Зооврт Палић, Национални парк Фрушка гора, Покрет горана Новог Сада, СРП Тителски брег, Невладина организација Habil Prot, СРП Засавица, ЈВП Воде Војводине, ЈП Војводина шуме, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, Друштво за промоцију природе Србије, Заштићено станиште Бара Трсковача, ЈП Градско зеленило, као и најмлађи – Дечији вртић ПУ „Радосно детињство“.

_1304368752910689_398964684_nТоком поподнева одржано је више од 60 интерактивних радионица из различитих биолошких и еколошких дисциплина, а током вечери, приказивали су се еколошки филмови и одржано је неколико научно-популарних предавања.

Ове године, основна школа „Бранко Радичевић“ из Оџака посетила је манифестацију организовано, са 32 ученика петог, шестог и седмог разреда. Слике говоре више од речи, деца су одушевљена јер су била у прилици да виде мноштво препарираних животиња, птица и сисара, инсектаријуме, тераријуме, заштићене и угрожене биљне врсте. Све радионице су биле интерактивне, посматрали су препарате на микроскопима и инсекте на бинокуларним лупама. Све области биологије биле су заступљене: ботаника, зоологија, генетика, антропологија, екологија, цитологија, хистологија, микологија…

У оквиру Креативне радионице катедре за Методику наставе биологије прегледали смо образовни софтвер који прати наставу биологије у основној школи, експериментално је проверен и показао је већу ефикасност и квалитет наставног процеса.

Улаз је бесплатан, добили смо пуно поклончића, брошура, постера и цртеже на образима и рукама… једном речју – уживали.

Наш утисак је више него изванредан, љубазни домаћини, на сваком кораку потрудили су се да нас усмере, обавесте и објасне све што нас је занимало. Ми идемо и следеће године, а ви?

Нада Јовановић

Коментари на: "Дан за „Ноћ биологије“" (2)

  1. Imam učenicu VII razreda koja se plasirala na republičko takmičenje iz biologije. Takođe se plasirala i na republičko takmičenje iz srpskog jezika i književnosti. Promenjen termin održavanja takmičenja iz srpskog jezika i književnosti na 15.5.2016. u 10:00h (na Filološkom fakultetu u Beogradu), uskraćuje joj pravo da učestvuje na oba takmičenja.

    • Очекујем да ће тај проблем решити Школске управе. Ми смо, са своје стране, на проблем указали.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: