Сајт за наставнике биологије


animated-squirrel-image-0064На самом почетку важне информације за оне који се такмиче у недељу:

Уредништво Биолошког блога жели свима много успеха, а ми ћемо се потрудити да направимо извештај из Београда на тај дан. Ево и извештаја из Новог Сада, а поводом једног такође значајног догађаја:

РТВ: Велика посећеност фестивала науке у Новом Саду (10.5.2016)

beakerburnЗа поједине огледе не морате да посећујете фестивал – можете их урадити и код куће. Погледајте видео на следећем линку:

Science dump: 10 great science tricks to try at home! (23.9.2015)

Када погледате огледи су заиста једноставни. Као и поједине чињенице, па је права срамота, сматра аутор следећег чланка, што их не знамо. Заправо, он (Jur Bruijns) тврди да их не знамо, а да ли је то заиста тако, проверите.

Science dump: 8 Facts you’ll be embarrassed you didn’t know (16.3.2015)

1. Птеродактили нису били диносауруси.

ebf4_625x1000 (Small)За нас биологе је ово дефинитивно познато. 🙂 Као што нам је познато и да крокодили нису диносауруси, нити су то икад били. Њихови преци (крокодиломорфи) древни су попут диносауруса и један такав датира од пре 231 милион година. Његов фосил нађен је у Северној Америци, која је тада тек почела да се одваја од Пангеје. То је била топла, влажна област, близу екватора. И изгледа да је владао њоме, јер је био поприличних димензија и занимљиво, ходао је усправно. Зуби су му били попут сабљи и ловио је друге гмизавце и сисаре. Међутим, није потрајао; нестао је током масовног изумирања од пре 200 милиона година. Опстали су знатно ситнији његови рођаци, директни преци данашњих крокодила. Ако је за утеху, врста је добила енглески назив поштовања вредан – касапин из Каролине. 🙂

IFL Science: Researchers Discover Enormous Ancient Crocodile That Walked Upright (20.3.2015)

2. Појам „Под Богом“ тек касније је додат Заклетви застави Сједињених Америчких Држава.

_852381994807374_5511338066141988566_n (Small)Ово вероватно ретко ко од наших људи и зна, али ако вас тема занима, наћи ћете кратку информацију на Википедији. Многи су желели да забоду заставу на врх Монт Евереста, али су постали познати из разлога што тај подвиг нису остварили. Погледајте:

Блиц: Тела Монт Евереста – Страшне фотографије мртвих који „красе“ уклету планину (25.12.2015)

3. Стаклена кугла је заправо веома лоше место за чување златне рибице, због лоше филтрације и недостатка кисеоника.

Имамо занимљивост о рибицама (мада не златним) и групи рачића Ostracoda. daily selection031Ови рачићи су у стању да производе мајушну (попут њих самих), али задивљујућу биолуминисценцију. То чине како би одвратили ситне рибе да их једу. Сама светлост не може да нашкоди риби, али привлачи друге и што је битније, крупније рибе, што малој риби никако није у интересу. Зато ће оставити рачића и збрисати у супротном смеру. Погледајте видео на самом почетку следећег чланка:

BBC Nature Features: Fish filmed spitting ostracod ‘fireworks’ (19.8.2014)

4. Франкенштајн је научник, а не монструм.

Када смо већ код књижевних дела, имамо чак два занимљива чланка на ту тему:

Недељник: Животне лекције Малог Принца које је потврдила наука: Боље спавај и чешће се смеј (28.4.2016) & План Б: Топ 10 еколошких СФ романа (12.12.2014)

kruzniprinc (Small).jpg

5. Ваша крв није плава у венама. Тако нам изгледа због светлости која се тако прелама на кожи.

Erytrocyte_deoxy_to_oxy_v0.7.gifИ ово смо знали. 🙂 Међутим, некада оно што знамо, не мора да буде и сасвим тачно. Тако тврде научници из Торонта, који су открили нове моменте у стварању крви. Према резултатима њиховог истраживања, хијерархија настанка крвних ћелија, за које се веровало да пролазе читав низ различитих матичних ћелија пре него што се диференцирају у оне које чине крв, није онаква каква се до сада учила. И не само да је другачија, већ се разликује код фетуса и одраслих особа.

IFL Science: Our Ideas Of How Blood Forms Have Just Been Turned On Their Head (9.11.2015)

Нећемо више да вам преводимо ове занимљиве чињенице (ако су вас заинтересовале, погледајте сами), а нећемо ни кесу. Чувамо природу. 🙂

Фејсбук заједница: Нећу кесу- чувам природу (приступљено 10.5.2016)

_mk3bzldF4i1rkzxuzo1_500 (Small)Добра вест је да је од ове године отпочела (или треба да почне) акција чишћења океана управо од пластичних кеса.

The ocean clean up: World’s first ocean cleaning system to be deployed in 2016 (20.5.2015)

А још једна добра вест је да се видимо и сутра. 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: