Сајт за наставнике биологије


_947887681989782_5481307108952298474_nНа почетку најава једног стручног скупа о одрживом развоју у школама. Скуп се одржава у САНУ и ево о чему ће се све причати:

Следећи видео приказује људе који су се окупили, али не на стручном скупу, већ да гледају филм. И пре филма одгледали су једну сјајну рекламну поруку. И животно важну.

Facebook video – Steve Longton: Everybody must watch this and pass it on (27.6.2014)

_mkdopi4lrb1ru055qo1_400Ако смо већ овисни о мобилним телефонима, можда је боље да се возимо метроом? Ми баш немамо метро, али смо свакако и видели како изгледа и провозали се њиме у неком иноземству. Тако да метро као метро и није неко чудо. Па, ипак, метро у Јапану дефинитивно јесте, али због самих људи тамо.

Facebook video – Descopera.ro: Cultura circulației la japonezi (28.1.2016)

Замислите да ми овако улазимо у аутобус? 🙂 Иако често негде журимо и много се живцирамо када дође до застоја у саобраћају, верујемо да би следећи призор разгалио чак и најнервозније возаче. Уосталом, на снимку се види да нико није трубио или протестовао, већ су сви застали да сниме симпатичне животиње:

Ово су били медведи тамног крзна, а ево филмића и о белим. Тема је – да ли су бели медведи у ствари Ирци? 🙂

Обично Ирце замишљамо као црвенокосе људе. Неки од њих свакако то и јесу, а следећи чланак бави се тиме зашто неки мушкарци имају црвене браде, али не и црвену косу.

Science dump: Why do so many men have red beards but not red hair? (Well it isn’t due to their soul) (11.9.2015)

tumblr_nysvaqih3x1qa1a2ko3_540 (Small)Наша ДНК не само да кодира какав пигмент ћемо имати, већ и колико ћемо га имати. За европеидне типове којима већина нас припада, важна су два пигмента: еумеланин (тамни) и феомеланин (црвени). Што се гена тиче, важно је много њих и они сви утичу једни на друге, тако да ту немамо јасну ситуацију доминантно – рецесивних наслеђивања. Пре више од деценије истраживачи су схватили да ген назван MC1R на 16. пару хромозома кодира протеин меланокортин 1. Овај протеин има улогу да конвертује (преображава) црвени пигмент у црни. Када неко наследи обе мутиране верзије MC1R гена (од сваког родитеља), мање црвеног пигмента се претвара у црни пигмент. Тада ће имати све црвене длаке по телу. Када се деси мутиција на само једном MC1R, црвена длака може да се појави на (нежељеним) местима, као што је брада. 🙂 Но, црвене или не, тек браде су секси. tumblr_nszr39pZtw1qbeyaso1_1280 (Small)Што се науке тиче, ова изјава је очигледна чињеница, а о томе говори следећи чланак. 🙂

IFL Science: Beards: Too Hip For Their Own Good (18.4.2014)

Браде, дакле, привлаче, а ево шта одбија:

Мушки магазин: 12 ствари које одбијају жене од мушкараца (10.6.2015)

Што се мушкараца тиче, следећи текст каже да је вршено истраживање где су испитаници решавали тест знања. И тест су значајно лошије радили ако су мислили да их посматра жена у односу на ситуацију када су веровали да их посматра други мушкарац.

Science dump: Here’s why people are so mesmerised by your good looks (28.12.2015)

_m6e8bxWO8W1qda9hso1_250Не знамо да ли вас неко посматра, али ако волите морбидне ствари, на следећем линку наћи ћете тест који може да предвиди да ли ћете умрети у току следећих пет година.

IFL Science: This Test Could Predict If You’ll Die Within Five Years (4.6.2015)

Нећемо још мрети, без обзира на резултате теста, али то исто не важи и за комарце. Црни дани су им дошли. Или боље речено, а ако погледамо слике – ипак су бели. 🙂

Блиц: Запрашују комарце на Ади Циганлији, Ади Хуји, Савском кеју… (26.5.2016)

И док комарце убијају гасовима, мужјаци богомољке страдају на много занимљивији начин. Као што знамо, женке им поједу главу још у току парења. Ово је за женке добро решење пошто добијају неопходне хранљиве супстанце, те тако обезбеде сигурнију трудноћу. Са друге стране, мужјаци такође имају корист (еволутивно гледано, јер не можемо да знамо како они то емотивно прихватају), јер док је женка забављена храњењем, они добијају на времену и могу да испоруче више сперме. Но, ипак, истраживачи са Буенос Ајреса запазили су да мужјаци ових инсеката чак и зарад еволуције нису ради да дају главу. Веома пажљиво посматрају женке (и то траје и по сат времена) како би одабрали оне које су мање агресивне. Наиме, не једу све женке своје мужјаке и заправо се то дешава у 30% случајева.

Scientific American: Male Praying Mantids Have a Strategy For Not Being Eaten by Their Mates (18.12.2014)

coffee13

Још једна опасна женка зглавкара је црна удовица (мужјаци су безопасни по људе). Женка се пресвлачи седам пута у току живота. На линку који смо одабрали за крај можете на убрзаном снимку да видите како то заиста изгледа:

IFL Science: Creepy And Fascinating Video Of A Black Widow Spider Molting (22.10.2015)

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: