Сајт за наставнике биологије


27. септембар 2016. 18:05 Школа „Дринка Павловић“

На почетку је Марина Дрндарски поздравила присутне и представила Planet Press, планетарне новине, издање Европске геонаучне уније (ЕГУ).
20160927_175411-smallЧланци су прилагођени читаоцима старости од 7 до 13 година, са темама о климатским променама, земљотресима, биоинжењерингу итд.
Издање је на енглеском са преводом на још 15 језика, укључујући и српски. Сваки чланак има три рецензента: два научника и једног едукатора, како би се обезбедила и тачност података и приступачност узрасту читалаца.
Сем билтена, ЕГУ организује и конференције за едукаторе у априлу месецу. У октобру ће бити расписан конкурс за април 2017. Марина је учествовала у једној конференцији/научном скупу и приказала нам је много фотографија. Има само похвале.

14518643_1134743263284941_270471466_nУ наставку нам је Предраг Вујовић, професор физиологије на Биолошком факултету, одржао предавање под насловом „Промене у начину на који предајемо: од интерактивне учионице до функционалног знања“. Сви присутни на активу су добили потврду о три бода стручног усавршавања унутар установе.

Вујовић је као стипендиста Фулбрајт фондације провео једно време у Остину, Тексас, како би побољшао своја знања из методике наставе. Он је приметио да студенти којима предаје одлично познају градиво али да не могу да одговоре на врло једноставна питања нпр. „а зашто дишемо?“ па се зато и пријавио на то усавршавање.

20160927_190122-smallМнога од решења која је применио су применљива и у основношколској настави. Нека од њих су организационог типа, нпр.
-сталне промене места седења како би комуницирали са различитим колегама током активности у пару,
-коришћење кликера (малих гаџета са АБЦД тастерима) а код нас се користе и једноставно папири са написаним словима, за решавање једноставних питања током вођене дискусије,
-анонимне индекс картице; пошто се студенти после наше основне и средње школе стиде да јавно одговарају на питања на часу у страху да не лупе нешто глупо, напишу одговоре на картице, које се онда помешају и поделе по одељењу, а неко други чита одговор и онда га дискутује, а пошто није његов не мора да га буде блам.
Друга решења се тичу начина презентације. Вујовић стално тежи да студенти вежбају коришћење графика, концептуалних мапа и одговора на оно што се код нас зове трик питања (питања са више информација него што је потребно). Почиње од најједноставнијих задатака које студенти слабо реше, али током семестра вежбају па постепено умеју самостално да ураде и веома тешке задатке тог типа.
Такође је приказао и начин оцењивања на свом курсу, где студенти раде домаће задатке који укупно доносе једну оцену на курсу (разлика између нпр. 9 и 10), као и три колоквијума; уколико студенти добро ураде колоквијуме могу одмах да упишу оцену и не морају да излазе на усмени испит. Не користе негативне поене и дају делимичне поене на све што је добро урађено.

Албина Холод је поменула закон о уџбеницима, по коме су укинуте радне свеске. Нови министар је на иницијативу наставника рекао да ће разматрати ситуацију. Пошто су уџбеници наручени за следеће три године, промена може да се деси тек 2019/20 и постоји могућност да се врате радни уџбеници.

14528386_1134743323284935_1090085290_nЗапочета је дискусија о такмичењу СБД. Албина сматра да је неопходно одмах почети са радом да се не би дешавале ситуације од прошле школске године које су нам свима временски још блиске. Актив града Београда би требало у сарадњи са осталим активима да организује групу људи која ће пратити развој ситуације и активно учествовати у обликовању такмичења следеће године. Поменуте теме за разматрање су циљ такмичења (дипломе које не доносе никакве поене при упису; у другим земљама победници на такмичењу добијају медаље или путовања као награду), локација окружног/градског такмичења (прошле године смо видели да је много лакше организовати окружно/градско такмичење по општинама него да ђаци из Сопота и Младеновца морају стално да иду у Албинину школу која је једина довољно велика за ђаке из Београдског округа) итд.

Од семинара је топло препоручен семинар Ранка Рајовића и Уроша Петровића о НТЦ систему учења код деце. Препоручује се свима који имају предшколску или школску децу (своју/унучиће или школску).

Састанак је завршен у 19:38.

У Београду, 28.09.2016.

Записничар
Жељко Станимировић

20160927_190133-small

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: