Сајт за наставнике биологије

Нови обрасци учења


_lwk7iq097B1qfjjglo1_250.gifСигурно сте чули за оне мравиће који сецкају и односе лишће. Ако нисте знали, они то чине како би обезбедили хранљиву подлогу за гљивице које гаје. Ово ради чак 47 врста, али све се налазе искључиво у Јужној и Централној Америци. Управо тамо негде, живи и жаба Lithodytes lineatus, која у својој кожи лучи специјалну супстанцу, назовимо је феромоном, која годи овим мравима и не само да неће да је гризу, већ јој чувају и подмладак. Наиме, жабица у гнездо мрава положи јаја и мрави се понашају као телохранитељи, који чувају јаја од напада предатора.

IFL Science: Amazonian Frog Pretends To Be An Ant (20.10.2016)

То је била необична жаба, а ево и једног необичног пужа. Додуше, када сам га видео први пут, нисам имао благу представу шта би то могло да буде. 🙂

Свакаква чуда могу да се нађу у природи, а богами, и у коферима ђака. Међутим, ђаци из једне врањанске школе мораће да воде рачуна да у коферима ипак чуда не буде, јер је Школски одбор одобрио – претрес.

Зелена учионица: Правилник за екскурзије: Претрес кофера ђака, а казна за сваки прекршај – враћање кући (26.10.2016)

1173744_1198240046853162_8079178610650508733_nДа ли ће се и друге школе повести за овим примером, не знам, али одувек је било јасно да је свака школа – свака прича за себе. Зато је екстерна инспекција имала нимало лак задатак да читав тај огромни школодиверзитет оцени малим опсегом оцена од један до четири. Способни какви јесу, инспектори су у томе успели, али резултати, авај, нису задовољавајући.

Вечерње новости: Установе незадовољавајућег квалитета: Трећини школа кец или двојка! (26.10.2016)

unemackoj-prave-prolaz-za-hitneslucajevezakonski

У Немачкој, чак и када је гужва у саобраћају, праве пролаз за хитне случајеве. То је права саобраћајна култура. Или култура уопште, како желите. 🙂

Оно што морамо да признамо нашем министарству је да заиста уме да нас представи у добром светлу у медијима. 🙂 Кад смо код министарства, најаве су да ће се увести саобраћајно васпитање. Иако наслов следећег текста нема везе са нама, биолозима, можда ће имати. Наиме, министар има идеју да се предмети умреже и успоставе „нови обрасци учења“, па ће то, ваљда, „качити“ и нас.

Н1: Шарчевић: Саобраћајно образовање и васпитање у школама (26.10.2016)

Свакако да су практичне вештине важне (а једна од њих је, свакако, сналажење у саобраћају) и добро их је стећи још у школској клупи. Добро је и да наставници имају неке вештине. Посебно је добро за наш предмет. Погледајте следећи линк:

Блиц: Сви наставници цртају по табли, али ово је Леонардо међу професорима (4.6.2016)

Прави креативни наставник, а што се саме школе тиче, има мишљења да креативна баш и није. Напротив.

Кутак.нет: Угледни норвешки педагог: Школа не припрема децу за живот, већ им убија дух! (14.8.2016)

Ја се надам да сам данас урадио управо супротно, те вас мало забавио, мало информисао и тако утицао да здравог духа одрадите и сутрашњи, последњи дан радне недеље. Видимо се и сутра. 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: