Сајт за наставнике биологије

Ноћ сова


tumblr_mti5glezeo1sh9h80o6_250На иницијативу Милана Ружића, искусног истраживача и стручњака за птице, 18. и 19. новембра, у свечаној сали школе, одржана је лепа манифестација „Ноћ сова”. Посетиоци су могли да упознају ове прелепе птице кроз динамичну атмосферу у којој су подједнако сви уживали.

„У Србији се гнезди 10 врста сова и све су угрожене губитком станишта. Поједине врсте које бораве у непосредној близини људи угрожене су и прогањањем, убијањем, тровањем и страдањем на саобраћајницама. Сове имају важну улогу у контроли бројности популација глодара и њихов утицај на економију локалних заједница је велики. Управо због свега овога већина активности Центра за заштиту сова Србије посвећена је повратку изгубљене равнотеже између сова и људи.”

Око 250 посетилаца, махом ученика и наставника биологије и географије, из чачанских, али и из ужичких школа, били су саставни део догађаја који је садржао: аудио-визуелну пројекцију сова Србије, предавања о совама, изложбу фигурица, скулптура, украсних предмета, дечјих цртежа и фотографија, пузла-слагалице, стручну литературу, кутије за гнежђење, промотивни материјал о заштити сова који је подељен учесницима и лабораторијску анализу гвалица.

Првог дана, орнитолози: Милан Ружић, Димитрије Радишић и Урош Пантовић, говорили су о начину живота сова, њиховој улози у различитим екосистемима, значају, степену угрожености и неопходности заштите. Мултимедијална изложба је привукла велики број заинтересованих.

Други дан је био посвећен истраживачком раду ученика, где су уз стручну помоћ орнитолога, ученици на практичан начин упознали исхрану сова, анализирајући гвалице, тражећи, помоћу табела за детерминацију костију, остатке плена.

Партнери у реализацији манифестације су: Туристичка организација Чачка, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, Центар за заштиту сова Србије, Друштво „Сове на опрезу” Канцеларија за младе Чачак и домаћин ОШ „Милица Павловић”.

Школе које су узеле учешће: Гимназија и ОШ из Чачка: „Милица Павловић”  „Вук Караџић” „Др Драгиша Мишовић” „Свети Сава” „Ратко Митровић” „Филип Филиповић” „Танаско Рајић” „Божо Томић”Пријевор, „Бранислав Петровић”Слатина, „22.децембар” Доња Трепча, „Татомир Анђелић”Мрчајевци, „Степа Степановић”Горња Горевница и ученици из неколико ОШ из Ужица.

Захваљујемо свима који су били део ове приче, а посебно тиму ученика наше школе, из одељења 8/4, 8/5 и 8/6, који је учинио све да мултимедијалне активности протекну беспрекорно.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Координатор активности за 1.дан: Биљана Ускоковић Брковић,проф.биологије

                     Координатор активности за 2.дан: Ана Вуловић,проф.биологије

Коментари на: "Ноћ сова" (1)

  1. […] Чланак на Биолошком блогу: Ноћ сова […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: