Сајт за наставнике биологије


ДАТУМ: 7.10.2017.

Присутне чланове актива поздравила је Сања Стефановић и предложила Дневни ред.

ДНЕВНИ РЕД:

  1. Договор о учешћу основних школа на фестивалу науке  „Физи-бизи“
  2. Изгласавање пословника о раду Стручног актива наставника биологије у Сомбору
  3. Избор руководства Актива
  4. Нови план и програм
  5. Ревидирани стандарди
  6. Стручно усавршавање
  7. Разно

floral_divider_3

1. Договор о учешћу основних школа на фестивалу науке „Физи-бизи“

Ена Хорват, гост на Активу, упознала је све присутне са организацијом фестивала који је подржан од стране Центра за промоцију науке и Града Сомбора. Ученици из скоро свих сомборских средњих школа ће бити учесници фестивала. Ученици из четири  основне школе – „Иво Лола Рибар“, „Никола Вукићевић“, „Доситеј Обрадовић“ и „Аврам Мразовић“ припремиће разне поставке (огледе и радионице) које ће популарисати науку међу децом. Колеге су позване да са ученицима посете овај фестивал.

2. Изгласавање пословника о раду Стручног актива наставника биологије у Сомбору

Сања Стефановић је прочитала предлог Пословника о раду Стручног актива наставника биологије Сомбора који је састављен по узору на Пословник Стручног актива наставника биологије Београда. Пословник је једногласно прихваћен.

Преузмите пословник

3. Избор руководства Актива

Једини предлог за председника Актива је био да Сања Стефановић остане председник Актива. Кандидатура је прихваћена једногласно. Заменик председника је Маја Јањатовић Бубало, а дужност записничара обављаће Сања Стефановић.

4. Нови план и програм

Светлана Видаковић је изјавила да нови план и програм делује занимљиво и да се нада да ће га ђаци тако и прихватити. Сања Стефановић је приметила да се системи органа човека не изучавају у континуитету, већ „разбацано“ и да би повезивање градива могао бити проблем ученицима. Ена Хорват, која пише уџбеник по новом плану и програму је рекла да се концепт не разликује много од концепта природе и друштва. Зорица Саџак је приметила да ће нам добра припрема много помоћи. Заједнички закључак је да је идеја добра, али да зависи од реализације плана и програма. Сви се надамо да ће уџбеници бити спремни и да ће пратити план и програм, јер су неопходна смерница и ученицима и наставницима.

5. Ревидирани стандарди

Сви смо се усагласили да је нових стандарда мало и свеобухватнији (што би значило да их свако другачије обради), за разлику до важећих који су детаљнији и има их заиста пуно. Оставља се доста аутономије наставницима, тако да ће будућа сарадња бити од велике користи.

6. Стручно усавршавање

Следећи викенд ће у Сомбору бити организован семинар за биологе – Хидробиолошки практикум. Семинар је у Каталогу, траје два дана, носи петнаест бодова, а колегинице које су тај семинар похађале у Новом Саду сматрају га корисним и занимљивим. Позив је послат свим наставницима биологије у Сомбору.

У оквиру усавршавања у установи, посећујемо часове других колега.  Предлог Сање Стефановић је да обавестимо чланове Стручног актива када држимо угледне и огледне часове како бисмо посетили часове колега биолога кад год је то могуће и разменили искуства. Предлог је усвојен, а да ли ће моћи бити и реализован, видећемо.  Договорено да се обавештење пошаље на личне мејлове чланова.

На следећем састанку ћемо прирпемити примере добре праксе.

7. Разно

Покрет горана Сомбор на расаднику припрема учионицу на отвореном и парцеле за све школе које их желе. Тако ће наставници који то желе моћи држати наставу или ваннаставне активности на расаднику, уз претхоодну најаву. Ове школске године ће сарадња са расадником бити унапред планирана, а бићемо позвани на заједнички састанак и договор.

Колегиница Александра Радиновић је предложила заједнички излет чланова Стручног актива. Договорено је да то буде шетња Горњим подунављем. Светлана Видаковић је прихватила да позове Биљану Латић из ЈП „Војводинашуме“ и договори се о тури, могућим датумима и осталим детаљима.

Следећи састанак ћемо организовати у новембру.

Сања Стефановић,

председник Актива

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: